HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Dagtocht Hoorn

 

Halve Maen Oostereiland Hoorn 17763807234Gedurende de 16e en 17e eeuw kende Hoorn haar grootste bloei en was het een van de steden die vertegenwoordigd was in de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Ook de WIC (West-Indische Compagnie), de Noordse Compagnie (of Compagnie van Spitsbergen), de Admiraliteit van het Noorderkwartier, de Westfriese Munt en het College van Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier waren in Hoorn gevestigd. Hoorn was daarmee de formele hoofdstad van het gebied boven het IJ. Jan Pieterszoon Coen werd in Hoorn geboren. De Hoornse schippers Jacob le Maire en Willem Cornelisz Schouten rondden met de schepen Hoorn en Eendracht als eersten de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, en noemden deze Kaap Hoorn. Genoeg redenen dus om Hoorn met een bezoek te vereren. De aanwezigheid van de replica van de Halve Maen, waarmee Henry Hudson het huidige New York ontdekte, maakt een bezoek nog boeiender.

Programma

We starten het programma met een kop koffie op loopafstand van het station van Hoorn. Hier is voldoende parkeergelegenheid. Als eerste brengen we dan een bezoek aan de replica van de Halve Maen. Met het origineel voer Henry Hudson in dienst van de VOC langs de kust van Noord-Amerika op zoek naar nieuwe gebieden en een mogelijke doorvaart naar Indië. Namen als Hudsonbaai bij Canada en Hudsonrivier bij New York herinneren ons aan zijn ontdekkingen. De replica uit 1989 lag tot dit voorjaar in New York waarna ze als bruikleen aan het West-Fries museum toekwam. De lunch vindt plaats in de hoofdtoren van Hoorn waarin de voormalige Noordse Compagnie was gevestigd.

’s Middags maken we een wandeling door de stad met bijzondere monumenten die het rijke Hoornse leven weerspiegelen. U wordt meegenomen langs de meest indrukwekkende en bijzondere monumenten van de Hoornse haven. Tijdens de wandeling vertelt de gids u over de VOC geschiedenis van de stad Hoorn. U wandelt langs de oude VOC-pakhuizen, de historische haven en langs invloedrijke VOC-monumenten in het prachtige Hoornse havengebied. In de loop van de middag bezoeken het Westfries Museum met een interessante tentoonstelling. 

 

Informatie: 

Datum:

 Zaterdag 16 september 2017

Starttijd: 10.00 uur

Startlocatie:

Een locatie op loopafstand van het NS station Hoorn

Prijs:

€ 59,- p.p, excl. toegang Westfries museum. 

Inclusief: koffie/thee, lunch, rondleidingen, gids en drankje na afloop

 

 

 

Form not found or is not published