HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

american flag

kl new york

040913 050verhagen

kl wall street

AlbanyCapitol

kl philadelphia

kl sleepy hollow

boston tee party

Oostkust van de Verenigde Staten

Reis met Amerikakenner Frans Verhagen naar de oostkust van de VS 

Een reis naar de Nieuwe Wereld waar 400 jaar na dato nog tal van sporen te vinden zijn van de Nederlandse, Engelse en Franse kolonies die hier gevestigd waren. Sporen die u zelfs tussen de wolkenkrabbers in het moderne Manhattan terug kunt zien. Tijdens deze veelzijdige reis gaat u veel zien van het koloniale leven van die tijd. Maar ook hoe het de kolonisten na de onafhankelijkheid verging. Hoe de Verenigde Staten zich in wetgeving en economie ontwikkelden tot de moderne natie van vandaag.
Verschillende presidenten en hun nalatenschappen komen deze reis aan bod. Maar ook literatuur, bijvoorbeeld schrijver Washington Irving en zijn korte verhaal ‘The legend of Sleepy Hollow’. Verder staan we stil bij de rijke zakenman: John Davison Rockefeller en het bijzondere neoclassicistische herenhuis ‘Kykuit’ dat hij liet bouwen. Het zijn zo maar wat onderwerpen waarvan u er deze reis veel zult zien.

Reisprogramma

Het voorlopige reisprogramma

Maandag 11 juni 2018, Reisdag
Met een rechtstreekse vlucht vliegt u van Amsterdam naar New-York waar u dankzij het tijdverschil ’s middags arriveert. We beginnen rustig aan. Na het inchecken in het hotel in de wijk Queens maken we een wandelingetje in de omgeving.

Dinsdag 12 juni 2018, Nieuw Amsterdam
We organiseren deze dag een programma over Nederlandse sporen in Manhattan. Straatnamen, maar ook meer tastbare herinneringen, verwijzen naar de kolonie die hier was gevestigd. Met bezoeken aan de plek waar fort Amsterdam stond, Wall Street, een begraafplaats voor slaven en de St. Marks-in-the-Bowery waar Peter Stuyvesant is bijgezet.

Woensdag 13 juni 2018, Immigranten
Een dag over de vele immigranten die de stad New York trok met bezoeken aan Ellis Eiland en Castle Clinton.

Donderdag 14 juni 2018, Brooklyn en Queens
Met een bus rijden we door de wijken Brooklyn en Queens en bezoeken boerderijen uit de koloniale periode waar tegenwoordig musea in gevestigd zijn. In Flushing vinden we het Bowne House dat herinnert aan de geschiedenis van de Quackers.

Vrijdag 15 juni 2018, Philadelpia
We reizen ’s morgens per trein naar Philadelphia. Na de koffers naar het hotel gebracht te hebben bezoeken we het ‘Independence National Historic Parc’ waar we verschillende gebouwen vinden die herinneren aan de onafhankelijkheidsverklaring. Zo bezoeken we de ‘Independence Hall’ waar de verklaring op 4 juli 1776 werd aangenomen, het Liberty Bell center, het Benjamin Franklin museum en de Congress Hall. We overnachten in een hotel in Philadelphia.

Zaterdag 16 juni 2018, Philadelphia
Deze dag blijven we nog in Philadelphia, de grootste stad van Pennsylvania voor een bezoek aan het Philadelphia Museum of Art. Tegen het einde van de middag reizen we per trein terug naar New York

Zondag 17 juni 2018, vrije dag in New York
Deze dag hebben we geen programma. Eventueel zou u een bezoek kunnen brengen aan The Cloisters met veel Middeleeuwse kunst. Of genieten van Sunday in the Park.

Maandag 18 juni 2018, Hudsonvallei 1
We reizen per bus langs de Hudsonrivier naar het noorden. Onderweg maken we een aantal onderbrekingen voor bezoeken aan plekken die herinneren aan de Nederlandse Kolonie zoals het huis van schrijver Washington Irving die in zijn verhalen refereerde aan de koloniale tijd en het dorpje Sleepy Hollow met de Old Dutch Church.
Een bezoek aan het neoclassicistische herenhuis Kykuit brengt ons in de wereld van de filantroop John Davison Rockefeller.

Dinsdag 19 juni 2018, Hudsonvallei 2
’s Morgens bezoeken we het Franklin D. Roosevelt Presidentieel Museum in het voormalige woonhuis van de president en het huis van Eleanor Roosevelt. Tegen de avond komen we aan in Albany.

Woensdag 20 juni 2018, Albany
Even buiten Albany bezoeken we het Fort Crailo, een versterkt woonhuis in de Hollands koloniale stijl. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd die een goed overzicht geeft van Nieuw Nederland zoals de kolonie heette. We gebruiken de lunch in ‘The old English Pub’ dat in 1736 tijdens de Engelse kolonie werd gebouw als het Quaekenbush House. ’s Middags gaan we naar het New York State Museum. In hetzelfde gebouw bezoeken we het New Netherland Institute waar onder andere WIC-documenten worden vertaald.

Donderdag 21 juni 2018, New England
’s Morgens bezoeken we Hancock Shaker Village
’s Middags reizen we via Sturbridge naar Boston. Sturbridge, in het voormalige New England, laat het leven zien in de in de jaren voor, tijdens en na de Amerikaanse onafhankelijkheidsperiode.

Vrijdag 22 juni 2018, Boston
We volgen deze dag de historische wandelroute door Boston die ook wel de ‘Freedom Trail’ wordt genoemd. We komen hierbij langs tal van hoogtepunten die herinneren aan de onafhankelijkheidsbeweging tegen Engeland. Uiteraard komen we hierbij ook het verhaal en de plek tegen van de ‘Boston Tea Party’.
Verder maken we een sprong in de tijd met een bezoek aan de ‘John F. Kennedy Library’ dat ook een museum is en waar veel te vinden is over president Kennedy.

Zaterdag 23 juni 2018, Plymouth
Deze dag maken we een excursie per touringcar naar Plymouth waar in 1620 de Mayflower arriveerde en een Engelse kolonie werd gesticht. We vinden hier een replica van de Mayflower en de Plimoth Plantation, waar een dorpje nagebouwd is in de stijl van de Plymouth Colony.
’s Avonds eindigt de reis. U kunt deze avond het vliegtuig terug naar Nederland nemen of uw reis nog met een aantal dagen verlengen in Boston.

Kaart

Reisleider

Mr. Dr. Frans Verhagen
Frans Verhagen is journalist en publicist. Hij houdt zich bezig met de Verenigde Staten en met de Nederlandse politieke en sociale ordening, met een nadruk op integratie. Van zijn hand verschenen al een aantal biografieën over Amerikaanse presidenten. Eerder verscheen van hem ‘Founding Fathers’, over mannen die de Verenigde Staten in elkaar zetten en zijn ‘Geschiedenis van de Verenigde Staten’.

Verhagen schrijft regelmatig opiniërende artikelen over de Verenigde Staten en de Nederlandse politiek en treedt op als deskundige in radio- en tv-programma’s. Hij is hoofdredacteur van de website www.meiguo.nl, waar veel actueel nieuws over de VS is te vinden.

Over de plekken die we deze reis bezoeken schreef Frans Verhagen een aantal artikelen:

  1. Reisverhaal: de grandeur van Hudson Valley
    2. Het Hudson woonhuis als kunstwerk
    3. De Shakers, een oude religieuze gemeenschap

Reisinformatie en inschrijven

Reisinformatie:

Datum: 11 t/m 24 juni 2018
Vertrek: Schiphol Airport
Prijs: op basis van een 2-persoonskamer: € 3.990,- p.p.
op basis van een 1-persoonskamer: € 4.490,- p.p.
Reisleider: Mr. Dr. Frans Verhagen
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen en koffie/thee inbegrepen.

 

Meer informatie en inschrijven:

 

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.