HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Varen over de Vecht

BuitenhuisBuitenplaatsen uit de 17e en 18e eeuw

De kooplieden in de Gouden Eeuw konden het zich veroorloven om de drukte van de stad te ontvluchten en een buitenhuis aan te schaffen. Vooral langs de Vecht was een populaire plaats om iets te laten bouwen. Zo ontstonden hier in de 17e en 18e eeuw imposante buitenhuizen, gebouwd van het geld dat verdiend was met de overzeese handel. Tijdens deze dagtocht nemen wij een stukje van het rijke leven van deze periode mee.

Programma
Het programma begint bij het Vechtstreekmuseum in Maarssen waar we worden ontvangen met koffie. Vervolgens bezoeken we hier het museum dat gevestigd is in het voormalige koetshuis van de buitenplaats Goudenstein.

In de zeventiende eeuw kocht de Amsterdamse koopman Huydecoper de hofstede ‘De Gouden Hoeff’ om weg van de drukte en de viezigheid van de stad op het platteland te kunnen verblijven. Zijn zoon, die naast bewindvoerder van de VOC ook burgemeester van Amsterdam was, liet op deze plaats een buitenhuis met de naam Goudestein bouwen.

We bezoeken het huis en het landgoed Goudestein. We verplaatsen ons naar de nabijgelegen buitenplaats Geesberge waar we de lunch gebruiken. ‘s Middags schepen we dan in voor een vaartocht over de Vecht waarbij Juliette Jonker-Duynstee zal vertellen over de vele buitenplaatsen, ridderhofsteden en andere bezienswaardigheden die we onderweg tegen komen. Het stuk tussen Maarssen en Loenen aan de Vecht dat we op deze dag varen is het mooiste stuk van de rivier.

We varen langs de ‘Mennistenhemel’ waar in de Gouden Eeuw rijke doopsgezinden een aantal prachtige buitenplaatsen bouwden. Omdat zij werden uitgesloten van overheidsfuncties en gilden kwamen deze mennisten vaak in de geldhandel terecht. Dat was nu net een beroep dat extra profiteerde van de economische voorspoed tijdens de Gouden Eeuw.

De vaartocht eindigt weer in Maarssen.

Datum: Zaterdag 22 juli 2017  Deze datum is vol! 
Zaterdag 26 augustus 2017
Zaterdag 23 september 2017
Aanvang: 10:00 uur 
Verwachte eindtijd: ca. 17:00 uur
Prijs: € 79,- p.p.
Inclusief: koffie/thee, vaartocht, sommige toegangen, lunch en deskundige gids

 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.