HISTORIZON

'Laat je raken door het verleden, ...

Reis: Bonhoeffer in Engeland

Verdieping en bezinning op de teksten van Dietrich Bonhoeffer

In vervolg op de eerdere reizen die we maakten over Bonhoeffer naar Duitsland nemen Gerard en Rieke den Hertog en Barend Kamphuis u mee langs relevante plaatsen in Engeland. Niet alleen de daadwerkelijke plaatsen waar Bonhoeffer is geweest, zijn tijdens deze reis belangrijk. Ook de sfeer, het ritme van het kloosterleven en bezinning op zijn teksten nemen gedurende deze reis een prominente rol in.

De reis voert van Barneveld via Canterbury naar Londen waar we een aantal plekken bezoeken die relevant zijn voor Bonhoeffers tijd in Engeland. Via Cambridge reizen we de daaropvolgende dagen naar Mirfield waar een klooster staat waar hij ook enige tijd verbleef. We gaan proberen in elke stad die we aandoen een Evensong bij te wonen en zo de sfeer en het ritme van het Anglicaanse kloosterleven te beleven.

Programma

Dag 1, maandag 26 juni 2017
We vertrekken rond 09.00 uur uit Barneveld en reizen met de bus naar Duinkerken om daar met de ferry de overtocht te maken naar Dover. Vanuit Dover reizen we naar Canterbury voor een bezoek aan de kathedraal. Aan de buitenmuur van deze kerk is een beeld van Bonhoeffer te zien, tussen andere martelaars uit de kerkgeschiedenis. Natuurlijk maken we hier de Evensong mee. Tegen de avond reizen we door naar Londen waar we overnachten.

Dag 2, dinsdag 27 juni 2017
’s Morgens bezoeken we eerst de wijk Sydenham in het zuiden van Londen. Hier staat de kerk waar Bonhoeffer gedurende zijn tijd in Engeland aan verbonden is geweest. We zullen hier ook een ontmoeting organiseren met mensen van deze kerk om te zien wat zij met zijn erfenis doen. Terug in het centrum van Londen gebruiken we de lunch in de Georg Inn bij Borough Market waar Bonhoeffer, volgens de overleveringen, graag kwam. ’s Middags bekijken we wat toeristische hoogtepunten in Londen en sluiten af met het bijwonen van de Evensong in de St Paulcathedral. We overnachten weer in Londen.

Dag 3, woensdag 28 juni 2017
Deze dag laten we Londen achter ons en reizen noordwaarts naar Cambridge. Voor de lunch maken we een stadswandeling door deze prachtige universiteitsstad. ’s Middags zijn we te gast op het Trinity College. Hier vond in 1931 een conferentie plaats van de ‘World Alliance for Promoting International Friendship’ (De Wereldbond voor Vriendschap door de Kerken) waar Bonhoeffer ook aan deel nam.

We horen hier meer over Bonhoeffer’s oecumenische contacten en de betekenis van deze conferentie. Aan het einde van de middag beleven wij de Evensong in King’s College. We overnachten in Cambridge.

Dag 4, donderdag 29 juni 2017
We reizen verder naar Mirfield en zullen hier om ca. 11.00 uur arriveren. We wonen hier het middaggebed bij en gebruiken hier ook de lunch. ’s Middags is er de mogelijkheid om te wandelen in de natuur en tegen de avond nemen we deel aan het avondgebed.

We overnachten in een nabij gelegen hotel en ’s avonds zal er nog een lezing zijn over het klooster Mirfield.

Dag 5, vrijdag 30 juni 2017
’s Morgens blijven we in het kloosterritme door het bijwonen van het ochtendgebed. Er is ruimte om rond te kijken op het kloosterterrein en volgen een lezing over wat Bonhoeffer hier zocht.

’s Middags brengen we een bezoek aan het nabijgelegen Bradford waar in november 1933 de predikanten van de Duitse gemeenten in Engeland zich kritisch opstelden richting de kerk in hun moederland. Tegen de avond reizen we naar Hull, waar we aan boord gaan van de nachtboot richting Hoek van Holland.

Dag 6, zaterdag 1 juli
Na een ontspannen nacht aan boord komen we ’s morgens aan in Hoek van Holland. Hiervandaan reizen we naar Barneveld waar we de reis rond 11.00 uur afsluiten.

Informatie

Data maandag 26 juni t/m zaterdag 1 juli 2017
Prijs: € 825,- p.p. op basis van 2-persoonskamer
€ 925,- p.p. op basis van 1-persoonskamer
Inclusief: In deze daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Reisleider: Gerard & Rieke den Hertog, Barend Kamphuis
Philip Veldhuizen
 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.