HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

bad bentheim

 

Essen Kloster Werden Schatzkammer Liudgeri Kelch

 

paulusdom munster

 

groningen ub 116 033v 034r

 

Anloo Magnuskerk

Emo's Thuisreis

De middeleeuwen vlak over de grens

Afgelopen jaren organiseerde Historizon in samenwerking met Prof. Dr. Dick de Boer reizen in de voetsporen van de middeleeuwse abt Emo. Deze reizen geven een fascinerende blik in de wereld van de middeleeuwen waarbij elke keer weer verrassende plekken worden bezocht. Mediëvist De Boer weet ook elke keer deze wereld bijzonder goed toe te lichten. Zo is het ook boeiend om de laatste etappe te volgen als Emo naar huis, naar Groningen reist. Ook nu weer blijkt dat deze plekken in die 12e en 13e eeuw volop in beweging waren. Daar is na al die eeuwen verrassend veel van terug te vinden.

Benieuwd naar de persoon van Emo en naar de reizen die hij verder ondernam? Lees hier meer over abt Emo.

Programma
Dag 1

Vanaf Utrecht reizen we naar Werden onder de rook van Essen. We bezoeken hier de schatkamer van het klooster dat reeds door Liudger werd gesticht. Een aanzienlijk deel van het bezit van de abdij lag in het oosten en noorden van Nederland. De archieven, die grotendeels bewaard zijn gebleven, zijn voor de geschiedschrijving van dit deel van Nederland van grote waarde. Van Werden trekken we via de kloosterkerk in Cappenburg naar Münster. Daar bezoeken we de Paulusdom met de beroemde schatkamer waar meer dan 700 voorwerpen van de Karolingische periode tot de 20e eeuw te zien zijn. Ook bezoeken we de Sint-Mauritiuskerk, de oudste gedeeltelijk nog oorspronkelijk gebleven sacrale bouwwerk van de Westfaalse stad Münster. Via slot Varlar komen we uiteindelijk bij Vreden waar we overnachten.

Dag 2
Voordat we vertrekken uit Vreden bezoeken we hier eerst de stichtskerk van het voormalige vrouwenklooster. Via het schilderachtige centrum van Asbeck in de vorm van de St. Margaretakerk, de Hunnenpoort en het oude abdissenhuis reizen we naar Bad Bentheim. Reeds in de vroege middeleeuwen stond hier een burcht die door de eeuwlang ver- en uitgebouwd is zodat hier romaanse, gotische en renaissance bouwstijlen zijn terug te vinden. ’s Middags reizen we via het landschappelijk fraai gelegen Nordhorn en Frenswegen naar Coevorden. Hier bezoeken we het kasteel Coevorden wat al vanouds een belangrijke functie heeft in het controleren van de handelsweg. De reis gaat nog verder naar het noorden tot we via de Magnuskerk te Anloo aankomen in Rolde waar we overnachten.

Dag 3
Rolde ligt op de Rolderrug in de provincie Drenthe. Van deze ruggen in het landschap wordt al millennia lang gebruik gemaakt om te reizen of te wonen. Bezoeken aan de Jacobuskerk van Rolde en het nabijgelegen hunebed maken deze historie zichtbaar. Via Noordlaren en Middelstum reizen we naar Wittewierum waar we de terp bezoeken waar Emo’s klooster Bloemhof stond. De reis gaat nog verder Emo’s land in met bezoeken aan hoeve Romerswerf. We eindigen het programma in stijl met een bezoek aan Westeremden waar we de kerk, de Abt Emoschool en het atelier van Henk Helmantel bezoeken en zo het heden en verleden elkaar laten ontmoeten.

Tot slot brengen we u uiteraard weer terug naar het vertrekpunt in Utrecht.

Reisinformatie:

Datum: 6 t/m 8 juli 2017
Vertrek: Utrecht P+R Westraven 
Prijs: 2 persoonskamer: € 590,- p.p.
1 persoonskamer: € 630,- p.p.
Reisleider: Prof. Dr. Dick E.H. de Boer
Inclusief: In deze 3-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee inbegrepen.

 

 

Form not found or is not published