HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Dagtocht Beemster

 

Dagtocht Beemster: 'Water, vriend en vijand'
DeRijp

 

Omstreeks het eind van de zestiende eeuw werden verschillende uitvindingen gedaan op het gebied van drooglegging. Bijvoorbeeld de watergemalen die op wind werden aangedreven. Uitvindingen die het mogelijk maakten om grotere gebieden te bemalen. Het eerste grote project werd de Beemster, een meer ten noorden van Amsterdam. Jan Adriaenszn Leeghwater kreeg het toezicht over de molens. Het lukte hem om in het jaar 1612 de Beemster droog te leggen. Leeghwater kwam uit De Rijp. Een dorpje gelegen aan de Beemster waar de bevolking leefde van de visvangst. Met de drooglegging beschermde hij zijn dorpsgenoten tegen het water maar de dorpseconomie werd erdoor om zeep geholpen. 

Samen met de Stichting Beemster Werelderfgoed hebben we een programma ontwikkeld in de Beemster en De Rijp waarbij alle boeiende historie van deze streek aan bod komt.

Programma:
Vanaf Alkmaar bezoeken we het informatiecentrum over de Beemster in Midden-beemster. Na ontvangst met koffie krijgt u hier uitleg over het gebied. Ook vinden we hier de ‘Beemster Experience’, een filmcontainer waarin u terug in de tijd wordt gevoerd. We bekijken de kerk in Midden-Beemster die nog gebouwd is door Hendrick de Keyser. In de oude dorpskern zien we de prachtige buitenplaatsen die rijke Amsterdammers hier lieten bouwen.

Na de lunch maken we een busrondrit door de Beemster, waarbij de gids ons meer zal vertellen van de unieke kenmerken van deze polder en ons zal wijzen op de plekken die nog steeds in het landschap zijn terug te vinden.
We komen dan in het dorp De Rijp, de geboorteplaats van Leeghwater (1575). Hij was het brein achter de inrichting van de Beemster en ontwerper van het stadhuis. Met een gids maken we hier een wandeling en bezoeken de historische kerk met het prachtige gebrandschilderd glads.
Aan het einde van de dag brengen we u weer terug naar Alkmaar.

 

Informatie:

Datum: Zaterdag 17 juni 2017   Start:

10.00 uur op Alkmaar CS

Prijs: € 79,- p.p.   Gids: Verschillende gidsen
Inclusief: Koffie/thee, lunch, alle entreegelden, vervoer tijdens
programma, Beemster Experience, deskundige
gidsen en drankje na afloop

 

 

 

 

 

Form not found or is not published