HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Jacoba van Beieren 1401 1436 gravin van Holland en Zeeland

Gravensteengent22042008

Woudrichem 128

 Reis mee in de voetsporen van Jacoba van Beieren

Het jaar 1417 was een roerig jaar in het leven van de bekende middeleeuwer Jacoba van Beieren. Met een reis over Jacoba van Beieren komen we midden in de Hoekse en Kabeljauwse twisten terecht. Een bijzonder interessante Middeleeuwse periode die veel betekende voor de vorming van Nederland. Het is ook een periode waar onder leiding van mediëvist Dick de Boer veel van terug te vinden is.
De reis voert door het oude Holland, Zeeland en Henegouwen, de gebieden waar Jacoba gravin was. Tijdens de reis zal de nadruk liggen op de periode van 1299 tot 1433. Gedurende deze periode zijn de drie graafschappen verenigd, eerst onder het huis van Avesnes en later onder het Beierse huis. Met pasen 1433 doet Jacoba van Beieren de gebieden over aan Philips de Goede.

Het programma

Dag 1
De reis start met een bezoek aan slot Teylingen waar het voor Jacoba eindigde met haar dood in 1436. Vervolgens bezoeken we in Den Haag de Ridderzaal waar de Graven van Holland resideerden. Hiervandaan gaat de reis naar de Zeeuwse eilanden. We maken een stop bij Oostvoorne voor de restanten van de Jacoba Burcht. In Middelburg aangekomen bezoeken we het Zeeuws Museum.
Dag 2
We steken de Schelde over en bezoeken Gent waar we het beroemde Gravensteen bezoeken. In de loop van de dag reizen we door naar Henegouwen en bezoeken de stad Aat waar de toren Burbant verwijst naar de middeleeuwse bloeitijd van de stad. Via Le Quesnoy komen we in het Noord-Franse Valenciennes terecht dat destijds ook deel uitmaakte van het graafschap.
Dag 3
We bezoeken Bergen, de hoofdstad van Henegouwen. Via het middeleeuwse Halle, dat nu deel uitmaakt van grootstedelijk Brussel, rijden we weer richting het noorden. We bezoeken Geertruidenberg. Het beleg van 1420 en de St. Elisabethsvloed van 1421 betekende een einde aan de bloeitijd van deze stad. De reis wordt afgesloten met een bezoek aan Woudrichem.

Reisinformatie:

Datum: 20 t/m 22 september 2017
Gids: Prof. Dr. Dick de Boer
Prijs: Onder voorbehoud:
Op basis van een twee-persoonskamer: € 590,- per persoon
Op basis van een een-persoonskamer: € 630,- per persoon
Inclusief:  Deze prijs is inclusief kosten voor vervoer, toegangen, alle maaltijden, gidsen,
informatiepakket, deskundige gids en koffie/thee. 
 
 
 
 
 
 
 
Form not found or is not published