HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

sky 1091527 640

Fort Zeelandia03

Tainan Taiwan Fort Zeelandia 01

DSC 1885 1940x1285

Formosa, reis naar Taiwan

In 1624 vestigde de VOC zich op het huidige Taiwan dat door de Portugezen Formosa, ‘prachtig eiland’, werd genoemd. Op een schiereilandje voor de kust, ter hoogte van het huidige An-Ping, werd het fort Zeelandia gebouwd. Naast het fort verrees de stad Zeelandia met een waag, een markthal, een ziekenhuis en een weeshuis. Formosa zou een tijdlang de meest winstgevende kolonie van de VOC in Azië worden. Ook op andere plekken op het eiland werden forten gebouwd of overgenomen van de Spanjaarden. Aan de Nederlandse periode op Formosa kwam in 1661-1662 een eind. De Chinese krijgsheer Koxinga landde bij An-Ping en isoleerde de Nederlanders in hun forten. Fort Zeelandia werd belegerd en wist nog tien maanden stand te houden, maar moest zich in januari 1662 overgeven.

Het reisprogramma

Dag 0 en 1
We vliegen met een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Taipei op Taiwan.

Dag 2
Deze dag staat in het thema van kennismaking met de stad. We brengen onder andere een bezoek aan het ‘National Museum of History’ voor een overzicht over de geschiedenis van Taiwan.
Dag 3
We bezoeken het museum van de Aboriginals waarmee we teruggaan naar de geschiedenis voordat de Europeanen op het eiland kwamen. ‘s Avonds vliegen we naar de eilandengroep Pescadores in de Straat van Taiwan.
Dag 4
Op de Pescadores bekijken we de eerste bemoeienis van de Nederlanders met deze regio. Tegen het einde van de middag steken we dan weer de straat van Taiwan over om de daaropvolgende dagen in Tainan te verblijven.
Dag 5, 6 en 7
In en om Tainan bekijken we het erfgoed dat we delen met Taiwan. We vinden hier het fortZeelandia en de Chihkan Tower waar fort Proventia stond. We bekijken de Grand Mazu tempel, de Conficius tempel en de Koxinga Shrine die herinneren aan de Chinese veldheer Koxinga.
Dag 8
Via het binnenland met prachtige natuur en de oostelijke kustweg keren we terug naar Taipei. We onderbreken de reis voor een bezoek aan het Formosan Aboriginal Culture Village.
Dag 9
Terug in Taipei bezoeken we het beroemde ‘National Palace Museum’ waar talloze artefacten duizenden jaren Chinese historie tonen. Ook bekijken we het Vrijheidsplein waar we worden rondgeleid en de Chiang Kaishek Memorial Hall bezoeken.
Dag 10
We maken een excursie naar Tamsui waar we het fort Anthonio vinden dat de VOC overnam van de Portugezen.
Dag 11
We blijven deze dag in Taipei. ’s avonds vertrekt de vlucht naar Amsterdam die de volgende dag aankomt.

Datum: 16 t/m 28 oktober 2017
Vertrek: Schiphol Airport
Reisleider: Tristan Mostert
Prijs: € 2.495,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 2.995,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket en koffie/thee inbegrepen.

 

 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com