HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

6024903656 33db81bc1c o

 

7otmbmb

 

somme-2

 

maxresdefault

 

Le Quesnay Porte Fauroeulx 01

 

Eerste Wereldoorlog Bustour

Een complete reis langs het westelijk front

Literair-historische reis naar de mooiste herinnering plaatsen van de Eerste Wereldoorlog

Het is inmiddels meer dan honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Toch spreekt deze oorlog nog altijd tot de verbeelding. Dat komt door de enorme omvang van de oorlog. De tien miljoen oorlogsslachtoffers in minder dan vijf jaar. Maar vooral ook door de uitputtingsslag en de verschrikkingen aan het front in de loopgraven.
Hoe is dit beeld ontstaan? En hoe houden wij deze herinnering aan deze oorlog in ons collectieve geheugen levend? Dit beeld van de oorlog is grotendeels ontstaan door de getuigenissen in gedichten, dagboeken en memoires van de ‘warpoets.’ In deze geheel vernieuwde reis gaan wij in het voetspoor van vier beroemde Britse oorlogsdichters langs belangrijke plaatsen van herinnering. We volgen Siegfried Sassoon, Robert Graves, Edmund Blunden en Wilfred Owen op hun tocht door de Eerste Wereldoorlog. Hun persoonlijke verhaal wordt aangevuld met bezoeken aan monumenten, musea en begraafplaatsen. De persoonlijke verhalen van de ooggetuigen van de oorlog worden door de reisleider vanzelfsprekend ingekaderd in de grote gebeurtenissen van deze oorlog. Deze geheel vernieuwde reis brengt u naar de mooiste plaatsen van herinnering, de ‘lieux de mémoire’ van het Westelijk Front van de Eerste wereldoorlog in Frankrijk en België.

Dag 1
Vanaf de opstapplaats in Utrecht rijden we naar Frankrijk waar we een bezoek brengen aan de Nécropole nationale Notre Dame de Lorette nabij Ablain-Saint-Nazaire. Na de lunch reizen we verder Frankrijk in naar de Somme waar de start van de veldslag op 1 juli 1916 van Somme centraal staat. In Auchonvillers, waar Edmund Blunden in 1916 verbleef, bezoeken we Hawthorn Ridge. De plek waar Geoffrey Malins de eerste authentieke filmopnames van de oorlog maakte. Hierna bezoeken we het ‘Newfoundland Memorial park’ bij waar de originele loopgraven bewaard zijn gebleven. Met een een bezoek aan het indrukwekkende Thiepval Memorial besluiten de dag. We overnachten in een hotel in Péronne.

Dag 2
Tijdens de 2e fase van de slag om de Somme verschanste de Duitsers zich in de bossen. ’s Ochtends starten wij de dag met een bezichtiging van de Lochnagar mijnkrater. Daarna rijden we naar Fricourt. Hier wandelen we een tocht in het voetspoor van Graves en Sassoon. De tocht brengt ons via Bois Français, Mansell Copse, Mametz Wood bij Bazentin-le-Petit, waar Robert Graves zwaar gewond raakte. ’s Middags bezoeken we High Wood en Delville Wood, het South African Memorial en sluiten de dag af met een bezoek aan Museum Historial de la Grande Guerre in Péronne. We overnachten in hetzelfde hotel in Péronne.

Dag 3
Vandaag staat de Hindenburglinie centraal. Een verdedigingslinie waar in 1917 het Duitse leger zich terugtrok. We bezoeken Riqueval, waar het Britse leger een doorbraak in de Duitse verdediging forceert. Daarna bezoeken we Flesquières, waar we het plaatselijke tankmuseum bezoeken. Vervolgens wijden wij ons aan de oorlogservaringen van Wilfred Owen. Zijn tocht door Frankrijk brengt ons in Ors, waar hij op 4 november 1918, precies een week voor het einde van de oorlog, sneuvelde. Hier bezoeken wij het La Maison de Forestière. In de loop van de middag rijden we naar Ieper in België. Na een korte wandeling door het centrum dineren wij op de Grote Markt Nederland. Na het avondeten brengen we bezoek aan de Menenpoort. Hier zijn wij om 20.00 uur getuige van de Menenpoort-ceremonie.

Dag 4
Deze dag begint met een bezoek aan het mooie ‘Carrefour des Roses.’ Het monument voor de slachtoffers van de gasaanval van april 1915.Vervolgens bezoeken we eerst de Essex Farm begraafplaats waar John McCrae zijn beroemde gedicht ‘In Flanders Fields’ schreef. In Poperinge gaan wij naar het Talbot House Museum. We sluiten ons programma af met bezichtiging van de dodencellen en executieplaats in het Gemeente huis van Poperinge. Halverwege de middag reizen we terug naar Nederland

 

Datum: 28 juni t/m 1 juli 2017
Vertrek: Utrecht P&R Westraven
Prijs: 2 persoonskamer: € 765,- p.p.
1 persoonskamer: € 825,- p.p.
Reisleider: Ben de Ree
Inclusief: In deze 4-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee, lunches, diners en excursies inbegrepen.

 

 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com