HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Leuven

 

Strasbourg place Gutenberg statue de Gutenberg David dAngers 02

 

Basel Muenster Tombstone Erasmus of Rotterdam

 

Rhine Rhein Basel 2006 871

 

Heidelberg Castle and Bridge

In het spoor van Erasmus

Een vijf-daagse reis over Erasmus en Humanisme in Europa in de zestiende eeuw

Het is ongeveer vijfhonderd jaar geleden dat de beroemde landgenoot Desiderius Erasmus een nieuwe tekstuitgave van het Griekse Nieuwe Testament verzorgde: het Novum Instrumentum Graece. Die zou eeuwen lang, tot op de dag van vandaag, een belangrijke rol vervullen als dé Griekse uitgave van het Nieuwe Testament.

Reden genoeg om in de voetsporen te treden van Erasmus van Rotterdam, groot geleerde en humanist. Erasmus was tot op zekere hoogte ook wegbereider voor de Reformatie. Luther maakte enerzijds voor zijn Duitse Bijbelvertaling dankbaar gebruik van de Griekse tekst van Erasmus, maar anderzijds stond hij in theologisch opzicht tegenover deze grote humanist.

Met bezoeken aan: 

  • Leuven en paus Adrianus
  • Het Europees Parlement in Straatsburg
  • Bazel en schilder Holbein
  • Freiburg en Phorzheim aan de Rijn
  • Gutenbergbijbel in Mainz

Reisprogramma

Dag 1, Erasmus en de Paus in Leuven

Erasmus verbleef verschillende keren in Leuven en was onder andere betrokken bij de stichting van het Leuvense Collegium Trilingue. Naast Erasmus komen we hier ook de enige Nederlandse paus, Adrianus VI tegen. Met het rijk versierde laatgotische stadhuis en de Sint-Pieterskerk is Leuven een Vlaamse parel die het meer dan waard is om te bezoeken. ‘s Avonds reizen we alvast een stukje verder naar het zuiden en zullen ergens in de Ardennen overnachten.

Dag 2, Erasmus in Europa

Deze dag staat in het teken van een bezoek aan Straatsburg. De stad op de grens van Frankrijk en Duitsland is een echte Europese stad. We bezoeken het Europees Parlement en organiseren een ontmoeting met een van de parlementariërs die juist in deze week in Straatsburg vergaderen. Heeft Erasmus een relevante boodschap voor het Europa van vandaag?

Straatsburg is ook de stad waar Johannes Gutenberg een tijdlang werkte. De boekdrukkunst was het belangrijkste medium van toen, het betekende een enorme vooruitgang voor de wetenschap en de verspreiding van ideeën. Ook Erasmus maakte hier dankbaar gebruik van. Tegen de avond reizen we door naar Bazel.

Dag 3, Erasmus in Bazel

Deze hele dag brengen we door in Bazel. Uiteraard bezoeken we de Münster uit de 12e eeuw. In deze blikvanger, met de karakteristieke roodbruine stenen, bevindt zich de grafsteen van Erasmus. Hij is begraven in de stad waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht. In Bazel zijn nog veel meer herinneringen aan Erasmus te vinden en aan de drukker Johannes Froben die veel werk van hem drukte. Schilder Holbein de Jongere komen we ook in Bazel tegen, hij verzorgde de tekeningen in het beroemdste werk van Erasmus: ‘De Lof der Zotheid’.

Dag 4, humanisten aan de Rijn

We vertrekken op tijd uit Bazel en volgen de Rijn stroomafwaarts. Een eerste stop maken we in Freiburg im Breisgau waar Erasmus een tijd lang verbleef. Het Haus zum Walfisch herinnert hier nog aan. Vervolgens bezoeken we Phorzheim, de geboortestad van Johannes Reuchlin. Hij was de leermeester van bijvoorbeeld Philippus Melanchton, een van de Reformatoren. Hier staan we stil bij deze twee grote denkers. Tot slot komen we aan in Heidelberg, prachtig gelegen aan de Neckar, waar in die tijd de Bibliotheca Palatina te vinden was. We overnachten in Heidelberg.

Dag 5, eeuwenoude boeken in Mainz

We volgen de Rijn verder stroomafwaarts voor een bezoek aan Mainz waar we onder andere twee originele Gutenberg bijbels vinden. Daarnaast bekijken we de prachtige Kaiserdom. In de loop van de middag reizen we terug naar Nederland.

Reisinformatie:

Datum: 13 t/m 17 maart 2018 Gegarandeerd vertrek!
Vertrek: Utrecht P+R Westraven
Gids: Peter Bergwerff
Prijs: € 990,- p.p. op basis van 2-persoonskamer
€ 1.090,- p.p. op basis van 1-persoonskamer
Inclusief: In deze 5-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees en infomatiepakket inbegrepen.

 

 

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.