HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Maria in Utrecht

UtrechtCatharinakerkKlein

Bezoek aan de tentoonstelling en een stadswandeling

Geen vrouw ter wereld is vaker afgebeeld dan Maria, de moeder van Jezus. Over haar leven weten we niet heel veel, desondanks is ze al eeuwenlang populair. Het gaat bij Maria dan ook niet alleen om de persoon maar ze staat symbool voor waarden als zuiverheid en ‘het goede’. In het Catharijneconvent in Utrecht is er dit jaar een tentoonstelling over Maria. Beelden, schilderijen, iconen en zelfs tatoeages hebben haar als onderwerp. Al deze afbeeldingen zitten vaak vol symboliek en verwijzingen. We combineren dit bezoek aan de tentoonstelling met een wandeling door Utrecht over de caritas of naastenliefde. Eeuwenlang lieten Utrechtse stedelingen zich, door onder andere Maria, inspireren om hun naaste te helpen.

Programma

We starten de dag met een kop koffie op de Mariaplaats op loopafstand van het Centraal Station. Historica Ina Bertsch zal deze hele dag begeleiden. Na een korte inleiding over het onderwerp wandelen we naar het Catharijneconvent waar mw. Bertsch ons door de tentoonstelling zal leiden. Er zijn hier schitterende Maria’s uit onder andere de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Museum Boijmans van Beuningen, het Van Gogh Museum, het Mauritshuis en natuurlijk uit Museum Catharijneconvent zelf te zien.

Na de lunch maken een stadswandeling. Utrechtse burgers vonden het tot hun christelijke plicht horen om op allerlei manieren hun naastenliefde te betonen. Er werden gasthuizen gebouwd zoals bijvoorbeeld het Bartholomeusgasthuis en het Sint Jobsgasthuis. Tijdens de excursie gaan wij op zoek naar de vele – soms verborgen sporen – van deze sociale zorg in de stad.

Informatie:

Datum: Zaterdag 8 april 2017  
Prijs:

€ 49,- p.p.
Excl. Toegang Museum Catharijneconvent á € 12,50. 
Gratis met Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart

 
Inclusief: Koffie/thee, lunch, stadswandeling,
sommige toegangen en deskundige gids

 

 

Form not found or is not published