HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

12670649 1708961149384760 2528701243915907870 n

9200000072171851

Ai Welwaren

Banda 0039KLEIN

Banda Neira 1724KLEIN

 

Indonesië Banda-Eilanden

Deze reis brengt ons naar de Banda-eilanden, onderdeel van de Molukken, ergens ver weggestopt in de Indonesische archipel. Het is zelfs vandaag de dag geen kunst aan de Banda-eilanden voorbij te varen zonder ze op te merken. Alleen de Gunung Api, letterlijk vuurberg, een vulkaan van zeshonderdvijftig meter hoog, zorgt ervoor dat de archipel zichtbaar is.

Zo’n vierhonderd jaar geleden was dit de enige plaats ter wereld waar nootmuskaat was te vinden, een nootje dat in die dagen zijn gewicht in goud waard was. Geen wonder dat de verschillende Europese naties zich haastten om daar als eerste bij te zijn. Nederland met de machtige Vereenigde Oost-Indische Compagnie won die wedloop maar dat ging niet zonder bloedvergieten. Het veroveren van deze kleine archipel zorgde er wel voor dat ons land tot een heuse wereldmacht werd verheven. Bijna drie en een halve eeuw lang wapperde de Nederlandse vlag op Banda Neira, Banda Besar, Ay, Run en Rosengain, eilanden die met z’n allen gemakkelijk in het IJsselmeer passen.

Anno 2018 zijn de sporen van die Nederlandse heerschappij en de door de Nederlanders gestichte perken, waar de nootmuskaat en foelie op bijna industriële wijze werd verbouwd, nog altijd terug te vinden. Begraafplaatsen, forten, de poorten van de nootmuskaat plantages met welluidende namen als Weltevreden en Spantjebij, maar ook een standbeeld van koning Willem III, maken de geschiedenis nog immer tastbaar. Onontdekt, ver weg van de toeristische centra, liggen de nog onbedorven Banda-eilanden als kleine paradijsjes in de onmetelijke zee, klaar voor een nieuwe kennismaking met de buitenwereld. Een kennismaking die dit keer zowel voor de bezoekers als de eilandbewoners aanzienlijk prettiger verloopt dan vierhonderd jaar geleden.

Opzet reisprogramma

Dag 0 en 1
We vliegen vanaf Amsterdam naar Jakarta (vlucht van 13 uur). Daar aangekomen zullen we in de buurt van het vliegveld overnachten. 

Dag 2
Vandaag vliegen we vanaf Jakarta verder naar Ambom. Dit is een vlucht van 3 uur en 30 minuten. Daar aangekomen zullen we inchecken in een hotel in Ambon-Stad.

Dag 3
Vandaag doen we een verkenning van Ambon-stad.

Dag 4
Op deze dag is er een Ambon eilandexcursie. We brengen onder andere een bezoek aan benteng Amsterdam en benteng Victoria. Verder zullen we ook een kruidnagelplantage bezoeken.

Dag 5
Vandaag vertrekken we vanaf Ambon per snelboot naar Banda Neira. De reis daar naar toe duurt ongeveer zes uur. Daar aangekomen zullen we inchecken in Cilu Bintang, een comfortabele standplaats op de Banda-eilanden.

Dag 6
De focus ligt op Banda-Neira. U maakt vandaag excursies naar Fort Belgica, Fort Nassau, een begraafplaats en een standbeeld van koning Willem III.

Dag 7
Op deze dag staat een verkenning van Banda Besar op de planning. We bezoeken bijvoorbeeld Benteng Hollandia en een nootmuskaatplantage met Usman Abubakar. Aan het eind van de dag terug reist u terug naar Cilu Bintang.

Dag 8
We maken een vaartocht rondom Banda Besar, langs de steile noordkust. Mogelijk brengen we een bezoek aan een plaats waar hard is gevochten, zoals Selamon. 's avonds gaat u weer terug naar Cilu Bintang.

Dag 9
Vandaag brengen we een bezoek aan het eiland Ay. Er is een bezichtiging van het dorp en de restanten van de kerk en benteng Revenge. We bezoeken de voormalige plantage Welvaren. Eind van de middag terug naar Cilu Bintang.

Dag 10
U maakt vandaag een boottocht naar Run, waar u ook zult overnachten. Eventueel maken we een oversteek naar de andere kant van het eiland, waar we uitzicht hebben op Nailaka.

Dag 11
Terugreis van Run naar Banda Neira. U brengt een bezoek aan Cilu Bintang.

Dag 12
Deze dag is vrij te besteden. Eventueel kunnen we een beklimming op de vulkaan Gunung Api organiseren of een bezoek aan Hatta (Rosengain).

Dag 13
We reizen van Banda Neira terug naar Ambon per vliegtuig.

Dag 14
Vandaag reist u van Ambon naar Jakarta, en van Jakarta terug naar Amsterdam. Met aankomst in Amsterdam de volgende dag.

Reisinformatie:

Datum: 20 augustus t/m 5 september 2018
Vertrek: Schiphol Airport
Prijs: op basis van een 2-persoonskamer: € 3.450,- p.p.
op basis van een 1-persoonskamer: € 3.950,- p.p.
Gids: Willem Oosterbeek
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vervoer, vluchten, hotels, maaltijden, gidsen en koffie/thee inbegrepen.

 

 

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.