HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

7otmbmb

 

groep bij de bus

 

somme-2

 

maxresdefault

 

2fd23e4abccd4a39a6a2f4a3e14befa9 a883a9f9bb76411ea62296a44dbf0f2c 4

 

Reis Eerste Wereldoorlog

Literair-historische reis langs de ‘lieux de mémoire’ van het Westelijk Front

Hoe is het beeld van de Eerste Wereldoorlog ontstaan? En hoe houden wij deze herinnering aan deze oorlog in ons collectieve geheugen levend?

In deze geheel vernieuwde reis gaan wij in het voetspoor van vier beroemde Britse oorlogsdichters langs belangrijke plaatsen van herinnering. We volgen 'warpoets' Siegfried Sassoon, Robert Graves, Edmund Blunden en Wilfred Owen op hun tocht door de Eerste Wereldoorlog. Hun persoonlijke verhaal wordt aangevuld met bezoeken aan monumenten, musea en begraafplaatsen. De persoonlijke verhalen van de ooggetuigen van de oorlog worden door de reisleider vanzelfsprekend ingekaderd in de grote gebeurtenissen van deze oorlog.

Deze geheel vernieuwde reis voert u langs de ‘lieux de mémoire’ van het Westelijk Front van de Eerste wereldoorlog in Frankrijk en België.

header literatuurreis

Programma

Dag 1
Vanaf de opstapplaats in Utrecht rijden we naar Frankrijk waar we een bezoek brengen aan de Nécropole nationale Notre Dame de Lorette nabij Ablain-Saint-Nazaire. Na de lunch reizen we verder Frankrijk in naar de Somme waar de start van de veldslag op 1 juli 1916 van Somme centraal staat. In Auchonvillers, waar Edmund Blunden in 1916 verbleef, bezoeken we Hawthorn Ridge. De plek waar Geoffrey Malins de eerste authentieke filmopnames van de oorlog maakte. Hierna bezoeken we het ‘Newfoundland Memorial park’ bij waar de originele loopgraven bewaard zijn gebleven. Met een een bezoek aan het indrukwekkende Thiepval Memorial besluiten de dag. We overnachten in een hotel in Péronne.

Dag 2
Tijdens de 2e fase van de slag om de Somme verschanste de Duitsers zich in de bossen. ’s Ochtends starten wij de dag met een bezichtiging van de Lochnagar mijnkrater. Daarna rijden we naar Fricourt. Hier wandelen we een tocht in het voetspoor van Graves en Sassoon. De tocht brengt ons via Bois Français, Mansell Copse, Mametz Wood bij Bazentin-le-Petit, waar Robert Graves zwaar gewond raakte. ’s Middags bezoeken we High Wood en Delville Wood, het South African Memorial en sluiten de dag af met een bezoek aan Museum Historial de la Grande Guerre in Péronne. We overnachten in hetzelfde hotel in Péronne.

Dag 3
Vandaag staat de Hindenburglinie centraal. Een verdedigingslinie waar in 1917 het Duitse leger zich terugtrok. We bezoeken Riqueval, waar het Britse leger een doorbraak in de Duitse verdediging forceert. Daarna bezoeken we Flesquières, waar we het plaatselijke tankmuseum bezoeken. Vervolgens wijden wij ons aan de oorlogservaringen van Wilfred Owen. Zijn tocht door Frankrijk brengt ons in Ors, waar hij op 4 november 1918, precies een week voor het einde van de oorlog, sneuvelde. Hier bezoeken wij het La Maison de Forestière. In de loop van de middag rijden we naar Ieper in België. Na een korte wandeling door het centrum dineren wij op de Grote Markt Nederland. Na het avondeten brengen we bezoek aan de Menenpoort. Hier zijn wij om 20.00 uur getuige van de Menenpoort-ceremonie.

Dag 4
Deze dag begint met een bezoek aan het mooie ‘Carrefour des Roses.’ Het monument voor de slachtoffers van de gasaanval van april 1915.Vervolgens bezoeken we eerst de Essex Farm begraafplaats waar John McCrae zijn beroemde gedicht ‘In Flanders Fields’ schreef. In Poperinge gaan wij naar het Talbot House Museum. We sluiten ons programma af met bezichtiging van de dodencellen en executieplaats in het Gemeente huis van Poperinge. Halverwege de middag reizen we terug naar Nederland

 

Datum: 28 juni t/m 1 juli 2017
Vertrek: Utrecht P&R Westraven
Prijs: 2 persoonskamer: € 765,- p.p.
1 persoonskamer: € 825,- p.p.
Reisleider: Ben de Ree
Inclusief: In deze 4-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee, lunches, diners en excursies inbegrepen.

 

 

Form not found or is not published