HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

best hadrians wall path map

Een grens van steen 656x1024

hadrians wall path walking england trees

HW275

Latest 162

HW286D

Hadrian's Wall

Reis langs een grens van steen

De muur van Hadrianus, daar heeft u in ieder geval over gehoord. Mogelijk heeft u eens delen van deze muur gezien tijdens verblijf in Engeland of in een documentaire. Maar nog nooit heeft u de muur beleefd zoals u dat kan tijdens deze reis. ‘Wall fever’ is een serieuze aangelegenheid in Groot Brittannië. Twee mensen die daar ernstig aan lijden, leiden deze reis naar de grens van het Romeinse rijk. Nergens anders is deze begrenzing beter te zien dan hier. Het middengedeelte staat nog steeds overeind, slingerend door een fabelachtig mooi en verlaten landschap.

De muur was 118 kilometer lang en liep van de Noordzeekust tot aan de Ierse zee. Op veel plekken staat de muur nog en zijn de restanten van de milecastles terug te vinden. De Engelse National Heritage doet er veel aan om de muur te behouden en zichtbaar te maken hoe de muur eruitzag en hoe Engeland in de Romeinse tijd functioneerde. Want we weten veel over deze periode. Zo zijn er bijvoorbeeld brieven uit circa 100 gevonden van de vrouw van de aanvoerder van een cohort Bataven. In het Latijn nodigt zij haar vriendin uit voor een verjaardagsfeestje.

Reisprogramma:
We schepen ‘s middags in op de ferry van DFDS Seaways in IJmuiden. Na de maaltijd volgt een eerste kennismaking, met elkaar en met de Muur van Hadrianus. We overnachten aan boord en arriveren de volgende ochtend in Newcastle. Hiervandaan volgen we vier dagen lang de Muur, per bus en te voet, en leren de Muur kennen in al zijn verschijningsvormen.

Dag 2
Bijna pal naast de ferryterminal beginnen we onze verkenning met een bezoek aan fort Segedunum in Wallsend. Iets verderop vinden we meteen al een van de best bewaarde en meest intrigerende Muurfragmenten. Westwaarts rijdend stuiten we op andere, steeds wat grotere restanten van de Muur, sommige op de meest onverwachte plekken in de agglomeratie Newcastle. ‘s Middags bezoeken we het cavaleriefort Chesters met het rijkste en meest ‘Britse’ museum van de hele Muur. In het Victoriaans aandoende gebouwtje, tot de nok toe gevuld met een verbijsterende collectie Romeinse beelden, altaren en gedenkstenen, is sinds 1903 niets meer veranderd. Na een bezoek aan de tempel van Mithras, een Romeinse godheid die ook populair was onder de Batavencohorten die aan de Muur gelegerd waren, nemen we onze intrek in Gibbs Hill Farm, een boerderij en B&B in Steel Rigg, vlak bij de historische pioniersnederzetting Twice Brewed.

Dag 3
Deze dag besteden we aan het middengedeelte van de Muur, dat nog grotendeels overeind staat en waar we vanaf de Whin Sill Ridge kunnen genieten van weidse vergezichten. We lopen van Sewingshields langs de Wall naar Housesteads, het best bewaarde Romeinse fort in Noord-Europa, en daarna verder naar Steel Rigg, waar de bus klaarstaat om ons naar Gibbs Hill Farm te brengen. Deze dag worden we vergezeld door archeoloog Alan Whitworth, die als geen ander kan vertellen over de technieken van de Romeinse bouwmeesters, de gebruikte soorten steen en mortel en de verschillende ‘scholen’ onder archeologen over de manier waarop de Muur het best kan worden geconserveerd.

Dag 4
‘s Ochtends rijden we naar fort Vindolanda, onder andere bekend vanwege de houten schrijftabletten die hier zijn opgegraven uit de periode rond het jaar 100, toen Vindolanda bemand werd door het Negende Batavencohort onder leiding van prefect en edelman Flavius Cerialis. De tabletten geven een uniek inzicht in de levenswijze van de militairen, maar ook van de officiersvrouwen en de omwonenden in de ‘vicus’, de nederzetting nabij het fort. In Vindolanda vinden belangrijke opgravingen plaats; we worden daarover bijgepraat door Andrew Birley, de jongste telg uit het beroemde archeologengeslacht dat het fort beheert. ‘s Middags wandelen we van het fameuze ‘hangende’ milecastle bij Cawfields via de verlaten en grotendeels ongerepte resten van fort Great Chesters naar het Roman Army Museum in Carvoran. In het museum bekijken we onder andere de film Edge of Empire, een 3D-animatie van het militaire leven aan de Muur en een adembenemende vogelvlucht over de restanten ervan in onze tijd.

Dag 5
Door het licht golvende heuvelland van Cumbria rijden we naar het dorpje Gilsland, waar een paar van de meest imposante en best bewaarde Muurgedeelten ons wachten. Daarna bezoeken we de stad Carlisle, waar we in het Tullie House Museum onze nieuw opgedane kennis van de Wall kunnen toetsen aan een virtuoze audiovisuele weergave ervan. Boekenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in The Bookcase, schuin tegenover het museum, waar je een uitgebreide collectie Wall-literatuur aantreft in het antiquariaat van je dromen. ‘s Middags reizen we terug naar Newcastle, waar we inschepen in de nachtboot terug naar IJmuiden.

Reisinformatie:

Datum: 14 t/m 19 mei 2018
Vertrek: IJmuiden
Gids: Dhr. Herman Vuijsje & Mw. Marian van de Veen - van Rijk
Prijs: € 1.145,- p.p. op basis van gebruik 2-persoonskamer
€ 1.465,- p.p. op basis van gebruik 1-persoonskamer
Het verschil in de prijs voor de éénpersoonskamer zit in de dure hutten voor de overtocht.
Inclusief: In deze prijs zijn alle kosten voor vervoer per bus en boot inbegrepen, alsook overnachtingen  in goede hotels, alle maaltijden, koffie/thee, alle toegangen en deskundige gidsen.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.