HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Dagtocht Grebbelinie bij Renswoude, Scherpenzeel & Woudenberg

Met bezoek aan nieuw bezoekerscentrum in Fort aan de Buurtsteeg
Bijzondere presentatie van Bernier Cornielje en Hans Brons
Tijdens deze tocht ziet u de verschillende originele stukken van de linie

De moerassige en slecht begaanbare Gelderse Vallei leek in de zeventiende eeuw al een mogelijke natuurlijke linie om de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden te beschermen. Sindsdien is de linie door het opwerpen van ‘werken’, dijken en het uitgraven van bestaande waterlopen steeds verder uitgebouwd.

Door de snel ontwikkelende technieken van oorlog voeren leek de linie aan het begin van de twintigste eeuw overbodig te zijn geworden. Tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak en de linie opnieuw in gebruik werd genomen. Voor het eerst in de geschiedenis werd de linie ook daadwerkelijk gebruikt. De Slag om de Grebbeberg is het meest bekende feit van de linie. Ook op andere plekken langs de linie bij Veenendaal en Renswoude werd gevochten.

Tijdens deze dagtocht bekijken we verschillende plekken langs deze linie. 

Programma

GrebbelinieKlein

We starten het programma vlak bij station Veenendaal-De Klomp met een presentatie over de geschiedenis van de Grebbelinie. Deze presentatie zal verzorgd worden door Bernier Cornielje van de Stichting De Greb.
Na de lunch bezoeken we met een touringcar diverse locaties die met de Grebbelinie te maken hebben. Als eerste het Fort aan de Buurtsteeg, waar dit voorjaar een interessant bezoekerscentrum is gebouwd. Aansluitend maken een wandeling van ca. 800 meter over de Slaperdijk. In Scherpenzeel bezoeken we de Post van Lambalgen. Tot slot bezoeken we het Grebbeliniemuseum in Hoeve De Beek in Woudenberg en de daar aanwezige loopgraaf in de Liniedijk.
Na een afsluitend drankje zorgen we dat u weer terugkomt bij Veenendaal-De Klomp.

Datum: zaterdag 9 september 2017   Startlocatie:  10:30 uur
Prijs: € 69,- p.p.   Gids: Stichting De Greb
Inclusief: Koffie/thee, lunch, wandeling, deskundige gidsen,
vervoer en toegangen

 

 

 

 

Form not found or is not published