HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

uitsnede luther

 

luther und die deutschen

 

luther 95 schatten

 

luther das effect

Zesdaagse reis langs de drie grote tentoonstellingen in Eisenach, Wittenberg en Berlijn, reformatie in cultuurhistorisch perspectief.

Tijdens deze reis bezoeken we plaatsen die verbonden zijn aan de Reformatie in 1517, met als hoogtepunten de drie grote overzichtstentoonstellingen die er in Duitsland dit jaar georganiseerd worden. Historie en cultuur gaan deze reis hand in hand waarbij we kijken naar één van de belangrijkste periodes uit de West-Europese geschiedenis die bepalend is geweest voor de cultuur in onze streek.

Dag 1
De reis gaat de eerste dag van Utrecht naar Erfurt waarbij we een stop maken in Eisenach. Hier bezoeken we op de Wartburg de tentoonstelling ‘Luther und die Deutschen’. Natuurlijk komt Luthers tijd in de Wartburg hier aan de orde. De tentoonstelling laat ook zien hoe tijdens elke periode in die 500 jaar er weer anders tegen Luther is aangekeken.

Dag 2
Erfurt is een belangrijke plaats in het leven van Luther. Zo vinden we hier onder andere het Augustijner klooster waar hij intrad om monnik te worden en waar hij verder kon studeren. ’s Middags brengen we een bezoek aan Weimar, de cultuurhoofdstad van Duitsland waar we onder andere een bezoek brengen aan het Goethe-Schiller-Archiv. ’s Avonds reizen we door naar Leipzig waar we overnachten.

Dag 3
In Leipzig besteden we aandacht aan de klassieke muziek met onder andere Bach bij de Thomaskirche. Ook brengen we een bezoek aan de Nikolaikirche, In Luthers tijd speelde deze kerk een belangrijke rol in de reformatie van Leipzig en in de 20e eeuw begonnen hier de protesten tegen het DDR regiem die uiteindelijk leidden tot de val van de muur.

Dag 4
We reizen naar Wittenberg waar we de verschillende plekken bezoeken die herinneren aan de Reformatie zoals ook het recent gebouwde panorama van Asisi over Wittenberg in 1517. We bezoeken de tentoonstelling ‘Luther! 95 Schätze - 95 Menschen’. Unieke objecten uit Luthers leven zoals handgeschreven brieven, bijbels en andere objecten vertellen zijn levensverhaal. Ook hier wordt de lijn naar het heden getrokken met 95 personen uit de politiek, wetenschap, kunst, filosofie en vele andere vlakken van het leven die in de afgelopen 500 jaar door Luther zijn beïnvloed. ’s Avonds reizen we vast door naar Berlijn.

Dag 5
In Het Deutsches Historische Museum in Berlijn bekijken we het mondiale effect van de Reformatie door een bezoek aan de tentoonstelling: ‘Der Luthereffect. 500 Jahre Protestantismus in der Welt’. Dit laat zien hoe de Reformatie zich na Luther over de continenten verspreidde. Er valt in Berlijn natuurlijk genoeg te zien zo zullen we deze dag ook een bezoek brengen aan de Berliner Dom en langs Unter der Linden wandelen.

Dag 6
’s Morgens brengen we een bezoek aan Maagdenburg. Ook hier verbleef Luther enige tijd bij de ‘Broeders des Gemene levens’. Maar ook werd Maagdenburg in 1631 het symbool voor de verwoestingen tijdens de 30-jarige oorlog. Het grote Europese conflict waarvan de wortels onder andere in de Reformatie liggen.

Reisinformatie

Datum: 21 tot en met 26 augustus 2017
Vertrek: Utrecht, P+R Westraven 
Prijs: 2- pers.kamer € 895,- p.p.
1- pers.kamer € 995,- p.p.
Inclusief: In deze 6-daagse reis zijn vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket en koffie/ thee inbegrepen.

 

 

Form not found or is not published