HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Rotterdam Mei 1940 wandeling

willemsbrug1924fe0Als op 10 mei 1940 het Derde Rijk Nederland binnenvalt, wordt Rotterdam een frontstad. In een unieke actie proberen Duitse speciale eenheden in de vroege ochtend de Maasbruggen veilig te stellen voor een snelle opmars van het Duitse leger naar Den Haag. Door onverwacht taaie tegenstand van de Nederlandse krijgsmacht mislukt dat. Op 14 mei besluiten de Duitsers daarom een doorbraak te forceren met een luchtbombardement op de stad. Wandel langs het front, hoor het verhaal, zie de sporen.

Programma

cropped logoWandel mee met historicus Edwin Ruis door het Rotterdam van mei 1940. Volg een stuk van de brandgrens naar het monument De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine. Hoor op de plekken waar het gebeurde over de strijd, de verwarring in de stad en de herovering van de Boompjes op de Duitse para’s. Rond de plek waar vroeger de Maasbruggen lagen vertelt Edwin u over de poging van de mariniers om de bruggen te heroveren.

Na de pauze wordt de wandeling vervolgd op het Noordereiland waar het Duitse hoofdkwartier van overste Dietrich von Choltitz zat. Was het bombardement een terreurbombardement of een legitieme militaire actie? De Rotterdam Mei 1940 wandeling eindigt bij monument Loods 24.

Na de Rotterdam Mei 1940 wandeling weet u meer over de gevechten in de stad, wie de hoofdrolspelers waren, het bombardement en wat voor gevolgen dat heeft gehad.

Alvast wat inlezen? Op Historiek staat een interessant artikel over het overgavedocument. Lees hier >>

Informatie:

Datum: Zaterdag 3 juni2017
Startlocatie: 13.00 uur onder de klok op het Westplein bij de Veerhaven
Prijs: € 19,- p.p.
Gids: Edwin Ruis
Inclusief: Wandeling, Koffie/thee, deskundige gids
Indeling: Lengte 5 KM, duur ca. 3 uur. Halverwege koffie/theepauze in de Oude Haven. Eind ca. 16.30 uur bij metrostation/tramhalte Wilhelminaplein. Vandaar keert u snel en eenvoudig terug naar het centrum, CS of uw parkeergelegenheid.
Meenemen: gezonde benen! Dit is een buitenactiviteit dus kleedt u op het weer.

 

 

Form not found or is not published