HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

fjord norway sunscreen

KLEINdora bunker

orlandet plan

Norway Fjords

KLEINDora 1 submarine piers

Reis naar Bunkers in en om Trondheim

een vijfdaagse reis o.l.v. Arthur van Beveren naar het Noorse Trondheim en omgeving over de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog begon voor Noorwegen met een verrassingsaanval op 9 april 1940. Tot het einde van de oorlog bleef Noorwegen bezet. Gedurende de oorlogsjaren werden als onderdeel van de Atlantikwall verschillende bunkers en kustbatterijen gebouwd. Trondheim lag zeer gunstig ten opzichte van de Atlantische Oceaan en was tegelijkertijd beschermd door de ligging aan de Trondheimfjord die ver het binnenland in liep. Het werd de thuisbasis van het dertiende U-Flottille met 55 onderzeeboten.

Tijdens deze reis bekijken we in de omgeving van Trondheim bunkers, musea en verrassend complete kustbatterijen die de geschiedenis van deze periode laten zien.

Het programma

Dag 1
We vliegen rechtstreeks van Schiphol naar Trondheim en blijven de eerste dagen in Trondheim.
Dag 2
In mei 1941 werd gestart met de bouw van de U-Bootbunker Dora I. Toen de bunker in juni 1943 gereed
kwam was ook al begonnen aan de bouw van een tweede bunker,
de Dora II. Deze werd echter nooit afgebouwd. Dora I wordt nu onder andere gebruikt als bowlingbaan en archief maar toch is hier nog veel van te zien. Rond de haven zijn meerdere grotere bunkers te zien zoals Luftschutzbunkers (schuilbunkers) en een machinebunker.
Dag 3
We bezoeken het forteiland Munkholmen dat een kilometer van Trondheim in de fjord ligt. De geschiedenis van het eiland voert terug tot de Vikingen. Rond het jaar 1000 vestigden Benedictijner monniken er een klooster, tot ze werden verjaagd in de tijd van de reformatie. Later werd er een fort gebouwd. In de WO2 bouwde de Duitse marine op het eiland een zware luchtafweerbatterij die grotendeels nog intact is en een unieke kijk op een zogenaamde Marine Flak Batterie geeft.
Dag 4
Vanuit Trondheim varen we door de Trondheimfjord naar het schiereiland Ørland. Hier vinden we een van de
meeste complete complexen van de hele Atlantikwall. Deze kustbatterij die deels in een rots is gebouwd was tot de jaren 60 van de vorige eeuw in gebruik bij het Noorse leger waarna een slot op de deur ging. Toen de deuren jaren later weer open gingen was het interieur uit WO2 nog grotendeels intact. Het bunkercomplex is tegenwoordig een museum met werkende dieselaggregaten, munitieliften en een geschutskoepel die van het Duitse slagschip Gneisenau is afgehaald.
Dag 5
We reizen deze dag weer terug naar Trondheim om daarvandaan terug te vliegen naar Nederland.

Informatie

Data 25 t/m 29 juli 2017
Prijs: € 1.375 op basis van een twee-persoonskamer
€ 1.495 op basis van een een-persoonskamer 
Inclusief: In deze 5-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Gids: Arthur van Beveren 
 
Form not found or is not published