STREEKREIZEN

Cultuur-historische reizen in Nederland

Streekreis Kop van Overijssel

Keileemheuvels, veengebieden en droogmakerijen bepalen het landschap van de Kop van Overijssel. De hogere delen van het gebied zijn al vanaf de Vroege Middeleeuwen bewoond en havenplaatsen aan de voormalige Zuiderzee waren belangrijk voor de handel in en de doorvoer van producten uit het achterland. Er was een levendige handel in veldkeien die in de omgeving van Steenwijk werden verzameld. Ook turf was een belangrijke economische factor in dit gebied en de uitgestrekte meren in de Wieden en de Weerribben laten dit nog zien.

Het Land van Vollenhove, de vestingstad Steenwijk en de oude kuststreek van de Zuiderzee maken dit gebied uniek in landschapsstijl en verhalen. Bezoeken aan historische stadjes worden afgewisseld met indrukwekkende natuurgebieden die we tijdens een rondvaart bekijken.

Tijdens een driedaagse streekreis trekt het hele gebied van de Kop van Overijssel aan u voorbij en leert u de complete geschiedenis en inrichting van deze streek kennen. We hebben de reis onderverdeeld in drie thema’s zodat het ook mogelijk is om per dagtocht een deel van het programma mee te maken.

Programma

Dag 1: 17 augustus

Vestingstad Steenwijk

Het programma start rond 11.00 uur in het centrum van Steenwijk waar u een inleiding krijgt over de geschiedenis van deze vestingstad. Vooral de belegeringen tijdens de Tachtigjarige oorlog zullen hierbij centraal staan. Na een lunch in een historisch pand aan de Markt maken we een wandeling door de stad waarbij we de vestingwerken, het stadsmuseum en de Grote Kerk bekijken.

Het tweede deel van de middag bezoeken we villa Rams Woerthe, één van de fraaiste en meest gave Jugendstilpanden in heel Nederland. Het is vooral het interieur dat villa Rams Woerthe zo bijzonder maakt: de 'koninklijke' entree met fraaie gebrandschilderde glas-in-loodramen, de hal en het trappenhuis met indrukwekkende schilderingen. Ook het prachtige houtsnijwerk, marmer, authentiek meubilair en de reliëfversieringen met o.a. diermotieven maken dit unieke bouwwerk meer dan de moeite waard om te bezoeken. Daarnaast herbergt dit gebouw een collectie van kunstenaar Hilde Krop.

We sluiten het programma af in een gezellige locatie waarbij onder het genot van een drankje een verteller diverse streekverhalen zal delen.

Kijk bij de informatie onderaan voor informatie over de prijs per dagtocht. 

Dag 2: 18 augustus

Het land van Vollenhove en Schokland

Deze dag bezoeken we het Land van Vollenhove, een hoger gelegen keileemeiland dat al eeuwenlang bewoond wordt en daarmee een uniek karakter heeft. We bezoeken het stadje Vollenhoven met de grote Hallenkerk, het kasteel Toutenberg, de Oldruitenborgh en het historische stadhuis. Historicus Henk van Heerde zal ons hier rondleiden en de verhalen vertellen die aan dit voormalige Zuiderzeestadje verbonden zijn. Wat dacht u bijvoorbeeld van het verhaal van de Durgerdammer Vissers die veertien dagen op een ijsschots doorbrachten voordat ze bij Vollenhoven gered konden worden. Een verhaal dat hier graag levend wordt gehouden.

We komen dit allemaal tegen tijdens een wandeling door het stadje en bezoeken aan diverse gebouwen.
Na de lunch reizen we met een touringcar naar Schokland. Een verhaal dat verrassend veel met Vollenhove te maken heeft. Toen het eiland Schokland in 1859 ontruimd werd vanwege toenemende dreiging van het water kwam een groot deel van de 650 bewoners in Vollenhove terecht. De voornamelijk katholieke Schokkers moesten integreren in het overwegend protestantse Vollenhove. Iets wat natuurlijk de nodige mooie verhalen opleverde.
De vissers van Schokland waren altijd al op Vollenhove gericht geweest omdat dit één van de verbindingen was met de vaste wal. Daarom past het zo goed in het verhaal van deze dag. We bekijken de geschiedenis van het voormalige eiland dat tegenwoordig onderdeel is van de Noordoostpolder.
Tegen de avond gaat de rit terug naar Steenwijk.

Kijk bij de informatie onderaan voor informatie over de prijs per dagtocht. 

Dag 3: 19 augustus

Tocht door de Kop van Overijssel

Met een touringcar bezoeken we deze dag verschillende plekken in de Kop van Overijssel. Dat begint in Sint Jansklooster waar we sporen vinden van een klooster dat hier eens door Broeders des Gemene Levens is gesticht en in de tachtigjarige oorlog verwoest. We bezoeken het bezoekerscentrum De Wieden en horen hier over de turfwinning die de inrichting van het landschap zo veranderd heeft en een bijzonder natuurgebied heeft opgeleverd.

Na een kop koffie in Café de Moespot waar eens de paarden van de diligence gewisseld werden rijden we naar Giethoorn voor een rondvaart door de Wieden.

’s Middags staat een bezoek aan Blokzijl op het programma. Dit plaatsje dankt zijn bestaan aan de strategisch gelegen sluis die bewaakt moest worden. Tijdens de Tachtigjarige oorlog zijn dan ook de nodige versterkingen gebouwd om die sluis te kunnen verdedigen.
In de loop van de middag vervolgen we onze tocht over de voormalige Zuiderzeedijk, waar vanaf je nu uitkijkt over de Noordoostpolder en waar de vele kolken herinneren aan overstromingen die het achterland geteisterd hebben.

Via het prachtige landschap rond Paasloo komen we in Willemsoord waar we nog een korte stop maken voor het verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid. Een particuliere organisatie in de 19e eeuw die armoedige gezinnen, veelal uit de grote steden, wilde helpen om een eigen bestaan op te bouwen als boer. Tegen het einde van de middag beëindigen we het programma in Steenwijk.

Kijk bij de informatie onderaan voor informatie over de prijs per dagtocht. 

 

Verblijf en vervoer

Tijdens deze driedaagse overnacht u in streekkarakteristieke verblijfslocaties (hotels en B&B’s) in Steenwijk of omringende dorpen. Groepsexcursies overdag vinden plaats met een bus. De reis naar de Kop van Overijssel kunt u met eigen vervoer ondernemen of via het openbaar vervoer. Overnachtingsaccommodatie kunt u zelf kiezen. Desgewenst wijst Historizon u de weg naar geschikte verblijfsaccommodatie in de streek.

Reisinformatie:

Datum: 17 t/m 19 augustus 2017
Vertrek: Steenwijk
Prijs: € 199,- p.p.
Inclusief: Bovenstaande prijs is voor de drie dagprogramma’s zoals hier beschreven inclusief gidsen, vervoer, koffie/thee, lunches, toegangen etc.
Exclusief: Overnachtingen in B&B. De prijs hiervoor is afhankelijk van uw wensen en tussen de € 70,- € 150,- per persoon voor twee nachten. Wij doen u hier voor graag een aanbod op maat.
Dagtochten:

De dagtochten zijn ook apart te boeken. Geeft u dan aan in de opmerkingen voor welke dagtocht u zich wilt inschrijven!

Dag 1, 17 augustus: € 55,- p.p.
Dag 2, 18 augustus: € 79,- p.p.
Dag 3, 19 augustus: € 79,- p.p.

 

 

Form not found or is not published

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl