HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Dagtocht over de NSB

Bezoek aan de ‘Muur van Mussert’ met Bas Kromhout

muur mussert

De discussie of de ‘Muur van Mussert’ wel of niet moet blijven staan is een sprekend voorbeeld hoe ingewikkeld het kan zijn om met het eigen verleden om te gaan. Wat dat betreft doet Duitsland het opmerkelijk anders. Over heel Duitsland verspreid zijn bij Nazi-Duitsland gerelateerde plaatsen zogenaamde ‘Dokumentationszentrum’ ingericht waar dit verleden onverhuld wordt verteld.

Tijdens deze dagtocht besteden we aandacht aan de opkomst en ondergang van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB). Dit doen we met historicus en journalist, Bas Kromhout. Hij schreef al diverse artikelen over de NSB waaronder de biografie 'De Voorman' over Henk Feldmeyer.

Programma
Het programma begint in Utrecht op een goed bereikbare locatie bij Utrecht CS. Na een kop koffie en een korte inleiding neemt Bas Kromhout u mee door Utrecht waarbij we langs verschillende locaties lopen die met dit onderwerp verband houden. Vooral aan de Maliebaan zijn veel panden te vinden die in de oorlogsjaren dienst deden als kantoor. Verschillende Duitse diensten en ook de NSB waren hier gevestigd.

's Middags reizen we met een touringcar naar Lunteren waar we op de Goudsberg de zogenaamde 'Muur van Mussert’ vinden. Tijdens de hoogtijdagen van de NSB werden hier Hagespraken georganiseerd. Een beetje naar het voorbeeld van de Rijkspartijdagen in Neurenberg in die tijd.

In de loop van de middag brengt de touringcar u weer terug naar Utrecht. 

Op Historiek vindt u een aantal artikelen van of over Bas Kromhout: http://historiek.net/tag/bas-kromhout/

Informatie:

Datum: Zaterdag 7 april 2018   Startlocatie: 10:00 uur
Met een kop koffie in Utrecht vlakbij CS
Prijs: € 69,- p.p.    Eindpunt: Ca. 17:00 uur bij Utrecht CS
Inclusief: koffie/thee, lunch, vervoer alle entreegelden,
deskundige gidsen en drankje na afloop.

 

 

 

 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.