HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Orbais lAbbaye

Dijon Eglise Notre Dame de Dijon

France Rouen Cathedral sculpture on facade a

NF kathedralen1

Reis met Prof. Dr. Dick de Boer langs Noord-Franse Kathedralen

Één van de reizen die we maakten met Prof. Dr. Dick de Boer over het project ‘In de voetsporen van Emo’ ging naar Noord-Frankrijk. Toen de Groningse abt Emo hier in 1211 doorheen trok was deze streek het toonbeeld van het nieuwe denken. In verschillende steden verrezen immense gotische kathedralen die nog steeds bewondering oproepen voor de bouwkunst van de middeleeuwers. Met Dick de Boer reizen we opnieuw naar Noord-Frankrijk, met nieuwe bestemmingen, om de boeiende wereld van de middeleeuwen tot leven te roepen. Deze streek is de geboortegrond van de gotiek.

Het voorlopige programma

Dag 1
De reis gaat vanaf Utrecht richting het zuiden voor een eerste stop bij de St. Baafsabdij te Gent waarmee we in de Romaanse tijd aankomen. Onderweg zal Dick de Boer aan de hand van een boeiende presentatie u al inzicht verschaffen in het leven van de doorsnee middeleeuwer.

In de loop van de middag bezoeken we de kathedraal van Doornik, met romaanse torens en een gotisch schip een prachtig voorbeeld van de geboorte van de gotiek. We eindigen de dag in Laon. Deze stad ligt op een plateau met een prachtig uitzicht over de wijde omgeving.

Dag 2
We starten in Soissons waar we de kathedraal en de Abdij St. Jean des Vignes bezoeken. In Orbais l’Abbaye stoppen we voor een bezoek aan de abdijkerk aldaar waarna we doorreizen naar l’Epine bij de Marne waar we de Basiliek bezoeken met zijn flamboyante gotische stijl. Via Saint-Amand sur Fion, waar we de overgang van romaans naar gotisch in de kerk van de Johannieters bekijken, reizen we naar Troyes met de prachtige kathedraal.

Dag 3
We brengen een bezoek aan Grand waar we verbluffende Romeinse overblijfselen aantreffen. De volgende plaats is Neufchateau, een bijzonder interessante stop op onze route, onder andere door de Kerk St-Nicolas, de Kerk St. Christophe en de Chapelle du Saint-Esprit die allemaal uit de dertiende eeuw stammen. In Toul zien we de Saint-Étiennekathedraal. Bovendien heeft deze stad nog een vrij gave omwalling met stadspoorten.

Dag 4
Aan het begin van de middeleeuwen was Metz een oligargisch stadstaatje binnen het Heilige Roomse Rijk. De dynastie van de Arnulfingen, een voorloper van de Karolingen, was afkomstig uit de stad. Metz bleef lang een vrije stadsrepubliek binnen het Heilige Roomse Rijk. Na een bezoek aan de kathedraal en het museum keren we terug naar Nederland.

 

Reisinformatie:

Datum: 7 tot en met 10 juni 2017
 Gids: Prof. Dr. Dick de Boer
Prijs:

Onder voorbehoud: 
Op basis van twee-persoonskamer: € 845,- p.p.
Op basis van een-persoonskamer: €925,- p.p.

Inclusief:  Deze prijs is inclusief kosten voor vervoer, toegangen, alle maaltijden, gidsen,
informatiepakket, deskundige gids en koffie/thee. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.