HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Reis Suriname

Deze reis naar Suriname vindt u alleen bij Historizon. Geschiedenis, literatuur, natuur, moderne kunst en actuele politiek in twaalf dagen

Duizenden kilometers vliegen en dan onderaan de vliegtuigtrap in je eigen taal welkom geheten worden blijft een bijzondere ervaring. Taal is niet het enige dat Suriname en Nederland met elkaar verbindt. De geschiedenis van deze twee landen is met elkaar verweven. Deze reis laat veel van dat gedeelde verleden zien. Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat dit meer is dan een kennismaking met Suriname. Het is een weerzien, vol met herkenbare elementen en een spiegel die laat zien hoe we met ons koloniale verleden moeten omgaan. Suriname kent een grote verscheidenheid aan culturen, godsdiensten en talen. Dat is terug te zien in het straatbeeld, maar ook in de kunst en in de politiek. Al deze elementen komen deze reis aan bod tijdens boeiende ontmoetingen met lokale deskundigen.

reisoverzicht

Paramaribo
Paramaribo is de hoofdvestiging van ons verblijf. Van hieruit maken we verschillende excursies. In Paramaribo verblijven we deels in het prachtig aan de Suriname rivier gelegen hotel Torarica. Paramaribo verkennen we met ervaren gidsen zowel met een bus als te voet. Hoogtepunten zijn de Petrus en Paulus Kathedraal, de markten, Fort Zeelandia, de Synagoge, de Nationale Assemblée en de Waterkant. Een ontvangst op de Nederlandse Ambassade geeft inzicht in de verrassende actuele relatie tussen beide landen. We gaan met een Surinaamse kok aan het werk en elke avond genieten we van een ander restaurant. Lezingen worden georganiseerd over geschiedenis, literatuur, politiek, religie en kunst.

Naar het oosten
In een aantal dagexcursies verkennen we de oostelijke districten van Suriname. Een dag naar Marowijne onder leiding van de beeldend kunstenaar Kenn Doorsoon naar Moengo en omgeving waar de aspecten van de mijnbouw, de binnenlandse oorlog en de kunst aan de orde komen. In Moengo wordt het Contamporay Art Museum bezocht met veel werk van Marcel Pinas. Een dag met Mildred Caprino naar Commewijne waar het Fort Nieuw Amsterdam wordt bezocht. In dit openluchtmuseum wordt de geschiedenis van Suriname tentoongesteld. Fort Nieuw Amsterdam werd in de 18e eeuw gebouwd om de plantages op deze oever van de Surinamerivier te beschermen. ’s Middags bezoeken we Marienburg. Voorheen stond hier een suikerfabriek waar het dorp van leefde. Surinaamse rum kwam hier ook vandaan. Inmiddels is de fabriek gesloten en zijn de inwoners van het dorp vertrokken. Ook steken we de Commewijnerivier over voor een lunch en bezoek aan de nog in goede staat verkerende plantage Frederiksdorp.

Naar het westen
We maken een excursie naar het westen waar we in Groningen herinneringen vinden aan de Nederlandse boeren die hier in de 19e eeuw een bestaan probeerden op te bouwen.

Naar het zuiden
Onder leiding van de Joodse historica Marina da Costa bezoeken we Jodensavanne, een imponerende plek die veel vertelt over het begin van de kolonie. Een vierdaagse excursie naar het binnenland, naar Para en Brokopondo. Bezoeken worden gebracht aan het verrassende Maronmuseum in Pikinslee en de reusachtige stuwdam bij het Brokopondomeer. Een groot deel van deze tocht gaat met korjalen over de Suriname rivier. We verblijven in Danpaati, een resort in het oerwoud wat meerdere prijzen heeft gewonnen.

dagprogramma

Programma
Dag 1
We reizen van Schiphol naar Paramaribo met een rechtstreekse vlucht. Hier aangekomen verblijven we in een hotel in het centrum van Parimaribo.

Dag 2, 3 en 4
We maken kennis met Paramaribo door bezoeken aan Fort Zeelandia, de houten Petrus en Pauluskathedraal, het Onafhankelijkheidsplein, een overdekte markt en de Palmentuin. We organiseren een programma over de vele varianten in de Surinaamse keuken. Tijdens de hele reis komen die varianten terug in de keuze van de restaurants. Ook de hedendaagse kunst krijgt aandacht.
Dag 5
Excursie naar Commewijne met bezoeken aan hetopenluchtmuseum ‘Fort Nieuw Amsterdam’, de voormalige
suikerfabriek Marienburg en de voormalige politiepost Frederiksdorp aan de Commewijnerivier.
Dag 6 t/m 9
We verlaten Paramaribo voor enkele dagen en reizen zuidwaarts naar Atjoni waar we inschepen om met korjalen over de Suriname rivier naar Danpaati te varen. Een prachtig oord waar we in lodges verblijven. De volgende dag bezoeken onder meer het Marondorp Pinkislee waar ook een interessant museum is over de Maroncultuur. De derde dag maken we een dorps- en boswandeling en hebben verder een ontspannen verblijf in deze prachtige omgeving. De vierde dag reizen we terug over de Suriname rivier. Op de terugweg van de plaats waar we aan land komen naar Paramaribo brengen we een bezoek aan Jodensavanne onder leiding van mw. de Costa. We maken kennis met de Joodse geschiedenis van Suriname. We zien daar onder andere de resten van de synagoge, de Joodse begraafplaats en de geneeskrachtige bron.
Dag 10
Vandaag maken we een excursie naar het westen waar we in Groningen herinneringen vinden aan de Nederlandse boeren die hier in de 19e eeuw een bestaan probeerden op te bouwen. We ontmoeten hier de heer Roy Zondervan die over dit onderwerp veel onderzoek gedaan heeft en er ook over heeft gepubliceerd.
Dag 11
De excursie op deze dag, onder leiding van de kunstenaar Kenn Doorsoon, gaat naar Stolkertsijver, Moiwanna en Moengo over de mijnbouw en de gebeurtenissen tijdens de binnenlandse oorlog in Suriname. Een belangrijk onderwerp om de huidige verhoudingen in het land te begrijpen. Ook de Surinaamse kunst van onder andere Marcel Pinas komt deze dag aan de orde.
Dag 12
We bezoeken de Nationale Assemblee van Suriname. waar we een interessante rondleiding krijgen met uitleg over het functioneren van de Surinaamse democratie. Na een afscheidslunch aan de rivier vertrekken we naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Nederland die de volgende dag aankomt.

 

reisinformatie

Reisinformatie:

Datum: 4 tot en met 16 september 2017
Vertrek: Schiphol Airport
Prijs: 2 persoonskamer: € 2.950,- p.p.
1 persoonskamer: € 3.400,- p.p.
Inclusief: In deze 12-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden tijdens de excursiedagen, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee en excursies inbegrepen.

 

 

 

Kaart

 

 

 

Form not found or is not published