HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Gids: drs. L. Panhuysen

dsc 0183

Historicus Luc Panhuysen hoeft nauwelijks geïntroduceerd te worden als u Historizon al langer volgt. Van zijn hand verscheen onder andere een biografie over de gebroeders de Witt, het bekende boek Rampjaar 1672 en afgelopen najaar het boek: Oranje tegen de Zonnekoning.

 

8aec0bc28093512112da541974ea3b62

Namur Citadelle IMG 1425

kasteel freyr

louis xiv crosses the rhine at lobith lodewijk xiv trekt bij het tolhuis bij lobith de rijn over 12 juni 1672 adam frans van der meulen

ob a09753 dafanch06 n200808n00002 2

Fuente de Encélado 01

Schloss Versailles

Oranje tegen de Zonnekoning

Een zesdaagse bustour met Luc Panhuysen over Lodewijk XIV en Willem III in Nederland, België en Frankrijk

Lodewijk XIV van Frankrijk, bijgenaamd de ‘Zonnekoning’, droomde ervan de machtigste vorst van zijn tijd te worden. Maar hij stuitte op een taaie prins, de jonge Willem III van Oranje. Lodewijk was een aantrekkelijke verschijning. Willem had een bochel en was berucht om zijn nukkigheid. Lodewijk heerste over het machtigste rijk van Europa, Willem was stadhouder van een landje dat tienmaal zo klein was. In de loop van hun leven ontwikkelde zich tussen deze twee contrasterende persoonlijkheden een intense rivaliteit die het hele continent meesleurde en de tweede helft van de zeventiende eeuw diepgaand heeft beïnvloed.

Van de hand van Luc Panhuysen verscheen afgelopen najaar een prachtig boek over de strijd van Willem III en Lodewijk XIV om Europa onder de titel ‘Oranje tegen de Zonnekoning’. Met Luc Panhuysen organiseren we dit jaar een reis door het Europa van deze twee mannen.

De reis in 5 hoofdpunten:

  • Uitgebreide bezoeken aan de paleizen en de tuinen van Versailles
  • Luc Panhuysen vertelt over Willem III en de Zonnekoning
  • Prachtige vaartocht over de Maas
  • Bezoeken aan Namen, Reims en Brussel
  • Kathedralen, citadellen, paleizen en tuinen

Het programma

Dag 1, Hollandse Waterlinie

Vanuit Utrecht doorkruisen we de Hollandse Waterlinie op weg naar Namen met het prachtig gelegen citadel. Het hoogtepunt van de strijd tussen Lodewijk en Willem.

Dag 2, Maasvallei

We beginnen in Namen en volgen dan de Maas stroomopwaarts naar Dinant waar ook een machtig citadel te vinden is. Per boot varen we een stuk stroomopwaarts en stappen uit bij Kasteel Freÿr waar Lodewijk XIV in 1675 een tijdlang verbleef.

Dag 3, Reims

Deze dag bezoeken we Reims waar volgens traditie de Franse koningen gekroond werden. ‘s Middags reizen we door naar Parijs. We overnachten in de buurt van Versailles.

Dag 4, Versailles

Bezoek aan het beroemde Versailles met de prachtige tuinen. We worden hier uitgebreid rondgeleid in dit megalomane complex dat voor een groot deel tijdens het leven van Lodewijk XIV werd gebouwd.

Dag 5, Lille

De reis voert ons naar Lille voor een bezoek aan het citadel van deze stad, het meesterwerk van Seigneur de Vauban. In dienst van Lodewijk liet hij talloze vestingwerken bouwen.

Dag 6, Brussel

Deze dag bezoeken we Brussel waar we inzoomen op dat rare landje ‘de Spaanse Nederlanden’. In 1695 werd de binnenstad gebombardeerd. Dat de Grote Markt er nu zo uitziet hebben we daaraan te danken. Ook bezoeken we de ondergrondse restanten van het paleis op de Coudenberg. In de loop van de middag keren we terug naar Utrecht.

Reisinformatie:

Datum: 30 april t/m 5 mei 2018 
 Gids: Drs. Luc Panhuysen 
Prijs: Twee-persoonskamer: € 1.245,- p.p.
Een-persoonskamer: €1.395,- p.p.
Inclusief:  Deze prijs is inclusief kosten voor vervoer, toegangen, alle maaltijden, gidsen,
informatiepakket, deskundige gids en koffie/thee. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving. Tevens ontvangt u een inschrijfformulier voor deze reis. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.