HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

sky 1091527 640

Fort Zeelandia03

Tainan Taiwan Fort Zeelandia 01

DSC 1885 1940x1285

Formosa, reis naar Taiwan

In 1624 vestigde de VOC zich op het huidige Taiwan dat door de Portugezen Formosa, ‘prachtig eiland’, werd genoemd. Op een schiereilandje voor de kust, ter hoogte van het huidige An-Ping, werd het fort Zeelandia gebouwd. Naast het fort verrees de stad Zeelandia met een waag, een markthal, een ziekenhuis en een weeshuis. Formosa zou een tijdlang de meest winstgevende kolonie van de VOC in Azië worden. Ook op andere plekken op het eiland werden forten gebouwd of overgenomen van de Spanjaarden. Aan de Nederlandse periode op Formosa kwam in 1661-1662 een eind. De Chinese krijgsheer Koxinga landde bij An-Ping en isoleerde de Nederlanders in hun forten. Fort Zeelandia werd belegerd en wist nog tien maanden stand te houden, maar moest zich in januari 1662 overgeven.

Het reisprogramma

(onder voorbehoud)
We vliegen met een rechtstreekse KLM vlucht van Amsterdam naar Taipei op Taiwan.

Dag 1
Na aankomst halverwege de middag, lokale tijd, gaan we naar het hotel om te acclimatiseren en bij te komen van de reis.
Dag 2
Deze dag beginnen we rustig aan met een kennismaking van de stad en een bezoek aan het ‘National Museum of History’ voor een overzicht over de geschiedenis van Taiwan.
Dag 3
We maken met een bus een excursie naar Tamsui waar we het fort Anthonio vinden dat de VOC overnam van de Portugezen.
We reizen dan ’s middags over de kustweg langs de noordkant van Taiwan en bezoeken Keelung waar ook nog sporen van de Nederlandse aanwezigheid te vinden zijn.
Dag 4 en 5
Deze dagen blijven we in Taipei. Detailinvulling volgt nog en we geven u de mogelijkheid om op eigen gelegenheid datgene te bezoeken dat u interesseert. Bijvoorbeeld een stuk omhoog in de ‘Taipei 101’ toren om het uitzicht te bewonderen.
Dag 6
Met de hogesnelheidstrein reizen we naar Tainan. ’s Middags bekijken we hier Fort Provintia en besteden hier aandacht aan het Siraya, de oorspronkelijke taal van het eiland waar Nederlandse missionarissen in de zeventiende eeuw al onderzoek naar deden. Nog steeds houden Nederlandse taalkundigen zich hiermee bezig.
Dag 7
Deze dag bezoeken we het nabij gelegen Anping met Fort Zeelandia. De belangrijkste plaats van de VOC in die tijd.
Dag 8
Ook de lokale cultuur mag natuurlijk niet ontbreken vandaar dat we een excursie maken naar het Foguangshan klooster. Het is het grootste klooster in Taiwan en het boeddhistisch centrum van het zuiden. De letterlijke betekenis van Foguangshan is ‘Boeddha’s Licht Berg’.
Dag 9
We organiseren nog een uitstapje naar de Pescadores eilandengroep in de Straat van Taiwan. Ook deze eilanden passen in het verhaal van de Nederlandse bemoeienis met Formosa.
Dag 10 en 11
We reizen terug naar Taipei waar we nog een dag verblijven. Hier heeft u dan tijd om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het ‘National Palace Museum’ waar talloze artefacten duizenden jaren Chinese historie tonen. ’s avonds vertrekt de vlucht naar Amsterdam die de volgende dag aankomt.

 

Datum: 16 t/m 28 oktober 2017
Vertrek: Schiphol Airport
Reisleider: Tristan Mostert
Prijs: € 2.495,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 2.995,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket en koffie/thee inbegrepen.

 

 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com