HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Mont Saint Michel

tapijt museum

Caen Abbaye aux Hommes

Bayeux yapijt

Reis Middeleeuws Normandië

Een reis door Middeleeuws Normandië

Kastelen en abdijen in middeleeuws Normandië

In een museum in Bayeux hangt een tapijt met de voorstelling van de verovering van Willem van Normandië van Engeland. Het is één van de meest gedetailleerde overleveringen uit deze periode van de wereldgeschiedenis. Dit 70 meter lange borduurwerk is een uitgebreide beschrijving van de Slag bij Hastings van 1066 met voor- en na geschiedenis.

Tijdens deze reis volgt u verhalen uit middeleeuws Normandië. De reis volgt Jeanne d’Arc in Rouen, Normandische graven en gravinnen in Caen en brengt een bezoek aan het UNESCO-werelderfgoed Mont Saint-Michel.

Een aantal hoogtepunten:

  • Bezoek het tapijt van Bayeux
  • Rouen, met het levensverhaal van Jeanne d'Arc
  • Abbaye aux Hommes & Abbaye aux Dames in Caen
  • Werelderfgoed Mont Saint-Michel 

Dag 1, Graafschap Vlaanderen

We reizen van Utrecht naar Rouen en maken onderweg een stop in het Vlaamse Ename onder de rook van Oudenaarde. De Ottoonse burcht die hier stond werd in de elfde eeuw ingenomen door Boudewijn de IV van Vlaanderen en markeert de zuidgrens van het Graafschap Vlaanderen. De rijke historiek en archeologische vondsten worden in het Provinciaal Archeologisch Museum (PAM) op een interactieve manier tot leven gebracht.
In de loop van de middag vervolgen we de reis naar Rouen, waar we overnachten.

Dag 2, Rouen en Jeanne d’Arc

Tijdens de eerste helft van de negende eeuw werd de streek rond Rouen geteisterd door invallen van de Noormannen. Rollo, de eerste hertog van Normandië, maakte Rouen de hoofdstad van de regio. In de daaropvolgende eeuwen groeide de stad uit tot een belangrijk handelscentrum voor wijn en graan. Engelse wol werd hier verwerkt tot laken. Tijdens een programma in deze stad gaan we veel van deze bloeitijd zien.
Rouen is ook de plek waar in 1431 Jeanne d’Arc op de brandstapel terecht werd gesteld. De honderdjarige oorlog ligt veel later in de geschiedenis, maar de kiem voor dit conflict vinden we al bij Willem de Veroveraar. Het levensverhaal van Jeanne is boeiend en misschien nog wel fascinerender is hoe zij in de loop van de geschiedenis uitgegroeid is tot symbool.
’s Avonds reizen we door naar Caen waar we overnachten.

Dag 3, Caen

In Caen bezoeken we de ‘Abbaye aux Hommes’ die in 1063 door Willem de Veroveraar werd gesticht en waar hij ook ligt begraven. Ook de vrouwenabdij, ‘Abbaye aux Dames’, waar zijn vrouw Mathilde van Vlaanderen werd begraven, zullen we bezoeken. Twee gebouwen met een indrukwekkende geschiedenis en bepalend voor de romaanse architectuur. In het kasteel van Caen, dat uit die tijd stamt, bezoeken we de tentoonstelling in het Normandisch Museum die aandacht geeft aan deze periode.

Dag 4, Mont Saint- Michel

Vanuit Caen maken we een excursie naar Mont Saint-Michel. Dit wereldberoemde getijden-eiland is één van de juweeltjes op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Met een geschiedenis die teruggaat tot de achtste eeuw, ligt op dit eiland, dat tegelijk klooster, burcht, gevangenis en dorp is, een schat aan verhalen. We verblijven hier de hele dag waarbij we verschillende wandelingen maken en musea bezoeken. Tegen het einde van de dag keren we terug naar Caen.

Dag 5, Bayeux en het kasteel van Falaise

Deze dag reizen we eerst naar het nabijgelegen Bayeux. We bezoeken hier het beroemde ‘tapijt’ waarop de tocht van Willem de Veroveraar naar Engeland is afgebeeld. Ook brengen we een bezoek aan de Kathedraal van Bayeux. Hier zien we de Normandische gotiek. Het tapijt werd vervaardigd ter ere van de inwijding van de kathedraal in 1077.
’s Middags bezoeken we het kasteel van de Normandische hertogen in Falaise. Deze burcht in de typerende rechthoekige Anglo-Normandische bouwstijl heeft de tijd goed doorstaan.
Tegen het einde van de middag reizen we richting het noorden en overnachten in de buurt van de Seine.

Dag 6, Chateau Guillard en abdij Notre-Dame de Fontaine-Guérard

Deze dag bezoeken we het prachtig boven de Seine gelegen Chateau Guillard dat in opdracht van koning Richard Leeuwenhart is gebouwd om de oevers van de Seine te controleren. De cisterciënzerabdij Notre-Dame de Fontaine-Guérard, gesticht aan het einde van de 12de eeuw, is genesteld aan de oever van de Andelle, in de romantische groene omgeving van het stadje Radepont. Het geheel is een prachtig voorbeeld van de Anglo-Normandische kloosterarchitectuur.
In de loop van de middag keren we terug naar Utrecht.

Reisinformatie:

Datum: 9 t/m 14 april 2018 ~ Deze reis gaat door! 
Reisleider: Thomas Kamphuis
http://www.travellingnorth.nl/
Vertrek: P+R Westraven
Prijs: 2 persoonskamer: € 1.290,- p.p.
1 persoonskamer: € 1.390,- p.p.
Inclusief: In deze zesdaagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket en koffie/thee inbegrepen.

 

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.