HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Boekentip:

cover karel v blockmans

Bij deze reis adviseren wij als boek, Karel V van Wim Blockmans. Uitgeverij Omniboek en is in februari 2017 verschenen. 

Link

 

27208029

20161210 114841

paleis mvo

tongerlo abdij van tongerlo 5

Paleis op de Koudenberg

Reis over Karel V

Driedaagse reis door de Zuidelijke Nederlanden in de tijd van Karel V met Jo Blom

Vanaf zijn vijftiende was Karel V koning van Spanje, de Amerika’s en gebieden in onder andere Italië en de Nederlanden. In 1520 werd hij, net als zijn opa Maximiliaan, gekozen tot keizer van het Duitse Rijk. ‘In zijn Rijk gaat de zon nooit onder’, is sindsdien de veel betekende zegswijze. Tussen Karel de Grote en Napoleon in is Karel V vorst over een vergelijkbaar uitgestrekt imperium. Al vroeg werd Karel wees en werd hij zorgvuldig opgevoed door zijn tante in Mechelen. Later geassisteerd door zijn zus in Brussel met zijn bastaarddochter als pion op de vorstelijke huwelijksmarkt en in opleiding om als landvoogdes te kunnen opvolgen. In zijn residentie op de Brusselse Coudenberg ontving hij ook de rijke erfgenaam in de Nederlanden: Willem van Oranje, die zijn vertrouweling werd. Tijdens deze reis volgen we het spoor van de keizer die niet zonder de intelligente plichtsgetrouwheid van zijn vrouwelijke familieleden kon. Reis mee naar de zuidelijke Nederlanden vanwege deze historisch boeiende
figuren. Volg het verhalenspoor van machtige vrouwen rond Karel V die in hun authentieke omgeving tot leven komen.

Het programma

Dag 1
We vertrekken vanaf Utrecht Westraven met onderweg een inleidend verhaal over dynastieke achtergronden. In Lier bezoeken we de Sint Gunnaruskerk waar Philips de Schone met Johanna, later de Waanzinnige, in de echt verbonden werd. Aansluitend maken we een stadswandeling door middeleeuws Lier dat ook wel de ‘Poort van de Kempen’ wordt genoemd.

Dag 2
We beginnen deze dag met een bezoek aan Mechelen waar we de paleistuin van het paleis van Margaretha van Savoye bezoeken. 's Middags bezoeken we Brussel en bekijken daar de ondergrondse restanten van het eens zo machtige paleis op de Coudenberg. Tijdens de stadswandeling bezichtigen we het gebrandschilderde raam met Maria van Hongarije in de Goedele kathedraal en bezoeken museum het Broodhuis op de Grote Markt.

Dag 3
Bezoek aan Gent, de geboortestad van Karel V, waar we het Gravensteen, de Prinsenhof en het museum STAM gaan zien. ’s Middags bekijken we in Tongerlo de schitterende replica van ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci, ook uit die periode.

Informatie

Data 6 t/m 8 april 2017
Prijs: € 590,- op basis van een twee-persoonskamer
€ 630,- op basis van een een-persoonskamer 
Inclusief: In deze 3-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, toegangen, informatiepakket en gidsen inbegrepen.
Gids: Historica Jo Blom  
 
Form not found or is not published