HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Koude Oorlog Soesterberg

air4Sinds een aantal jaren is vliegveld Soesterberg niet meer in gebruik bij Defensie. Inmiddels is hier een nieuw Nationaal Militair Museum verschenen. Voor het terrein van het vliegveld worden nieuwe bestemmingen gezocht. Dat biedt ons de kans een programma over dit terrein te organiseren en de overblijfselen zoals een commandobunker en vliegtuigbunkers te bekijken. We combineren dat met een bezoek aan het museum.
In de tijd van de Koude Oorlog, vanaf 1954 maakt de Amerikaanse luchtmacht gebruik van Vliegbasis Soesterberg. Amerikaanse militairen en hun gezinnen bepalen jarenlang het beeld van de vliegbasis en het dorp Soesterberg. De vliegbasis wordt een Navobasis, een geheime wereld achter hekken met observatieposten om de Koude Oorlog buiten te houden.

Programma
Na ontvangst met koffie of thee worden we rondgeleid over het voormalig vliegveld Soesterberg. Hier zien we de bomvrije ‘Hardened Aircraft Shelters’ die gebouwd zijn naar aanleiding van Israëlisch verrassingsaanval op Egyptische vliegvelden tijdens de Zesdaagse oorlog. Om te voorkomen dat door zo een verrassingsaanval de complete luchtmacht op de grond kon worden uitgeschakeld kreeg ieder vliegtuig een eigen bunker.
Andere dingen die we gaan zien zijn de commandobunker en we maken een wandeling over de startbaan.
Na de lunch krijgen we een rondleiding door het museum waarbij de aandacht in eerste instantie uitgaat naar militair materieel tijdens de Koude Oorlog. Heel veel voormalig materieel van defensie is hier terug te vinden. Na afloop van de rondleiding is er gelegenheid om ook op zelf door het museum te lopen.

 

Datum: Zaterdag 3 maart 2018
Tijd: 10.30 uur - ca. 17.00 uur
Prijs: € 59,- p.p.
Inclusief: Koffie/thee, lunch, gidsen en toegangen tot een aantal locaties.
Exclusief:: Entrée NMM á € 12,50 (gratis voor museumkaarthouders)

 

 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.