HISTORIZON

'Laat je raken door het verleden, ...

Dietrich Bonhoeffer, Jongeren inspiratiereis

Dit voorjaar organiseert Inspiratienetwerk TijdVoorActie in samenwerking met reisorganisatie Historizon opnieuw een inspiratiereis naar Duitsland en Polen.

Ga jij mee op deze onvergetelijke en indrukwekkende inspiratiereis?

Tijdens deze jongerenreis denken we met elkaar na over Dietrich Bonhoeffer en de tijd waarin hij leefde. Hij kwam in verzet tegen Hitler en het naziregime en nam het op voor anderen. Wat betekent dat vandaag de dag voor ons eigen leven? We gaan op reis naar Duitsland en Polen. Hier zien we wat oorlog en misdaden met een land doen. We denken na over hoe mensen in vertrouwen samenleven en hoe snel dit kan omslaan in wantrouwen. Ook vandaag de dag zien we ontwikkelingen waarbij mensen onrecht wordt aangedaan, waar mensen worden buitengesloten en gediscrimineerd. Hoe gaan wij daar zelf mee om? Welke ontwikkelingen zien wij in onze eigen omgeving? We denken praktisch na over hoe je van betekenis kunt zijn voor (kwetsbare) mensen?

Door groepssessies en onderlinge gesprekken wordt je aan het denken gezet, krijgen de dingen die je ziet en hoort een plaats en bespreek je met elkaar hoe je dit toepasbaar kunt maken in je dagelijks leven. Een reis vol inspiratie en gezelligheid.

Een gevarieerd programma: met daarin o.a. de stad Berlijn, concentratiekamp Buchenwald, het strand in Polen, bezoek aan sociale initiatieven in achterstandsbuurten.

“Een indrukwekkende en inspirerende jongerenreis die echt de moeite waard is. Een reis die je leven kan veranderen!”

Dagprogramma

Programma

Dag 1, zaterdag 15 oktober 2016
Op zaterdag 30 april vertrekken we met een touringcar om 09.00 uur vanaf Amersfoort CS en reizen naar Erfurt (Duitsland). Onderweg krijgen we inleidingen, films/documentaires over het onderwerp en maken een aantal keer een stop voor lunch en koffie/thee. We verblijven in Erfurt, waar we de gelegenheid hebben voor een wandeling door deze stad met z’n herinneringen aan Maarten Luther. Hij studeerde hier en ging hier in het klooster.

Tijdens deze eerste dag is er natuurlijk ruimte voor onderlinge ontmoeting. We overnachten in een hostel.

Dag 2, Zondag 16 oktober 2016
’s Morgens wonen we een kerkdienst bij in een Lutherse kerk in Erfurt. ’s Middags bezoeken we het nabij Erfurt gelegen concentratiekamp Buchenwald waar Dietrich Bonhoeffer enige tijd gevangen heeft gezeten. Hier zullen we stilstaan bij het lijden wat hij heeft ondergaan en hoe hij daarmee is om gegaan. Verder is er de gelegenheid om het concentratiekamp te bekijken.

Op de plek waar Bonhoeffer daadwerkelijk gevangen zat zullen we een mediatief moment hebben.

In de loop van de middag rijden we dan naar Berlijn waar we in een hostel overnachten. ‘s avonds is er gelegenheid om de stad te bekijken, elkaar te ontmoeten en door te praten over deze dag.

Dag 3, maandag 17 oktober 2016
We bezoeken Berlijn. We beginnen ‘s morgens met een bezoek aan de Sionskirche in de wijk Berlijn-Mitte. In deze wijk ging Dietrich Bonhoeffer op kamers om te investeren in het jongerenwerk. Daarna gaan we naar Berlijn-Wilmersdorf, waar Dietrich is opgegroeid. Daar staat het huis waar de familie Bonhoeffer woonde, het gymnasium waar hij studeerde. In deze wijk vinden wij ook het station Grunewald waarvandaan tienduizenden Joden zijn gedeporteerd. Na de lunch gaan we naar de Gedankstätte Deutscher Widerstand en het bijbehorende documentatiecentrum in het Bendlerblock. Hier is o.a. Von Stauffenberg geëxecuteerd. Hier krijgen we meer te zien en horen over de 'stille helden' die tegenstand boden tegen het Nazi-regime in hun eigen Duitsland.

Aan het einde van de middag reizen we van Berlijn naar Polen en eten onderweg. We verblijven de komende twee nachten in Stettin.

Dag 4, dinsdag 18 oktober 2016
Vlakbij Stettin bezoeken we het plaatsje Finkenwalde. Hier inspireerde en onderwees de jonge Dietrich Bonhoeffer in de jaren 1935-1937 jonge predikanten en schreef hij het boek ‘Navolging’. Bonhoeffer dacht met de studenten o.a. na over wat het betekent om Jezus te volgen en volgens de Bergrede te leven. De studenten vormden met elkaar een gemeenschap. Bonhoeffer leerde de studenten om stille tijd te nemen, teksten uit de Bijbel te mediteren, te bidden, elkaar te helpen, samen genieten en het leven te delen. Finkenwalde werd in 1938 gesloten door de Duitse Gestapo.

We bezoeken hier ‘the Garden of Silence’ (stiltetuin) die speciaal ter nagedachtenis aan Dietrich Bonhoeffer is aangelegd op deze plek.

’s Middags vertrekken we naar het strand in Miedzyzdroje. Dietrich Bonhoeffer nam de studenten regelmatig mee naar de zee voor voetbal, trefbal, zwemmen, genieten van de zon. Mogelijk ontmoeten we op deze dag ook Poolse jongeren uit de omgeving. We blijven tot in de avond bij het strand en rijden dan terug naar Stettin.

Dag 5, woensdag 19 oktober 2016
We rijden in de ochtend terug naar Berlijn. Waar we een wandeling maken langs plekken die kenmerkend zijn voor deze prachtige stad. Unter der Linden, de Brandenburger Tur, het beroemde Holocaustmonument en Checkpoint Charlie zijn zo wat plekken die we gaan zien.

’s Middags is er vrije tijd om zelf wat plekken in Berlijn te verkennen.

In de avond organiseren we een ontmoeting met mensen van Serve the City Berlin. Ze zijn betrokken op de stad en zetten zich in voor andere mensen. We eten met elkaar. We horen op welke manier Dietrich Bonhoeffer hen inspireert. Wat betekent het voor hen om vandaag Jezus te volgen in Berlijn?

We overnachten weer in een hostel in het centrum van Berlijn.

Dag 6, donderdag 20 oktober 2016
’s Morgens worden we gastvrij ontvangen bij de Berliner Stadtmission. Vlakbij het Hauptbahnhof van Berlijn bevindt zich een groot complex van deze organisatie. Van de opvang van vluchtelingen, soeprondes op koude winterdagen tot begeleiden van mensen die terug willen keren in de maatschappij. De Berliner Stadmission is een begrip in de stad. We krijgen een rondleiding over het terrein en horen van het werk van deze organisatie.

In de middag bezoeken we het Bonhoefferhaus in de wijk Charlottenburg (Berlijn). Het is het huis waarheen de ouders van Dietrich Bonhoeffer in de jaren dertig verhuisd zijn en waar hij in 1943 werd gearresteerd. Hier krijgen we meer achtergrondinformatie en uitleg.

Aan het einde van de middag gaan we de ‘Dome’ van de Bundestag in voor een mooie uitzicht over Berlijn (Rijksdag). Daarna hebben we een gezamenlijke maaltijd. In de avond is er ruimte om de stad te bekijken, elkaar te ontmoeten of een andere verrassende invulling.

Dag 7, vrijdag 21 oktober 2016
In de ochtend gaan we op weg voor de terugreis naar Nederland. De reis wordt onderbroken op een leuke plek zoals bijvoorbeeld het prachtige Duitse stadje Hamelen. Aan het einde van de middag zijn we weer in Amersfoort. Optioneel is een afscheidsdiner. Dan zijn we rond 21.00 uur terug in Amersfoort.

Voor vragen mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 088 6360200

Informatie en inschrijven

Reisinformatie:

Datum: Zaterdag 15 t/m vrijdag 21 oktober 2016
Vertrek: Amersfoort CS
Prijs:

€ 499,- p.p.

Inclusief: In deze 7-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hostel, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee inbegrepen.
Reisleiding: Ds. Edward van 't Slot

 

 

Form not found or is not published

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

Dietrich Bonhoeffer

Dietrich Bonhoeffer

De jonge verzetstrijder en predikant Dietrich Bonhoeffer werd in 1906 geboren en groeide op in Berlijn. Hij leek voorbestemd voor een succesvolle carrière als theoloog aan de universiteit. Vanaf 30 januari 1933, de dag waarop Hitler in Duitsland de macht overnam, stond Dietrich Bonhoeffers leven echter totaal in het teken van het verzet tegen het nazi-regime. In zijn toewijding was hij onverzettelijk. Hij nam de leiding op zich van een gemeenschap van jonge predikanten in Finkenwalde (Polen). Daar ontstond het boek ‘Navolging’, dat het christen-zijn beschrijft als radicale gehoorzaamheid aan Jezus en de ethiek van de Bergrede.
Dietrich Bonhoeffer komt vervolgens in dienst van de Duitse contraspionagedienst. Dit vormde een dekmantel voor het Duitse verzet: hij werd een dubbelspion, hielp joden ontsnappen en was betrokken bij de moordaanslag op Adolf Hitler. Dietrich Bonhoeffer en zijn familie waren op de hoogte van het uitroeien van de joden en de gruweldaden van het Hitler rijk. Ondanks het dreigende gevaar deed Dietrich Bonhoeffer zijn geliefde Maria van Wedemeyer een huwelijksaanzoek. Op 5 april 1943 werd hij gearresteerd en gevangengezet, op verdenking van samenzwering. Vanuit de gevangenis schreef hij brieven aan zijn vriend Eberhard Bethge, die deze brieven na de oorlog heeft uitgebracht onder de titel ‘Verzet en Overgave’. Zij vormen niet alleen een monument van moed en geestelijke kracht, maar bieden ook een aantal visionaire gedachten over de toekomst van het christelijk geloof en de kerk in de westerse wereld. Vandaag de dag is zijn gedachtegoed nog even actueel en relevant.
Op 9 april 1945 werd Bonhoeffer in het concentratiekamp Flossenbürg naakt aan de galg opgehangen. Hij werd beschuldigd van betrokkenheid bij de samenzwering tegen Hitler. Dietrich Bonhoeffer werd 39 jaar. Tijdens deze reis worden plaatsen bezocht die een rol speelden in het leven van Bonhoeffer. Zowel onderweg in de bus als op de verschillende locaties zal er worden stilgestaan bij de invloed van Dietrich Bonhoeffer zowel als persoon als in zijn boeken en geschriften, toen en nu.

 

Edward van 't Slot

EdwardVantSlotEdward van ’t Slot was predikant van de Stinskerk in Zwolle. Tegenwoordig is hij bijzonder hoogleraar voor systematische theologie en 21-eeuwse ecclesiologie, namens de Confessionele Vereniging. Daarnaast is hij seminarie-docent en onderzoeker aan de Protestantse Theologische Universiteit. Al jaren is hij de voorzitter van het Nederlandse Bonhoeffer Werkgezelschap.

Sinds 2013 gaat Edward mee op de jongerenreizen over Dietrich Bonhoeffer. Zijn kennis van Bonhoeffers werk wordt altijd enorm gewaardeerd door de deelnemers. Daarnaast is hij een erg toegankelijk persoon die moeilijke vragen nooit uit de weg gaat

Afbeelding: bron RUG.

Logo-netwerk-tijdvooractie-small-290x150

 

Netwerk TijdVoorActie bestaat uit een generatie jongeren die zelf de verandering is. Je leeft vandaag, niet gisteren of morgen. Vandaag ben je van betekenis voor de mensen om je heen. Je kunt overal iemand helpen, begin eens dichtbij.

 

Jongeren worden uitgedaagd, toegerust en geïnspireerd om het samenleven in de eigen leefomgeving vorm te geven.

 

Website

 dietrich-bonhoeffer

 

DSC 1782

 

DSC 2367

 

DSC 2052

 

IMG 8561

 

DSC 1785

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl