HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Deze reis wordt georganiseerd door de 'Vrienden van Romagne'. Voor meer informatie over deze organisatie kijkt u op www.romagne14-18.com 

Deelname aan deze reis is open voor iedereen. 

 

Cimetière américain de Romagne

 

ouvrage de la falouse

 

Butte de Vauquois

 

OuvragedelaFalouse

 

museum american

Reis Romagne '14 - '18

Driedaagse educatieve reis naar Museum Romagne '14 - '18 

Deze bijzondere reis voert u naar de Argonnen, een historische plek in de Maasvallei iets ten westen van Verdun. In Romagne-sous-Montfaucon, een ‘place of remembrance’ die jaarlijks tienduizenden bezoekers uit heel Europa, Japan en de Verenigde Staten trekt, vinden we het intieme museum Romagne 14-18 dat beheerd wordt door de Nederlander Jean-Paul de Vries. Zijn bijzondere museum vormt het hart van onze reis. Met een goede reden. The Lonely Planet rekent het tot de vijftig verborgen schatten van Europa.

Het programma

Een indrukwekkende en sfeervolle reis, waarvan een deel van de reissom ten goede komt aan het Museum Romagne '14 - '18.

bord romagne

Dag 1, vrijdag 22 september
Op de heenweg doen wij als eerste de imposante citadel van Montmédy aan. Via Sivry-sur-Meuse, waar wij het monument ‘Grande Montagne’ van de 316e US Infanterie Divisie bezoeken met een schitterend uitzicht over de Maasvallei en de slagvelden, rijden we naar Romagne-sous-Montfaucon. Vandaar gaat het naar Varennes-en-Argonnes, waar de poging van koning Lodewijk XVI van Frankrijk om samen met zijn Marie Antoinette de veilige citadel van Montmédy te bereiken in een drama eindigde. La Harazee, een relatief klein Frans soldatenkerkhof tegen een heuvel op weg naar ons hotel in Vienne-le-Château, is de laatste stop voordat we ons hotel Le Tulipier bereiken. Hier genieten we van een uitstekend driegangendiner inclusief wijn.

Dag 2, zaterdag 23 september
De tweede dag bezoeken we als eerste de Ouvrage de la Falouse, een bolwerk dat zeer authentiek gerestaureerd is door Fréderic Radet en zijn team vrijwilligers. De Mort-Homme, de beroemde ‘rode’ heuvel op de linker Maasoever, mag tijdens deze reis natuurlijk niet ontbreken net als Heuvel 304. We gebruiken een uitgebreide lunch in het museum Romagne 14-18 met aansluitend een rondleiding door Jean-Paul de Vries. Diens particuliere museum vertelt op indringende en persoonlijke wijze over het dagelijkse leven van de Eerste Wereldoorlog. Achter elk voorwerp, de stille getuigen, schuilt het kleine verhaal van een grote oorlog.

Aansluitend bezoeken wij de Duitse begraafplaatsen Nantillois en Aprémont-en-Argonne. In de buurt van deze laatste plek maken we onder leiding van Mark van den Hoff een wandeling en besteden we uitvoerig aandacht aan de geschiedenis van de Amerikaanse inmenging tijdens de Eerste Wereldoorlog. Kleurrijke namens als George Patton, John ‘Black Jack’ Pershing, Harry S. Truman en Douglas Mac Arthur komen tot leven, net als de bijzondere daden van sergeant Alvin Cullum York, de beroemde Amerikaanse boerenzoon die, volgens de overlevering, eigenhandig 132 krijgsgevangen maakte en van majoor Charles White Whittlesey en zijn ‘Lost Bataljon’. ’s Avonds wordt er in Le Tulipier opnieuw een uitstekend driegangendiner met wijn geserveerd.

Dag 3, zondag 24 september
De derde dag bezoeken we samen met gids Jean-Paul de Vries de Butte de Vauquois, waar Fransen en Duitsers een onvoorstelbare mijnenoorlog uitvochten. In en rond Romagne en Verdun liggen 33 Franse, 29 Duitse soldatenkerkhoven en 1 Amerikaans. Op de Butte de Montfaucon vinden we het Amerikaanse monument dat herinnert aan deze slag met pal daarachter de ruines van wat eens het dorp Montfaucon was. Als afsluiting brengen we een bezoek aan het Meuse-Argonne American Cemetery, de grootste Amerikaanse militaire begraafplaats in Europa, met 14.246 gesneuvelden uit 1918 toen in het Argonnewoud een verbitterde slag werd geleverd. Na de lunch gaat het dan weer richting Nederland.

Reisinformatie:

Datum:            22 t/m 24 september 2017 
Vertrek:           Utrecht P+R Westraven
Reisleider:       Bob Latten, auteur van onder meer ‘Poststempel Verdun’ en ‘Lieber Gott’
Gids:                Jean-Paul de Vries en Mark van den Hoff
Prijs:               2 persoonskamer: € 445,- p.p.
                       1 persoonskamer: € 485,- p.p.
Inclusief:        In deze 3-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees en koffie/thee inbegrepen.
Exclusief:        Reis- en/of Annuleringsverzekeringen

Form not found or is not published