HISTORIZON

'Laat je raken door het verleden, ...

Maarten Luther: mens van vlees en bloed

Inspiratiereis, 500 jaar Reformatie

Met oud-hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, Peter Bergwerff, die in het verleden verschillende Lutherreizen inhoudelijk begeleidde, organiseren we in 2017 een aantal reizen naar Lutherplaatsen in Duitsland. We bekijken uiteraard de historische betekenis van de Reformatie, maar staan zeker ook stil bij de betekenis en doorwerking ervan voor vandaag. Ook wat minder bekende aspecten van Luthers leven en werk komen aan bod.

Programma
Dag 1, de Wartburg

De reis gaat op de eerste dag naar Eisenach voor een bezoek aan de Wartburg. Dit prachtig gelegen kasteel met een weids uitzicht, kent een lange geschiedenis. Luther kwam hier in 1521 terecht en werkte er aan de vertaling van het Nieuwe Testament in het Duits. In het kasteel is dit jaar extra aandacht voor zijn beroemdste bewoner. We overnachten in Erfurt.

Dag 2, Erfurt
De volgende dag bezoeken we Erfurt. Daar bevindt zich nog steeds het Augustijnenklooster waar Luther als monnik intrad. Daarvoor studeerde hij hier rechten aan de universiteit. ’s Middags reizen we door naar Leipzig.

Dag 3, Leipzig
‘s Zondags wonen we een dienst bij in een Lutherse kerk en zal er ruimte zijn om te reflecteren op wat de Reformatie ons nu nog te zeggen heeft. Met een bezoek aan de Thomaskirche geven we ook aandacht aan Bach.

Dag 4, Wittenberg
Het hoofddoel van de reis is Wittenberg waar dit jaar veel aandacht is voor Luther en zijn tijd. Naast de bekende monumenten en plekken als de Slotkapel, is er nu ook een panorama dat het leven in Wittenberg in de zestiende eeuw laat zien.

Dag 5, Torgau en Gimma
Vandaag staan we stil bij de betekenis en het leven van de vrouw van Luther, Katharina van Bora. Daarvoor bezoeken we Torgau en Grimma.

Dag 6, Eisleben & Mansfeld
Maarten Luther werd op 10 november 1483 geboren in Eisleben en in dezelfde stad is hij ook overleden. Zowel zijn geboorte- als sterfhuis is ingericht als museum. Deze zullen we bezoeken. Ook het nabijgelegen Mansfeld, waar Luther zijn jeugd doorbracht, zullen we bezoeken.

Dag 7, Nordhausen en Bad Frankenhausen 
Nordhausen is de stad die zich als eerste stad bij de Reformatie aansloot. We bezoeken deze stad. Daarnaast bezoeken we Bad Frankenhausen, dat een belangrijke rol speelde in de Boerenoorlog. Daarna reizen we terug naar Nederland. 

Reisinformatie: 

Data Vrijdag 8 t/m donderdag 14 september 2017
Prijs: € 895,- p.p. op basis van 2-persoonskamer
€ 995,- p.p. op basis van 2-persoonskamer
Inclusief: In deze 7-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Reisleider: Peter Bergwerff
 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.