HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

12670649 1708961149384760 2528701243915907870 n

9200000072171851

Ai Welwaren

Banda 0039KLEIN

Banda Neira 1724KLEIN

 

Indonesië Banda-Eilanden

Deze reis brengt ons naar de Banda-eilanden, onderdeel van de Molukken, ergens ver weggestopt in de Indonesische archipel. Het is zelfs vandaag de dag geen kunst aan de Banda-eilanden voorbij te varen zonder ze op te merken. Alleen de Gunung Api, letterlijk vuurberg, een vulkaan van zeshonderdvijftig meter hoog, zorgt ervoor dat de archipel zichtbaar is.

geschiedenis

Zo’n vierhonderd jaar geleden was dit de enige plaats ter wereld waar nootmuskaat was te vinden, een nootje dat in die dagen zijn gewicht in goud waard was. Geen wonder dat de verschillende Europese naties zich haastten om daar als eerste bij te zijn. Nederland met de machtige Vereenigde Oost-Indische Compagnie won die wedloop maar dat ging niet zonder bloedvergieten. Het veroveren van deze kleine archipel zorgde er wel voor dat ons land tot een heuse wereldmacht werd verheven. Bijna drie en een halve eeuw lang wapperde de Nederlandse vlag op Banda Neira, Banda Besar, Ay, Run en Rosengain, eilanden die met z’n allen gemakkelijk in het IJsselmeer passen.

Anno 2018 zijn de sporen van die Nederlandse heerschappij en de door de Nederlanders gestichte perken, waar de nootmuskaat en foelie op bijna industriële wijze werd verbouwd, nog altijd terug te vinden. Begraafplaatsen, forten, de poorten van de nootmuskaat plantages met welluidende namen als Weltevreden en Spantjebij, maar ook een standbeeld van koning Willem III, maken de geschiedenis nog immer tastbaar. Onontdekt, ver weg van de toeristische centra, liggen de nog onbedorven Banda-eilanden als kleine paradijsjes in de onmetelijke zee, klaar voor een nieuwe kennismaking met de buitenwereld. Een kennismaking die dit keer zowel voor de bezoekers als de eilandbewoners aanzienlijk prettiger verloopt dan vierhonderd jaar geleden.

Reisprogramma

Opzet reisprogramma

Dag 0 en 1, reisdag
We vliegen vanaf Amsterdam naar Jakarta. Daar aangekomen zullen we in de buurt van het vliegveld overnachten.

Dag 2, naar Ambon
Vandaag vliegen we vanaf Jakarta verder naar Ambom. Daar aangekomen zullen we inchecken in een hotel in Ambon-Stad.

Dag 3, Ambon stad
Vandaag doen we een verkenning van Ambon-stad. Hierbij bezoeken we het fort Victoria en het Siwalima museum dat veel laat zien over de eiland cultuur en de biodiversiteit van de Indonesische wateren.

Dag 4, Ambon eiland
Deze dag is er een Ambon eilandexcursie. We brengen onder andere een bezoek aan benteng Amsterdam. Dit fort in koloniale architectuur is prachtig bewaard gebleven. Op de terugweg naar Ambon Stad maken we een stop bij het internationale oorlogsgravenmonument waar veel Australische en ook Nederlandse soldaten begraven zijn die tijdens de oorlogsjaren hier gevangen hebben gezeten.

Dag 5, naar Bandaneira
Vandaag vertrekken we vanaf Ambon per snelboot naar Banda Neira. De reis daar naar toe duurt ongeveer zes uur. Daar aangekomen zullen we inchecken in Cilu Bintang, een comfortabele standplaats op de Banda-eilanden.

Dag 6, Bandaneira
De focus ligt op het eiland Banda-Neira. De afstanden op dit hoofdeiland zijn beperkt. Hemelsbreed is het eiland ongeveer anderhalve kilometer breed en drie kilometer land. Toch valt er genoeg te vinden. Zo bezoeken we deze dag Fort Belgica dat nog prachtig intact is. Ook van de voorloper, Fort Nassau, is het nodige terug te vinden. Ook bezoeken we het museum en de begraafplaats.

Dag 7, Banda Besar
Op deze dag staat een verkenning van Banda Besar op de planning. We bezoeken bijvoorbeeld Benteng Hollandia en de nootmuskaatplantage Weltevreden. Aan het eind van de dag terug reist u terug naar Cilu Bintang. Verplaatsingen doen we per boot.

Dag 8, vaartocht
We maken een vaartocht rondom Banda Besar, langs de steile noordkust. Mogelijk brengen we een bezoek aan een plaats waar hard is gevochten, zoals Selamon.

Dag 9, Ay
Vandaag brengen we een bezoek aan het eiland Ay. Er is een bezichtiging van het dorp en de restanten van de kerk en benteng Revenge. We bezoeken de voormalige plantage Welvaren. Eind van de middag terug naar Cilu Bintang.

Dag 10, Run
Het eiland Run ligt het verste weg vanaf het hoofdeiland. We maken ook hierheen een excursie per boot. Ook Run hebben, net als Suriname, we ooit eens geruild voor Manhattan. 

Iets ten noorden ligt nog het kleine, onbewoonde, eilandje Nailaka. Mogelijk dat we hier nog even kunnen landen.

Dag 11, Hatta
Het eilandje Hatta, dat ook de bijzondere naam Rosengain draagt, staat voor deze dag op het programma. Het bijzondere aan dit eiland is dat er een ander klimaat heerst dan op de overige eilanden.

Dag 12, Gunung Api
Deze dag is vrij te besteden. Eventueel kunnen we een beklimming op de vulkaan Gunung Api organiseren.

Dag 13, naar Ambon
We reizen van Banda Neira terug naar Ambon.

Dag 14, Ambon
U verblijft nog één dag op Ambon waarbij genoeg te zien en beleven valt aan natuurschoon en stranden.

Dag 15 en 16, terugreis
Vandaag reist u van Ambon naar Jakarta, en van Jakarta terug naar Amsterdam. Met aankomst in Amsterdam de volgende dag.

kaart

kaart bandakl

Informatie en inschrijven

Reisinformatie:

Datum: 20 augustus t/m 5 september 2018
Aantal deelnemers: Aan deze reis kunnen maximaal 12 personen deelnemen. 
Vertrek: Schiphol Airport
Prijs: op basis van een 2-persoonskamer: € 3.450,- p.p.
op basis van een 1-persoonskamer: € 3.950,- p.p.
Gids: Willem Oosterbeek
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vervoer, vluchten, hotels, maaltijden, gidsen en koffie/thee inbegrepen.

 

 

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.

Het boek

9200000072171851Nootmuskaat
De geschiedenis van eenwonderbaarlijk nootje

Dit boek gaat over een klein en lelijk nootje dat Nederland tot een heuse wereldmacht verhief. Een paar eeuwen geleden was het alleen te vinden op een handvol minuscule eilandjes. Het kleine nootje was destijds zijn gewicht in goud waard. Geen wonder dat de verschillende Europese naties zich haastten om een handelsmonopolie te verkrijgen op deze exotische kostbaarheid. We hebben het over nootmuskaat. Waarom was nootmuskaat zo belangrijk? Kan het inderdaad gebruikt worden als drug, afrodisiacum en wondermiddel tegen reuma? Allemaal vragen die hebben geleid tot het ontstaan vandit boek over een wonderbaarlijk nootje, dat ervoor heeft gezorgd dat ons land nog altijd een handelsnatie is met een sterke positie in de voedselindustrie.

Willem Oosterbeek
Auteur en reisleider

Oosterbeek WillemWillem Oosterbeek schreef dit boekje over dit wonderlijke nootje en over de bijzondere eilandengroep waar dit nootje vandaan komt. Voor zijn research bezocht hij ook de eilanden en is hij er inmiddels bekend. 

Willem is journalist en schrijver. Meer over hem vindt u op zijn website: https://willemoosterbeek.nl/.