HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Monument Battle of HeiligerleeKLEIN

Luchtfoto bourtangeKLEIN

Slag bij Heiligerlee Battle of Heiligerlee 1568 Frans HogenbergKLEIN

Ostfriesisches Landesmuseum EmdenKLEIN

80-jarige Oorlog

Een driedaagse reis naar Heiligerlee en Emden 

Koos Willem van Oranje er in 1567 nog voor om de opstandelingen voor de poorten van Antwerpen tegen te houden, een jaar later organiseert hij samen met zijn broers een serie invasies in de Nederlanden. Als Lodewijk en Adolf in het noorden aanvallen, trekt Willem van Oranje zelf met een leger de Zuidelijke Nederlanden binnen. Bij Heiligerlee werd de slag gewonnen maar op andere plekken was de inval minder succesvol. In Brussel werden de vooraanstaande edellieden Egmont en Horne ter dood gebracht. Na deze roerige periode moest Willem zich terugtrekken op de Dillenburg en was zijn broer Adolf gesneuveld. Het zou nog een paar jaar duren voordat een nieuwe poging mogelijk was. Op verschillende plaatsen zal er in 2018 aandacht worden gegeven aan dit beginjaar van de Nederlandse Opstand. Ook voor Historizon reden om hier met dagtochten en reizen aandacht aan te geven. Onder andere met deze drie-daagse reis.

Het reisprogramma

Dag 1, Heiligerlee en Jemmingen
We vertrekken uit Utrecht en reizen per bus naar de provincie Groningen voor een bezoek aan Heiligerlee. Bij dit dorpje vinden we een museum met een presentatie over de slag bij Heiligerlee van 1568. Dit jaar wordt de slag door meer dan 500 acteurs na gespeeld en u kunt dat bijwonen. Na dit bezoek reizen we verder en bezoeken Jemgum aan de Eems. Het huis Alba herinnert hier nog aan het verblijf van de Hertog van Alva in deze plaats. Tegen de avond komen we aan in Emden waar we deze reis verblijven.

Dag 2, Emden
In Emden was lange tijd een vluchtelingengemeente gevestigd. Duizenden vluchtelingen uit de Lage Landen zochten hier een veilig heenkomen. Een bezoek aan het Ostfriesisches Landesmuseum en de Johannes á Lasco bibliotheek brengt u terug in de zestiende en zeventiende eeuw waarin deze plaats een belangrijke invloed had op de Nederlanden.

Dag 3, Bourtange
Een bezoek aan de vesting Bourtange maakt de reis compleet. De vesting lag strategisch langs de weg door de drassige veengebieden. Tegenwoordig lijkt de historische kern één groot museum.

Reisinformatie:

Datum: 23 t/m 25 mei 2018
Vertrek: P+R Westraven 
Prijs: op basis van een 2-persoonskamer: € 590,- p.p.
op basis van een 1-persoonskamer: € 630,- p.p.
Reisleider: Mw. Jo Blom
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen en koffie/thee inbegrepen.

 

 

 

 

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.