HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Fort San Domingo Danshui Taiwan 042

Fort Zeelandia03

IMG 0582

DSC 1885 1940x1285

Amazing Anping Bridge 2016

Fo Guang Shan Monastery 13

taiwan1

Taipei 101 from afar

Formosa, reis naar Taiwan

In 1624 vestigde de VOC zich op het huidige Taiwan dat door de Portugezen Formosa, ‘prachtig eiland’, werd genoemd. Op een schiereilandje voor de kust, ter hoogte van het huidige An-Ping, werd het fort Zeelandia gebouwd. Naast het fort verrees de stad Zeelandia met een waag, een markthal, een ziekenhuis en een weeshuis. Formosa zou een tijdlang de meest winstgevende kolonie van de VOC in Azië worden. Ook op andere plekken op het eiland werden forten gebouwd of overgenomen van de Spanjaarden. Aan de Nederlandse periode op Formosa kwam in 1661-1662 een eind. De Chinese krijgsheer Koxinga landde bij An-Ping en isoleerde de Nederlanders in hun forten. Fort Zeelandia werd belegerd en wist nog tien maanden stand te houden, maar moest zich in januari 1662 overgeven.

Met Tristan Mostert organiseren we een bijzondere reis naar dit eiland. Met bezoeken aan het VOC-erfgoed dat hier nog te vinden is en aandacht voor de geschiedenis van China. 

reisprogramma

Het reisprogramma

Maandag 16/dinsdag 17 oktober
Vertrek vanaf Amsterdam – Schiphol om 16:20. Uiteraard zullen we ruim van te voren aanwezig moeten zijn. We arriveren, na een vlucht van ruim 13 uur, op dinsdagochtend rond het middaguur in Taipei, Taiwan. Dit is een rechtstreekse vlucht.

Dag 2: Museumdag
De dag na onze aankomst leggen we eerst een basis onder de geschiedenis van Taiwan. We onderzoeken de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van Taiwan in het Shung Ye Museum of Formosan Aborigines, en onderzoeken de vroege Chinese geschiedenis in het nabijgelegen National Palace Museum. Laatstgenoemd museum is zo groot dat we er later in onze reis nog naar terug zullen keren.

kaart pescadoresDag 3 en 4: Naar de Penghu-eilanden
We bezoeken het museum van de Aboriginals waarmee we teruggaan naar de geschiedenis voordat de Europeanen op het eiland kwamen. ‘s Avonds vliegen we naar de eilandengroep Pescadores in de Straat van Taiwan.

De geschiedenis van de Nederlands op Taiwan begint niet op het eiland zelf, maar op de Penghu-eilanden, gelegen in de Straat Taiwan. Anders dan Taiwan zelf, dat in de 17de eeuw geen Chinees grondgebied was, waren de Penghu-eilanden dat wel, en kunnen we nog overblijfselen zien van de Chinese aanwezigheid vanaf de 14de eeuw. Ook vonden enkele van de vroegste contacten tussen Chinezen en Nederlanders hier plaats. Zo bouwden de Nederlanders hier in 1622 een fort, in de hoop de Chinese handel daar goedschiks of kwaadschiks heen te dirigeren. Toen de Chinezen de Nederlanders kort hierop van hun grondgebied verjaagden, namen deze hun toevlucht tot het oostelijker gelegen Taiwan.
Na een korte vlucht vanuit Taipei zullen we de fundamenten van het fort bekijken, maar ook nader kennismaken met de Chinese cultuur in het stadje Magong, een van de oudste Chinese nederzettingen op het hedendaagse Taiwanese grondgebied, waar we onder andere een tempel zullen bezoeken die in 1604 al werd bezocht door VOC-admiraal Wybrant van Warwijck. Verder mag in deze archipel een boottochtje langs de vele kleine eilandjes niet ontbreken.

Dag 5 en 6: Tainan
Vanuit de Penghu-eilanden vliegen we naar Tainan, een stad die ontstaan is uit de oorspronkelijke Chinees-Nederlandse nederzetting alhier. In 1624 bouwden de Nederlanders, op wat toen een zandbank voor de kust was, fort Zeelandia. Rond het fort, en ook op het tegenoverliggende Taiwanese vasteland, ontstonden bloeiende Chinese nederzettingen onder VOC-bestuur. In 1661 landde echter de Chinese krijgsheer Koxinga op het eiland om er zijn regering te vestigen en de Nederlanders te verdrijven. Na een beleg van maanden verlieten de Nederlanders in 1662 het eiland.
Dag 5 zal in het prachtige historische centrum van Tainan stad worden doorgebracht, met een bezoek aan het vroegere Fort Provintia. Ook zullen we erachter komen hoe Koxinga tegenwoordig in Taiwan nog steeds wordt vereerd, door verschillende aan hem gewijde tempels te bezoeken.
Op dag 6 zullen we een bezoek brengen aan het uitstekende Taiwan History Museum in Tainan, en daarna doorreizen naar de resten van het vroegere fort Zeelandia. Deze plaats is sindsdien lang in gebruik geweest als militaire basis, maar te midden van de verschillende gebouwen treffen we ook nog de resten van het oorspronkelijke Nederlandse fort, met een bijbehorend museum. Hoewel het landschap volkomen veranderd is sinds het beleg van 1661-1662, biedt de omgeving alsnog de mogelijkheid een kleine battlefield tour te maken, en ook enkele van de oudste straatjes op Taiwan te bezoeken – in dit gebied lag immers ooit de stad Zeelandia.

Dag 7: het beleg, de Siraya
Deze dag gaan we met de bus op pad. De dag staat nog deels in het teken van het beleg van Zeelandia, maar ’s middags zullen we langzaam Tainan verlaten, en maken we meer en meer kennis met de oorspronkelijke bevolking van Taiwan. ’s Ochtends bezoeken we eerst de Luermen Mazu Tempel, waar het Mazu-beeld dat Koxinga toebehoorde wordt bewaard als een reliek, en waar een klein museum o.a. de ruiterhelm van zijn zoon toont. Daar vlakbij gelegen is de Sicao Dazhong tempel, gelegen op een plek temidden van Mangrovebos, waar een slag plaatsvond tussen de Nederlanders en de Chinezen. Op deze plaats worden nog met enige regelmaat botten in de grond gevonden, die worden bewaard in een ossuarium op het tempelterrein.
Hierna zoeken we de oorspronkelijke bevolking op, door verschillende resten te bezoeken die in het noorden en aan de rand van de stad nog te vinden zijn van de Siraya-dorpen waarmee de Nederlanders te maken kregen.
We reizen die avond meteen door naar Taitung aan de oostkust.

Dag 8, het land en de mensen
Het huidige Taitung, aan de bergachtige en dunbevolkte oostkust van Taiwan, lag ver weg van de plekken waar de Nederlanders en Chinezen zich aanvankelijk roerden, en de in de bergen wonende bevolkingsgroepen leefden daar tot in de 20ste eeuw onafhankelijk, tot ze uiteindelijk moesten zwichten voor Japanse troepen met moderne wapens.
Evengoed vertoonden de Nederlanders zich wel enkele malen aan deze kant van het eiland, onder andere gedreven door geruchten over goud. De herinnering aan de komst van de Nederlanders, en de conflicten waarin ze aan de oostkust belandden, leven bij sommige gemeenschappen in dit gebied nog altijd voort.
In de ochtend bezoeken we het relatief nieuwe en prachtig opgezette archeologisch museum in Taitung, waar we nader kennis zullen maken met de oorsprong van de Austronesische volkeren (volgens meerdere theorieën zijn de oorspronkelijke bewoners van Taiwan in zekere zin de voorvaderen van de Filipino’s, de Indonesiërs en alle andere Austronesische bevolkingsgroepen van de Stille Zuidzee tot Madagascar). Ook vertelt dit museum prachtig over de geologie van Taiwan.
’s Middags bezoeken we het dorp Dongxing, in de lokale Rukai-taal ook bekend als Tamorak. Naast een wandeling door de prachtige natuur en kennismaking met lokale delicatessen, zullen we hier ook van de oorspronkelijke bewoners horen over de curieuze veldslag die hier ooit plaatsvond tussen de Rukai en VOC-soldaten.
Niet al te laat in de middag nemen we de trein terug naar Taipei. Gebruik de 3 uur durende reis gerust om een boekje te lezen, maar vergeet niet af en toe uit het raampje te kijken naar de spectaculaire bergen aan de linkerkant, en de Stille Zuidzee aan de rechterkant.

Dag 9 en 10: terug in Taipei
Ook in het huidige Taipei hadden de Nederlanders forten. Een ervan, tegenwoordig bekend als Fort Antonio, wisselde op spectaculaire wijze eigenaarschap van de Spanjaarden naar de VOC, en is tegenwoordig nog te bezoeken. Het andere fort, dat oorspronkelijk in Jilong stond, is verdwenen.
Dag 9 van de reis zal in het teken staan van de Nederlandse en Spaanse aanwezigheid hier op het noorden van Taiwan, met een bezoek aan Fort Antonio en een verkenning van de omgeving. Het zal echter ook aandacht besteden aan de aanwezigheid op Taiwan van de Qing en de Japanners. Naast het Nederlandse fort zullen enkele van de meest indrukwekkende tempels uit de Qing-periode worden bezocht, alsmede de indrukwekkende resten van Japanse forten in ditzelfde gebied.
Op dag 10 zullen we ten slotte kijken naar de meer recente geschiedenis van Taiwan, die al even turbulent is als die van de Nederlandse tijd. In 1949 werd Beijing veroverd door de Communistische troepen onder aanvoering van Mao, en trok het KMT-regime zich terug op Taiwan, in een ontwikkeling die verrassend veel lijkt op wat Koxinga deed in 1661. De huidige vreemde positie van Taiwan in de internationale politieke orde, maar ook bijvoorbeeld het ontstaan van het National Palace Museum (dat de schatten uit de Verboden Stad in Beijing huisvest), zijn hier het gevolg van. Op deze dag keren we terug naar dat museum, maar zullen we ook de enorme monumenten voor Sun Yat-sen en Chiang Kai-Shek bezoeken, en aandacht geven aan deze recente geschiedenis en de manier waarop deze tot op de huidige dag doorwerkt.

Dag 11: vrije tijd
Voor deze dag is geen centraal programma gepland. U bent die dag van harte uitgenodigd om uw eigen belangstelling na te jagen, van het bestijgen van de 101 Tower, een van de hoogste gebouwen ter wereld, tot het kopen van souvenirs of het bezoeken van nog meer cultuurhistorische attracties. Al naar gelang de belangstelling kunnen we evt. kleine groepjes vormen.

Terugreis:
Op zaterdagochtend 00:05 lokale tijd vertrekken we vanuit Taipei om met een rechtstreekse vlucht terug te vliegen naar Amsterdam. Hier landen we ca. 07:40 op diezelfde zaterdagochtend.

overige informatie

Extra informatie:
• Gezondheid: Er zijn geen verplichte vaccinaties nodig voor Taiwan. Wel kan het raadzaam zijn om uw huisarts of GGD te raadplegen of er sprake is van een persoonsgebonden advies. (Hepatitis B)

• U heeft uiteraard een geldig paspoort nodig. Historizon zal u tzt aanvullende informatie sturen over de visumplicht.

• De vlucht wordt gemaakt op basis van Economy class. China airlines heeft ook een Economy plus afdeling. Vraag eventueel om een upgrade bij uw boeking.

• Reisbegeleider Historizon: Marlies Segers

• Leesadvies: De val van Formosa – Tonio Andrade. (U ontvangt dit boek gratis na aanmelding!)

Tristan Mostert

CV43im WwAM2DSdTristan Mostert is historicus met belangstelling voor de Nederlandse overzeese geschiedenis in de vroegmoderne tijd. Hij was eerder als junior conservator verbonden aan de afdeling geschiedenis van het Rijksmuseum, en werkt nu aan een proefschrift aan de Universiteit Leiden.

Hij deed veel onderzoek naar de gezamelijke geschiedenis van China en Nederland. Met Jan van Campen schreef hij hier het boek ‘Zijden draad’ over dat aan de hand van voorwerpen in het Rijksmuseum deze relatie belicht.

reisinformatie en inschrijven

Reisinformatie

Datum: 16 t/m 28 oktober 2017
Vertrek: Schiphol Airport
Reisleider: Tristan Mostert
Prijs: € 2.495,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 2.995,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket en koffie/thee inbegrepen.

 

Download het programma als PDF >>

Form not found or is not published