HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

banner zuid afrika

cape town jun 09 s12

 

Capetown-Tourist-Map

 

DSC4891

 

Stellenbosch Vineyard

 

robbeneiland

 

kimberly

 

pretoria trekkersmonument

 

Johannesburg

 

Kruger National Park Safari 21 - 23 086

Goede Hoop - reis naar Zuid Afrika

Ga mee op reis door Zuid-Afrika en volg de sporen die Nederlanders in de afgelopen vierhonderd jaar hebben achtergelaten. Bezoek Kaapstad waar Jan van Riebeeck een begin maakte aan de uitgestrekte Kaapkolonie. Trek in het spoor van de achttiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Robert Jacob Gordon door het Kaapse achterland. Reis door indrukwekkende natuur en zie immense vergezichten langs de Tuinenroute. Sta stil bij de verhalen van de Boeren en hun strijd tegen het machtige Britse leger totdat we uitkomen in Johannesburg over de apartheidspolitiek van Hendrik Verwoerd en het zwarte verzet.

Deze reis laat u Zuid-Afrika zien door de ogen van de Nederlanders – en de Nederlanders door de ogen van Zuid-Afrikanen. Het vertelt hoe twee naties elkaar door de eeuwen heen hebben beïnvloed, ten goede en ten kwade.

Regelmatig krijgen we de vraag wat deze reis naar Zuid-Afrika nu zo uniek maakt. Dat is moeilijk in één zin te vangen maar als we het toch proberen klinkt het zo:
‘Deze kennismaking met dit bijzondere land is een tijdreis van Westkaap naar Transvaal die niet alleen de geschiedenis laat zien maar ook pijnlijk duidelijk maakt dat dit land opnieuw op een kruispunt in de geschiedenis staat. Kunnen ze de erfenis van Mandela vasthouden?’

De reis in een aantal hoogtepunten:

  • ➢ Een zestiendaagse reis van Kaapstad via de Zuidkust naar Pretoria over de VOC, de Boerenoorlog en de Apartheid.
  • ➢ Op reis met Bas Kromhout, auteur van het boek ‘De Goede Hoop’.
  • ➢ Bezoeken aan onder andere Robbeneiland, Taalmonument en Apartheidsmuseum
  • ➢ Reis langs de spectaculaire Tuinenroute
  • ➢ Spot de Big Five tijdens een safari

Samenvatting reisprogramma

Reisprogramma:

Verblijf in Kaapstad en omgeving
We beginnen onze reis in Kaapstad, waar we plaatsen bezoeken die herinneren aan de VOC-tijd. Met schrijver-historicus Dan Sleigh bezichtigen we het Kasteel. Verder maken we een stadswandeling langs onder andere het Burgerwachthuis, de Compagniestuin en de Slavenloge, waar we het museum bekijken. Professor Susan Newton-King geeft ’s avonds een lezing over de slavernij aan de Kaap en professor Mohamed Adhikari legt uit hoe deze geschiedenis vandaag de dag nog doorwerkt in de identiteit van de zogenaamde ‘Kaapse kleurlingen’.
Per bus maken we een rit over het prachtige Kaapse schiereiland tot aan Kaap de Goede Hoop. Naast het VOC-thema komt in Kaapstad ook de strijd tegen de Apartheid aan bod met een bezoek aan Robbeneiland, waar we worden rondgeleid door een voormalige politieke gevangene.
Het Kaapse achterland
In een aantal dagen reizen door het Kaapse achterland naar Port Elizabeth. Onderweg bezoeken we de schilderachtige historische plaatsen zoals Paarl (inclusief Taalmonument), Stellenbosch en Swellendam. We komen pareltjes van Kaaps-Hollandse architectuur tegen, maar horen ook over de vele conflicten tussen Nederlandse kolonisten en de inheemsebevolking. In Genadendal bezoeken we de oudste missiepost van Zuid-Afrika, gesticht door Hernhutters. Natuurlijk genieten we onderweg ook van het landschap: glooiende wijngaarden, ruige bergkammen en woeste kusten. Door de halfwoestijn van de Kleine Karoo rijden we naar Oudsthoorn, de plaats met de meeste struisvogelfarms ter wereld. Vervolgens nemen we de beroemde Tuinenroute langs de kust naar het Addo Elephant National Park, waar we een safari zullen meemaken. Tijdens een tussenstop in Hankey bezoeken we het grafmonument van Saartjie Baartman, die in de negentiende eeuw als ‘Hottentot-Venus’ werd tentoongesteld in Londen en Parijs.
Slagvelden
Van Port Elizabeth vliegen we naar Durban in de provincie Natal. Daar gaat de reis per bus verder in de richting van Ladysmith en Dundee. Hier vinden we de sporen van beroemde veldslagen tussen Voortrekkers en Zoeloes, Zoeloes en Britten, Britten en Boeren. We bezoeken Bloedrivier (1838), waar twee musea zijn die elk een andere kant van het verhaal vertellen. In Elandslaagte (1899) vertelt een gids ons over de Nederlandse vrijwilligers die hier tijdens de Boerenoorlog zijngesneuveld. In het Talana Museum in Dundee staan we onder meer stil bij Mahatma Gandhi’s rol in deze oorlog als brancarddrager.
Pretoria en Johannesburg
Van Natal gaat de reis per bus verder naar Gauteng, het economische en politieke hart van Zuid-Afrika. In de hoofdstad Pretoria leidt professor Fransjohan Pretorius ons rond langs historische hoogtepunten als het Kerkplein en het Krugerhuis. We bezoeken het Voortrekkermonument - hoogtepunt van Afrikaner nationalisme – en het Freedom Park, dat symbool staat voor Nelson Mandela’s ideaal van de Regenboognatie. In de voorstad Irene bezoeken we het huis van Jan Smuts, de grote Zuid-Afrikaanse oorlogspremier tijdens WO2, en de begraafplaats van een voormalig Brits concentratiekamp uit de Boerenoorlog.

In het nabijgelegen Johannesburg staan we stil bij de Apartheid. We bezichtigen het indrukwekkende Apartheidsmuseum en het Johannesburg Fort, waar veel beroemde antiapartheidsstrijders gevangen hebben gezeten. Ook gaan we naar Soweto, waar we een kijkje nemen in de eenvoudige woning van Nelson en Winnie Mandela.

N.B. Programmaonderdelen en –volgorde zijn onder voorbehoud

Dagindeling

Het programma per dag:

Donderdag 28 september 2017: Amsterdam-Kaapstad
Vandaag vliegt u vanuit Amsterdam met KLM rechtstreeks naar Kaapstad. Bij aankomst heeft u een transfer naar uw hotel in Kaapstad.

Vrijdag 29 september 2017: Kaapstad
Deze dag organiseren we een eerste kennismaking met de "moederstad" zoals de Zuid-Afrikanen zelf ook Kaapstad noemen. We worden ontvangen door de historicus en schrijver Dan Sleigh, die met name gespecialiseerd is in de geschiedenis van de VOC. Op het programma staat verder een bezoek aan het VOC-Kasteel (museum), Compagnietuin met slavenloge, slavenmuseum en een bezoek aan het Groentemarktplein met het Burgerwachthuis. Wium van Zyl zal ons door deze interessante stad begeleiden.
Professor Susan Newton-King zal ’s avonds een lezing houden over de achttiende-eeuwse lotgevallen van de bevrijde slaaf Arnoldus Koevoet.

Zaterdag 30 september 2017: Rondrit over het schiereiland naar de Kaap
Vandaag maken we een prachtige bustour over het schiereiland met het Table Mountain Nationa Park. Via de spectaculaire Chapman Peak’s Drive komen we bij de historische Cape Point. Een wandeling naar deze punt in de oceaan is wel heel bijzonder. Wanneer we de tocht vervolgen komen we bij Boulders Beach waar we een grote kolonie pinguins gaan zien.

's Avonds is er een lezing door Prof. Mohamed Adhikari van de universiteit van Kaapstad. Hij spreekt over de geschiedenis van de zogenaamde “gekleurde” bevolkingsgroep die in de provincie West-Kaap de meerderheid uitmaakt. We overnachten weer in Kaapstad.

Zondag 1 oktober, vrije dag in Kaapstad
Vandaag heeft u een vrije dag ter besteding. U kunt met de hop-on-hop-off bus Kaapstad verkennen en heerlijk rondwandelen aan het Victoria & Alfred Waterfront of genieten van het uitzicht vanaf de Tafelberg. Ons hotel ligt in een veilige wijk en het strand ziet u vanuit het hotel al liggen. We overnachten weer in Kaapstad.

Maandag 2 oktober, Robbeneiland, Paarl, Stellenbosch
In de ochtend brengt u een bezoek aan Robbeneiland. Al in de 17de eeuw werden politieke gevangenen en criminelen gevangen gezet op dit als strafkolonie ingerichte eilandje. Maar het meest bekend werd Robbeneiland toen het voormalige apartheidsbewind van Zuid-Afrika vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw hun politieke tegenstanders, waaronder Nelson Mandela en andere ANC leiders, hier gevangen zetten. Achterin het zogenaamde recreatiegebied bevindt zich het piepkleine, smalle tuintje dat Nelson Mandela onderhield en uitvoerig beschreef in zijn boek “Long walk to freedom”.
De stapel stenen in het midden van de groeve is een eerbetoon; Mandela legde spontaan de eerste steen en sindsdien voegt iedere ex-gevangene die Robbeneiland weer bezoekt een eigen steen aan de stapel toe. Robbeneiland groeit steeds meer uit tot een internationaal symbool, een soort bedevaartsoord zeker nu Nelson Mandela is overleden. De lunch gebruiken we in de wijk Bokaap. In deze kleurige wijk wonen veel mensen van Maleise afkomst.

’s Middags rijden we naar Paarl voor een bezoek aan het Taalmuseum met de stijlkamers in het voormalige huis van Gideon Malherbe. We overnachten in Stellenbosch.

Dinsdag 3 oktober, Genadedal en Swellendam
Vandaag maken we een excursie naar Franschhoek waar we het monument en het museum van de Hugenoten bezoeken. De Franse invloed in Zuid Afrika wordt ons hier duidelijk. In Greyton gebruiken we de lunch waarna we doorreizen naar Genadendal. Hier bij deze historische missiepost van de Hernhutters worden we rondgeleid door Dr. Baly.
We vervolgen de reis naar Swellendam waar we veel gebouwen vinden in de typische Kaap-Hollandse stijl. Swellendam was ooit de laatste buitenpost van de beschaving in het oosten van de West-Kaap en daardoor werd het een levendige handelsplaats.
We overnachten in deze buurt.

Woensdag 4 oktober, Oudshoorn en de Tuinenroute
Door de halfwoestijn van de Kleine Karoo rijden we naar Oudsthoorn, de plaats met de meeste struisvogelfarms ter wereld. We vervolgen de route langs de beroemde Tuinenroute met de schitterende lagune bij Knysna en spectaculaire vergezichten zoals bij Bloukrans bridge. We overnachten ergens langs deze route. 

Donderdag 5 oktober, vervolg Tuinenroute en safari
We vervolgen onze weg langs de route en zullen regelmatig de reis onderbreken om te genieten van het natuurschoon. ’s Middags komen we dan aan in het Addo Elephant National Park, waar we een safari zullen organiseren. We overnachten in lodges in het park.

Vrijdag 6 oktober, Safari, via Port Elisabeth naar Durban
’s Morgens maken we opnieuw een safari door het park waarbij we van dichtbij olifanten proberen te spotten en andere dieren van de Big Five. ’s Middags rijden we via Hankey waar we het grafmonument van Saartjie Baartman bezoeken naar Port Elisabeth voor een binnenlandse vlucht naar Durban. In Durban overnachten we in een hotel.

Zaterdag 7 oktober, bezoek aan Dundee
We reizen naar Dundee en Ladysmith. Twee steden waar veel verhalen liggen over de Boeren die hier strijd voerden tegen de inheemse bevolking en tegen de Engelsen. We bezoeken hier musea en monumenten en betrekken een hotel waar we een aantal nachten verblijven.

Zondag 8 oktober, Ladysmith
We doen het deze dag rustig aan in deze omgeving. Er is ruimte om in Ladysmith wat musea te bezoeken of het prachtige Spioenkop natuurreservaat.

Maandag 9 oktober, Bloedrivier
We bezoeken Bloedrivier (1838), waar twee musea zijn die elk een andere kant van het verhaal vertellen. In Elandslaagte (1899) vertelt een gids ons over de Nederlandse vrijwilligers die hier tijdens de Boerenoorlog zijn gesneuveld. We overnachten weer in deze streek.

Dinsdag 10 oktober, Op weg naar Pretoria
Deze dag verlaten we deze streek en reizen naar Pretoria. Onderweg zullen we de nodige keren de reis onderbreken voor interessante bezoeken.

Woensdag 11 oktober, Pretoria
U maakt kennis met de stad Pretoria waar u onder leiding van Professor Fransjohan Pretorius veel te horen krijgt over de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse Republiek, Paul Kruger en de twee Boerenoorlogen. We bezoeken deze dag de volgende bezienswaardigheden: het kerkplein met de oude raadzaal, het Krugerhuis, het Melrose House.
’s Avonds spreekt historica Lindie Koorts over D.F. Malan en het ontstaan van apartheid. Overnachting in Pretoria.

Donderdag 12 oktober, Johannesburg
Vandaag gaat u op weg naar Johannesburg waar u o.a. het apartheidsmuseum bezoekt.
Het Apartheid Museum is misschien wel het meest interessante en aangrijpende museum van heel Zuid-Afrika. Hier krijgt u een multimediale tour door de verschrikkelijke geschiedenis van de apartheid. Voordat u het museum binnenkomt, wordt u al geconfronteerd met rassenscheiding. Op uw ticket staat ‘blankie’ of ‘nie blankie’ en vervolgens heeft iedere groep een eigen ingang. In het museum ziet u een indrukwekkende expositie van een team van historici, filmmakers, designers, architecten en curators die geen doekjes windt om de keiharde gevolgen van dit regime. Zo hangen er 121 stroppen aan het plafond die de geëxecuteerde politieke gevangenen representeren. Dit museum moet u echt hebben bezocht, hoe confronterend de beelden ook zijn, ze vormen een zeer belangrijk deel van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis die u het heden en de toekomst beter doen begrijpen. Verder staat er vandaag nog een bezoek aan het township Soweto op het programma. De opstand die hier iontstond leidde uiteindelijk tot het einde van de apartheid.

In de avond heeft u een lezing door Dr. Manuhele Thotse, historicus bij het ministerie van Kunst en Cultuur, die zal ingaan op de Afrikaanse koningen die zich in de negentiende eeuw verzetten tegen de blanke kolonisten .
Overnachting in Pretoria.

Vrijdag 13 oktober, Pretoria
Deze dag maakt u kennis met het nieuwe Pretoria, of Tshwane, zoals de hoofdstad van Zuid Afrika steeds vaker wordt genoemd. We bezoeken twee belangrijke monumenten, het Voortrekkermonument met de geschiedenis van de boeren en het Freedom Park, een indrukwekkend monument voor de geschiedenis van de zwarte bevolking van de prehistorie tot nu. Beide monumenten hebben een museum wat we ook bezoeken. Deze twee monumenten met elkaar verbonden door de weg van verzoening. Aan het begin van de avond reizen we naar het vliegveld waar met de nachtvlucht terugkeren naar Amsterdam.

Zaterdag 14 oktober, aankomst Nederland
Hier komt u ‘s ochtends aan op Schiphol.

Reisleider

1051Bas Kromhout is zelfstandig historicus en journalist. Zijn artikelen verschijnen onder andere in het Historisch Nieuwsblad. In 2012 is hij gepromoveerd op een proefschrift over de Nederlandse SS-voorman Henk Feldmeijer. Sinds enkele jaren houdt hij zich bezig met de fascinerende geschiedenis van Zuid-Afrika. Hij werkt aan een biografie over premier Hendrik Verwoerd, de ‘architect van apartheid’. Bas is schrijver van het boek ‘Goede Hoop, 400 jaar Nederland en Zuid-Afrika (Walburg Pers/NTR) dat in april 2017 verschijnt.

Reisinformatie en inschrijven

Reisinformatie:

Datum: 28 september t/m 14 oktober 2017
Vertrek: Schiphol
Prijs: 2 persoonskamer: € 4400,- p.p.
1 persoonskamer: € 4700,- p.p.
Als er zich grote wijzigingen voordoen in de valutakoersen en/of brandstofprijzen kan de prijs aangepast worden.
Inclusief: In deze 16-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee en excursies inbegrepen.
Exclusief: Overige drankjes, fooien, Reis- en annuleringsverzekering

 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com