HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Orbais lAbbaye

Dijon Eglise Notre Dame de Dijon

France Rouen Cathedral sculpture on facade a

NF kathedralen1

Reis met Prof. Dr. Dick de Boer langs Noord-Franse Kathedralen

Één van de reizen die we maakten met Prof. Dr. Dick de Boer over het project ‘In de voetsporen van Emo’ ging naar Noord-Frankrijk. Toen de Groningse abt Emo hier in 1211 doorheen trok was deze streek het toonbeeld van het nieuwe denken. In verschillende steden verrezen immense gotische kathedralen die nog steeds bewondering oproepen voor de bouwkunst van de middeleeuwers. Met Dick de Boer reizen we opnieuw naar Noord-Frankrijk, om de boeiende wereld van de middeleeuwen tot leven te roepen. Deze streek is de geboortegrond van de gotiek.

Het programma

Dag 1, St. Baafsabdij en Doornik
De reis gaat vanaf Utrecht richting het zuiden voor een eerste stop bij de St. Baafsabdij te Gent waarmee we in de Romaanse tijd aankomen. Onderweg zal Dick de Boer aan de hand van een boeiende presentatie u al inzicht verschaffen in het leven van de doorsnee middeleeuwer. In de loop van de middag bezoeken we de kathedraal van Doornik. Deze is met romaanse torens en een gotisch schip een prachtig voorbeeld van de geboorte van de gotiek.

Dag 2, Laon en Soissons
We beginnen de dag met een bezoek aan Laon. Deze stad ligt op een plateau met een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Dan gaat de reis naar Soissons waar we de kathedraal en de Abdij St. Jean des Vignes bezoeken. In Orbais l’Abbaye stoppen we voor een bezoek aan de abdijkerk aldaar waarna we doorreizen naar l’Epine bij de Marne waar we de Basiliek bezoeken met zijn flamboyante gotische stijl. Via Saint-Amand sur Fion, waar we de overgang van romaans naar gotisch in de kerk van de Johannieters bekijken, reizen we naar Troyes waar we overnachten.

Dag 3, Troyes en Neufchateau
De dag begint met een bezoek aan de prachtige kathedraal van Troyes. We brengen een bezoek aan Grand waar we verbluffende Romeinse overblijfselen aantreffen. De volgende plaats is Neufchateau, een bijzonder interessante stop op onze route, onder andere door de Kerk St-Nicolas, de Kerk St. Christophe en de Chapelle du Saint-Esprit die allemaal uit de dertiende eeuw stammen.

Dag 4, Toul
In Toul zien we de Saint-Étiennekathedraal. Bovendien heeft deze stad nog een vrij gave omwalling met stadspoorten. We overnachten in het Norbetijnerklooster Pont-à-Mousson.

Dag 5, Metz
Aan het begin van de middeleeuwen was Metz een oligargisch stadstaatje binnen het Heilige Roomse Rijk. De dynastie van de Arnulfingen, een voorloper van de Karolingen, was afkomstig uit de stad. Metz bleef lang een vrije stadsrepubliek binnen het Heilige Roomse Rijk. Na een bezoek aan de kathedraal en het museum keren we terug naar Nederland.

Reisinformatie:

Datum: 17 t/m 21 april 2018 
 Gids: Prof. Dr. Dick de Boer
Prijs: 2-persoonskamer € 990,- p.p.
1 persoonskamer € 1090,- p.p.
Inclusief:  Deze prijs is inclusief kosten voor vervoer, toegangen, alle maaltijden, gidsen,
informatiepakket, deskundige gids en koffie/thee. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.