HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

amerikaanse vlag

87cd1ebf1060740f8a0189f11d200d2b

Het Itascameer

memphis stax museum soul music

Soul in Memphis

Mud island river park

Het Mud Island River Park

Natchez Riverboat

Er wordt ook gevaren

11 batonrouge jupiterimages

De Mississippi bij Baton Rouge

 

French Quarter01 New Orleans

French Quarter New Orleans

Volg de Mississippi

Een zeventiendaagse reis langs de Mississippi dwars door de Verenigde Staten met Frans Verhagen.

Met Frans Verhagen organiseren we een nieuwe reis naar de Verenigde Staten. Ditmaal zal de reis het stroomgebied van de Mississippi volgen. Waarschijnlijk is er geen rivier ter wereld meer bezongen en meer beschreven dan deze levensader van de Nieuwe Wereld. De rivier bracht nieuwe cultuur voort op het gebied van muziek en literatuur. Langs deze rivier werd de geschiedenis van Amerika geschreven. Een geschiedenis die voor hedendaagse reizigers in elke bocht te lezen valt.
Beleef deze unieke reis waarbij natuur, geschiedenis en blues elkaar afwisselen tijdens een reis per bus, boot en trein over en langs de Mississippirivier.

Reisprogramma

Het reisprogramma

Dag 1 - 3, Minneapolis
De reis gaat per rechtstreekse vlucht naar Minneapolis in Minnesota. Een stuk noordelijker in deze staat ontspringt de Mississippi in het Itascameer. Bij Minneapolis vinden we de Saint Anthony watervallen. Tot hier was de rivier bevaarbaar.
De stad groeide door de gunstige ligging aan de rivier, immense machines maalden hier het graan dat verbouwd werd op de Great Plains. Het in de Verenigde Staten bekende ‘General Mills’, één van de grootste bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie in nog steeds hier gevestigd.
De stad staat verder bekend om de beeldende kunst die hier te vinden is. Schilderijen van zeventiende-eeuwse schildermeesters tot moderne impressionisten zijn hier te vinden in verschillende musea en galerijen.

St. Louis MO
Dag 4 - 6, Saint Louis en omgeving

We vliegen van Minneapolis naar Saint Louis, de poort naar het Westen. Symbolisch aangeduid met een enorme boog die aan de oevers van de Mississippi staat. Hiervandaan vertrokken Lewis and Clark in 1804 op hun expeditie om het westen van de Verenigde Staten te ontdekken. Tegenwoordig is Saint Louis vooral bekend vanwege de prestaties op sportgebied. We bezoeken het museum over de expeditie van Lewis en Clarc en zullen enkele highlights van de stad bekijken zoals de beroemde Gateway Arch en downtown Saint Louis. Uiteraard maken we ook een vaartocht over de Mississippie aan boord van een radarboot.
Vanuit Saint Louis maken we een aantal excursies:

Hannibal
We rijden een stukje terug stroomopwaarts voor een bezoek aan Hannibal. Een dorp aan de rivier en internationaal beroemd als geboorteplaats van Samuel Langhorne Clemens, oftewel Mark Twain. We bezoeken hier het huis waar hij als jongen woonde en dat nu is ingericht als een museum.

Springfield
Vanuit Saint Louis maken we met een bus een excursie naar Springfield. Met bezoeken aan het Abraham Lincoln Presidential Library & Museum, New Salem waar u een beeld krijgt van de wereld zoals de jonge Lincoln die gezien moet hebben. Daarnaast zijn er veel plekken in Springfield die of in naam of in locatie herinneren aan Lincoln zoals bijvoorbeeld de Lincoln Tomb waar hij begraven ligt. En wacht dacht u van de trappen van het Old State Capital vanwaar Barack Obama in 2007 in de voetsporen van Lincoln trad?

Dag 7 - 9, Memphis
Vanaf Saint Louis reizen we per trein naar Memphis, de muziekstad van de wereld en geboorteplaats van de Rock-'n-roll. We gaan dit zien en horen met bezoeken aan de Sun Studios, Graceland en Bealestreet.

Uiteraard bezoeken we hier ook het ‘National Civil Rights Museum’, het Amerikaanse nationale burgerrechtenmuseum dat gevestigd is in het voormalige Lorraine Motel. Op 4 april 1968 werd Martin Luther King op een balkon van dit hotel dodelijk gewond door een scherpschutter aan de overkant van de straat.

Op Mud Island bezoeken we hier het Mississippi River Park and Museum. We kunnen hier de reis die we maken in het klein overdoen aan de hand van het ruim 600 meter lang schaalmodel van de Mississippirivier.

Tupelo
Vanuit Memphis maken we een excursie naar Tupelo, de geboorteplaats van Elvis Presley. We bezoeken zijn geboortehuis dat is ongericht als een museum. Verder vinden we hier in het Natchez Trace Parkway een deel van de oude route naar New Orleans.

Oxford
In Oxford Mississippi bezoeken we de ‘University of Mississippi’ ook wel ‘Ole Miss’ genoemd waar we aandacht geven aan de Amerikaanse schrijver van fictie en winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur, William Faulkner.

Clarksdale
In dit plaatsje bezoeken we het Delta Bluesmuseum waar volop aandacht wordt gegeven aan de Delta Blues of Mississippi Blues die uit deze streek komt. 

Dag 10 - 11, Vicksburg
Na dit muzikale intermezzo vervolgen we de reis stroomafwaarts naar Vicksburg. De sleutel tot het zuiden. Het beleg en de overwinning bij Vicksburg door de Noordelijken in 1863 onder leiding van generaal Ulysses S. Grant was een belangrijk moment in de Amerikaanse Burgeroorlog. In deze strategisch hoog gelegen stad vinden we in het Vicksburgs National Military Park herinneringen aan deze burgeroorlog. Zoals de overblijfselen van de USS Cairo, een rivier kanonneerboot die in 1862 tot zinken werd gebracht en een eeuw later werd gelicht.

Met een bezoek aan het ‘Old Courthouse Museum’ gaan we nog verder terug in de tijd met herinneringen aan de Natchez indianenstammen die in dit gebied woonden en de eerste Franse kolonisten in deze streek.

Jackson
Vanuit Vicksburg maken we een excursie naar Jakson, de hoofdstad van Mississippi. We bezoeken hier het Old Mississippi State Capitol en het huis van Eudora Welty, een bekend schrijfster van romanverhalen. In haar werk klinkt het leven aan de zuidelijke Mississippi door.

Met een bezoek aan het voormalig huis van Medgar Evers raken we de actualiteit. Medgar Evers werd in 1963 slachtoffer van een racistische moord en dat leidde tot heftige burgerrechtprotesten.

"I have a dream that one day even the state of Mississippi, a desert state, sweltering with the heat of injustice and oppression, will be transformed into an oasis of freedom and justice"

Martin Luther King in ‘I have a dream’

We ontkomen er niet aan ook een bezoek te brengen aan een Nederlands tintje in deze stad. Tijdens de oorlogsjaren was het Royal Netherlands Military Flying School hier een aantal jaren gevestigd. 42 vliegers die tijdens de trainingen zijn omgekomen zijn hier begraven op het Cedar Lawn ereveld. 

Dag 12 - 13, Natchez
Pittoresk gelegen aan de Mississippi herinnert Natchez aan de lang vervlogen en geromantiseerde glorietijden van het Oude Zuiden. De stad heeft maar liefst vijfhonderd zogenaamde ante-bellum (zoals vòòr de Burgeroorlog hier wordt genoemd) gebouwen, waaronder vooral veel woonhuizen van rijke zuiderlingen. We komen hier de oude plantagewoningen tegen die het zuiden kenmerkten. We maken hier ook een vaartocht over de Mississippi met de Jubilee radarboot.

Dunleith by Highsmith

Dag 14, Baton Rouge
We reizen verder door deze plantagestreek waar nog verschillende voorbeelden van plantagewoningen te vinden zijn. In Baton Rouge aangekomen bezoeken we het Rural Life Museum van de Louisiana State University. Hier krijgt de bezoeker een goed idee hoe het dagelijks leven op en rond de plantage er voor gewone mensen uitzag. Baton Rouge is verder interessant vanwege zijn State Capitol, een heel bijzondere Art Deco skyscraper die door populist Huey Long in 1932 werd gebouwd.

Dag 15 - 17, New Orleans
Eindpunt van de reis ligt in New Orleans. The Big Easy en bakermat van de Jazz. U ziet hier het Franch Quarter waar de Fransen hun mediterrane cultuur achterlieten die overal te zien, horen en proeven valt. We blijven aan het einde van de reis een aantal dagen in New Orleans.

Hierna kunt u mee terugreizen naar Nederland of u verlengt uw verblijf in de Verenigde Staten nog een paar dagen.

over Frans Verhagen

040913 050verhagenMr. Dr. Frans Verhagen MIA is journalist en publicist. Hij houdt zich vooral bezig met de Verenigde Staten en met de Nederlandse politiek/sociale ordening, met een nadruk op integratie. In november 2015 promoveerde hij op een biografie van de eerste katholieke minister-president, Charles Ruijs de Beerenbrouck. Onlangs verscheen van hem een boek over de Amerikaanse Founding Fathers en een volledige geschiedenis van de Verenigde Staten.

Verhagen is medewerker van het weekblad De Groene en schrijft regelmatig opiniestukken voor Nederlandse dagbladen. Hij geeft regelmatig commentaar op radio en televisie over integratie vraagstukken en Amerikaanse politiek. Hij houdt jaarlijks vele tientallen lezingen, een groot aantal daarvan op middelbare scholen.

Verhagen behaalde zijn doctoraal rechten en zijn kandidaats sociologie in Groningen en een Masters in Internationale Betrekkingen aan Columbia University in New York. Hij promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op een biografie van Charles Ruijs de Beerenbrouck, Nederlands' eerste katholieke premier.

Verhagen houdt zich al 35 jaar bezig met de Verenigde Staten, als student, als correspondent voor Nederlandse media en later als uitgever en hoofdredacteur van tijdschriften en de website amerika.nl. Na zijn correspondentschap in Washington van 1983 tot 1989 voor onder meer het Financieele Dagblad, de VARA en de Volkskrant, was hij managing editor van Intermediair en daarna uitgever van onder meer het Intermediair Jaarboek en diverse vakbladen.

Tussen 1993 en 2003 was Frans Verhagen uitgever in eigen beheer en hoofdredacteur van het kwartaalblad Amerika. Hij schrijft regelmatig opiniërende en achtergrond artikelen over de Verenigde Staten en Nederlandse politiek, en treedt op als deskundige in radio- en tv-programma’s. Verhagen houdt ieder jaar een serie van zo’n zestig op discussie lezingen voor middelbare scholen over immigratie en integratie.
Hij is hoofdredacteur van www.meiguo.nl, een site over Amerika en Nederlandse politiek.

Reisinformatie en inschrijven

Reisinformatie

Datum: 19 april t/m 6 mei 2017
Vertrek Schiphol Airport
Reisleider: Frans Verhagen
Prijs: 2-persoonskamer € 4.450 p.p.
1-persoonskamer € 4.950 p.p.
Inclusief: In deze 17-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer per bus, trein en boot, overnachtingen, excursies, maaltijden, koffie/thee, alle toegangen en deskundige gidsen inbegrepen. 

 

 

 

Form not found or is not published

kaart