HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Dagtocht Haarlemmermeer

Stoomgemalen rondom een negentiende eeuwse droogmakerij

haarlemmermeer

In 1849 werden de hypermoderne stoommachines aangezet die het enorme oppervlakte van de Haarlemmermeer moesten droogmaken. Het project bracht Nederland ineens in de industriële eeuw die in de landen om ons heen al een tijdje bezig was. Toen het water na drie jaar was weggepompt lag er een enorm gebied open dat beschikbaar was voor landbouw en een nieuwe inrichting.

Programma

Tijdens deze dagtocht brengen we een bezoek aan het stoomgemaal ‘De Cruquius’. Hier hoort u het verhaal van één van de grootste droogmakerijen uit de Nederlandse geschiedenis. We worden rondgeleid in dit stoomgemaal en u krijgt hier veel te zien van de techniek die ze in die tijd gebruikten.
Na dit bezoek rijden we naar Fort Vijfhuizen. We gebruiken hier de lunch en besteden daarna tijd aan dit deel van de Stelling van Amsterdam. Niet alleen voor landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen betekenden de polder werk. Ook de militaire ingenieurs moesten konden dit drooggevallen meer opnemen in het nieuwe plan: ‘De Stelling van Amsterdam’.
Vervolgens bezoeken we het Historisch Museum Haarlemmermeer. Hier wordt de geschiedenis gepresenteerd vanaf de droogmaking in 1852 en hoe de polder vervolgens is ingericht.

Informatie:

Datum: Zaterdag 14 april 2018
Startlocatie: Cruqius om 10:00 uur
Prijs: € 69,- p.p.
excl. Toegang Cruquius a €8,- gratis voor Museumjaarkaart
Inclusief: Koffie/thee, lunch, gids en sommige toegangen.

 

 

 

 

 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.