HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Orbais lAbbaye

Dijon Eglise Notre Dame de Dijon

France Rouen Cathedral sculpture on facade a

NF kathedralen1

Reis met Prof. Dr. Dick de Boer langs Noord-Franse Kathedralen

De combinatie van de Noord-Franse streek en de bijzondere locaties die Dick de Boer weet te ontsluiten geven u een verrassend beeld van de geboorte van de Gotiek. We bezoeken een mix van betoverend mooie kerken, kapellen en abdijen. Niet alleen de bekende, maar juist ook de meer verscholen objecten maken deze reis bijzonder. 

Het voorlopige programma

Dag 1
We vertrekken ’s morgens vanaf Utrecht en reizen richting het zuiden. Onderweg zal Dick de Boer aan de hand van een boeiende presentatie u al inzicht verschaffen in het leven van de doorsnee middeleeuwer. We stoppen en lunchen in de abdij van Villers-la-Ville, waar we de indrukwekkende ruïnes van deze abdij bekijken. Vervolgens reizen we naar de voormalige Norbertijnenabdij van Bonne Espérance in het zuiden van België.

Over de grens in Frankrijk bezoeken we het kerkje van Jeantes dat in 1962 door Charles Eyck van muurschilderingen werd voorzien. In de loop van de middag reizen we door naar Laon. Deze stad ligt op een plateau met een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. De kathedraal van Laon is een bezoek meer dan waard. We overnachten in deze streek. 

Dag 2
We starten in Soissons waar we de kathedraal en de Abdij St. Jean des Vignes bezoeken. In Orbais l’Abbaye stoppen we voor een bezoek aan de abdijkerk aldaar waarna we doorreizen naar l’Epine bij de Marne waar we de Basiliek bezoeken met zijn flamboyante gotische stijl. Via Saint-Amand sur Fion, waar we de romaanse kerk bekijken, reizen we naar Troyes. Deze stad was in de Middeleeuwen de hoofdstad van de Champagnestreek. De jaarmarkten van de Champagne waren de belangrijkste in Europa waar de handelaren van het rijke Vlaanderen hun even rijke collega’s uit Noord Italië ontmoetten. In Troyes bezoeken we uiteraard de kathedraal.

Dag 3
’s Morgens worden we speciaal ontvangen in de bibliotheek waar we een blik mogen werpen in eeuwenoude handschriften. Na dit bezoeken reizen we naar Aubepierre-sur-Aube waar we de restanten gaan zien van een groot Cisterciënzer klooster.

We brengen een bezoek aan Grand waar we verbluffende Romeinse overblijfselen aantreffen. De volgende plaats is Neufchateau, een bijzonder interessante stop op onze route, onder andere door de daar aanwezige Kerk St-Nicolas, de Kerk St Christophe en de Chapelle du Saint-Esprit die allemaal uit de dertiende eeuw stammen. In 1552 werd de koning van Frankrijk, Hendrik II, soeverein vorst van de drie bisschopssteden Metz, Toul en Verdun. Toul en Metz gaan we bezoeken tijdens deze reis. In Toul zien we de Saint-Étienne-kathedraal en de Collégiale Saint-Gengoult. Bovendien heeft deze stad nog een vrij gave omwalling met stadspoorten.

Dag 4
Aan het begin van de middeleeuwen was Metz de hoofdstad van het koninkrijk Austrasië. De dynastie van de Arnulfingen, een voorloper van de Karolingen, was afkomstig uit de stad. Metz bleef lang een vrije stadsrepubliek binnen het Heilige Roomse Rijk. De bevolking van deze dicht bij de taalgrens gelegen stad sprak een Frans dialect. Metz was ook de zetel van het prinsbisdom Metz en het aantal religieuze gebouwen in de stad nam dan ook flink toe. In de late middeleeuwen was Metz met ruim 30.000 inwoners een van de grootste steden van het Duitse Rijk. Na een bezoek aan de kathedraal en museum keren we terug richting Nederland.

De reis wordt onderbroken voor een stop in Luik waar we in de St Bartlomeuskathedraal het spectaculaire doopvont van Reinier van Hoei bewonderen.

 

Reisinformatie:

Datum: 7 tot en met 10 juni 2017
 Gids: Prof. Dr. Dick de Boer
Prijs:

Onder voorbehoud: 
Op basis van twee-persoonskamer: € 845,- p.p.
Op basis van een-persoonskamer: €925,- p.p.

Inclusief:  Deze prijs is inclusief kosten voor vervoer, toegangen, alle maaltijden, gidsen,
informatiepakket, deskundige gids en koffie/thee. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com