HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

dom speyer

Mikwe speyer

lorelei

Boppard 737 zKLEIN

Köln Museum Schnütgen 2012 RathausprophetenKLEIN

speyer 988256 1920KLEIN

Reis langs de Rijn

Middeleeuws erfgoed aan de Rijn met Prof. Dr. Dick de Boer

Met deze bijzondere reis volgen we een stuk van de terugreis van abt Emo van Rome naar Nijeklooster. In Straatsburg nam Emo de boot en reisde hij zo stroomafwaarts tot voorbij Keulen. Reden voor ons om dit voorbeeld te volgen en zo meer te weten te komen over deze levensader van Europa waarover al millennia lang wordt geschreven.

Het reisprogramma

Dag 1, Via Sayn naar Speyer
We vertrekken uit Utrecht naar het zuiden. We geven deze reisdag extra inhoud door bezoeken af te leggen aan de St. Vituskirche in Mönchengladbach en het voormalige klooster in Knechtsteden. In het koor van de bijbehorende kapel is een schitterend fresco bewaard gebleven. Hier gebruiken we ook de lunch. In de middag reizen we dan via Sayn, waar we het klooster bekijken, door naar Speyer. Hier overnachten we.

Dag 2, langs de Rijn naar Mainz
In Speyer bezoeken we de beroemde Dom. Deze stad kende eeuwenlang een bloeiende Joodse gemeenschap waarvan we nu nog veel terugvinden, zoals een Mikwe uit de 12e eeuw. Maar net als in veel andere steden wisselden ook hier perioden van voorspoed zich af met perioden van vervolging. Hier zullen we deze dag veel van zien. We reizen vervolgens door naar Worms, waar we ook de laat-romaanse St.-Petersdom bezoeken. Ook hier zien we de Joodse synagoge en een Mikwe. Via Oppenheim en Nierstein reizen we naar Mainz waar we de Dom bezoeken. We hebben dan de drie “Kaiserdome” langs de Rijn bezocht. Na zicht op diverse kasteelruïnes en de Lorelei overnachten we in een hotel langs de Rijn in de buurt van Oberwesel.

Dag 3, langs de Lorelei
Vandaag reizen we eerst naar Boppard waar we de Severuskirche bezoeken. We brengen vervolgens een kort bezoek aan Köningsstuhl Rhens en reizen door naar Koblenz. Hier, waar de Moezel in de Rijn stroomt, bevindt zich de “Deutsches Eck”. Op deze landtong staat het nationale monument voor de Duitse Eenheid. We bezoeken hier de St-Kastor Basiliek. Vanaf Koblenz bevaren we het mooiste gedeelte van de Rijn naar Andernach. Emo noteerde in zijn kroniek al de vele kastelen op dit deel van de route en u zult met eigen ogen kunnen zien dat op haast iedere bergtop wel een burcht blijkt te staan. In Andernach bezoeken we het Rathaus met een Mikwe en de Maria Himmelfahrt Basiliek. We reizen verder naar Keulen en bezoeken onderweg in Sinzig de St-Peterskirche, in Remagen de Sankt Peterskirche en de Pfaffhoftor en in Heisterbach de kloosterruïne. We overnachten in Keulen.

Dag 4, Keulen
Deze dag besteden we voor een groot gedeelte in Keulen. Naast de imposante Dom is Keulen minstens zo bijzonder vanwege haar romaanse kerken. In één van die kerken is het schitterende Museum Schnutgen gevestigd waar bijzondere middeleeuwse kunst wordt getoond. In de middag vertrekken we weer richting Nederland en maken daarbij een stop in Hamborn bij Duisburg voor een bezoek aan het Klooster Hamborn met een bijzondere kruisgang en doopvont. In Vreden tenslotte bezoeken we de Stifstkirche. Na ons diner reizen we dan door naar Utrecht.

Reisinformatie:

Datum: 13 tot en met 16 juni 2018 
Vertrek: P+R Westraven 
Prijs: op basis van een 2-persoonskamer: € 890,- p.p.
op basis van een 1-persoonskamer: € 990,- p.p.
Reisleider: Prof. Dr. D.E.H. de Boer
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen en koffie/thee inbegrepen.

 

 

 

 

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.