HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Gids: drs. M. Spliethoff 

Marieke Spliethoff Conservator PaleisHetLoo SarisdenEngelsman 1404

In 2015 begeleidde Marieke Spliethoff, toenmalig conservator schilderijen,  prenten en tekeningen van het  museum Paleis het Loo, de totstandkoming van de tentoonstelling over Sisi.

Nu gaat zij als onze gids mee met een Sisi-reis, waarin veel van de plaatsen zullen worden bezocht, die in het leven van de keizerin een rol hebben gespeeld.

15 04 18 Schloß Schönbrunn Großer Saal DSCF3688 RalfR

Elisabeth von Ungarn

Royal Palace of Gödöllő 004klein

Wien Schloss Schoenbrunn vom Neptunbrunnen aus gesehen

Sisi in Possenhofen, Wenen en Budapest

Een zesdaagse reis met Marieke Spliethoff langs paleizen in Oostenrijk en Hongarije van keizerin Sisi

Nog steeds spreekt keizerin Elisabeth van Oostenrijk (1837-1898) tot de verbeelding van de mensen. Sisi werd zij liefkozend genoemd en zij gold als de mooiste vrouw van Europa. Haar lange kastanjebruine haar en haar smalle taille waren legendarisch. Bovendien werd zij onsterfelijk gemaakt door de films uit de jaren 1950, waarin Romy Schneider en Karl-Heinz Böhm de rollen van het jonge keizerspaar vertolkten. Toch was de werkelijkheid niet zo idyllisch als de films ons willen doen geloven. ‘Sisi. Sprookje en werkelijkheid’ was dan ook de titel van de tentoonstelling die in 2015 in Paleis Het Loo te zien is geweest, waarin de realiteit en de romantiek tegen elkaar zijn afgezet.

Het programma

Na een vlucht naar München bezoeken we Schloss Possenhofen aan de Starnbergersee in Beieren, waar Sisi een onbezorgde jeugd doorbracht en Bad Ischl, waar haar verloving met haar neef keizer Franz Joseph van Oostenrijk tot stand kwam.
Van hieruit reizen we door naar Wenen waar we een aantal dagen zullen blijven. Niet alleen de Hofburg met het Sisi-museum, de Augustinerkirche (waar het huwelijk werd gesloten) en de Kapuzinergruft worden bezocht, maar natuurlijk ook Schloss Schönbrunn en de Kaiserliche Wagenburg en het Hofmobiliendepot. Hier zijn niet alleen originele meubelen uit Sisi’s paleizen te zien, maar ook een tijdelijke tentoonstelling over Maria Theresia, de beroemde keizerin. In 2017 wordt haar 300-ste geboortedag herdacht.

Een bustour brengt ons naar de Hermesvilla in de buurt van Wenen, die Franz Joseph aan Sisi schonk in de hoop zijn vrouw wat dichter bij huis te houden. Verder reizen we naar Mayerling, het voormalige jachtslot, waar zich in 1889 de dramatische zelfmoord van Sisi’s enige zoon, kroonprins Rudolf, voltrok. De laatste halte in deze interessante reis vormt Boedapest, waar wij een korte kennismaking met de stad hebben. We zien onder meer de Matthiaskirche, waar Sisi en Franz Joseph in 1867 tot koning en koningin van Hongarije zijn gekroond. We bezoeken Gödöllo, het paleisje dat zij bij die gelegenheid ten geschenke kreeg. Vanuit Boedapest keren we terug naar huis.

Reisinformatie:

Datum: 3 tot en met 8 juli 2017 Deze reis is vol! 
Gids: Drs. Marieke Spliethof
Prijs: Op basis van een twee-persoonskamer: € 1.345,- per persoon
Op basis van een een-persoonskamer: € 1.495,- per persoon
Inclusief:  Deze prijs is inclusief kosten voor vervoer, toegangen, alle maaltijden, gidsen,
informatiepakket, deskundige gids en koffie/thee. 
 
 
 
 
 
 
 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com