STREEKREIZEN

Cultuur-historische reizen in Nederland

Streekreis Maasvallei

Tocht door het grensgebied van water en land, bisdommen en graafschappen, boeren en steden

Onder de rook van Roermond ligt het voormalige Abdissendom Thorn aan de Maas die hier meanderend haar weg zoekt door de Maasvallei. Een klein stukje verder stroomopwaarts komt u in Maaseik net over de huidige grens met België. Destijds een van de ‘goede steden’ van Prinsbisdom Luik. Als u hier weer de Maas zou oversteken komt u terecht in het stroomgebied van de Geleenbeek. Een bijzonder gebied met de plaatsen Geleen en Sittard waar we de oudste boerendorpen van Nederland vinden.
Tijdens deze streekreis door de Maasvallei komen deze geschiedenissen langs. U kunt dit meemaken als een reis van drie dagen of kies één van de programma’s uit als dagtocht.

Het programma:

Dag 1, het Land van Thorn
Een glazen plafond kennen ze niet in Thorn. Eeuwenlang waren vrouwen hier aan de macht en tot aan 1794 bestuurden de Abdissen van Thorn dit Abdijvorstendom dat ingeklemd lag tussen het prinsbisdom Luik en hertogdom Gelre. Statige witte huizen bepalen het dorpsgezicht en in het museum naast de eeuwenoude Stiftskerk wordt de herinnering aan dit verleden levend gehouden.

Het is ook een bijzonder interessant verhaal over adellijke dames met connecties in een groot deel van Europa. Connecties die hen macht gaven en rijkdom. Tijdens deze dag bezoeken we Thorn en maken een tocht door het land van Thorn en bezoeken het kasteel en landgoed Baexum.

Dag 2, Aldeneik en Maaseik
De geschiedenis van de stad Maaseik gaat terug tot de vroege middeleeuwen als iets ten noorden van de huidige stad het klooster van Aldeneik, letterlijk “Oude Eik” wordt gesticht door Harlindis en Relindis. Maaseik is tegenwoordig vooral bekend als de vermoedelijke geboorteplaats van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Tijdens deze dag bezoeken we de schatkamer van de Sint-Catharinakerk waar we de kostbare bezittingen van de Abdij van Aldeneik vinden. Het Minderbroedersklooster herbergt een permanente tentoonstelling rond het leven en het werk van Jan en Hubert van Eyck en een maquette van de stad in 1672.

We maken ’s middags een tocht door de streek waarbij we ook veel watermolens vinden die, aangedreven door het water van de Oeterbeek, al heel lang gebruikt worden in de houtindustrie en voor het malen van graan. Vanaf Spaenjerd maken we een vaartocht over de Maas naar Thorn en terug.

Dag 3, Geleenbeekdal en Sittard
Het Geleenbeekdal vormt van oorsprong een cultuurlandschap van dunbevolkte nederzettingen. Het dal van de Geleenbeek behoort tot de meest kastelenrijke gebieden van Nederland. De komst van de mijnbouw en de aanleg van wegen en spoorlijnen hebben dit gebied ingrijpend veranderd.

Toch gaan we tijdens deze tocht door de streek hier nog het nodige van terugvinden. Ook bezoeken we Sittard. Waarschijnlijk is er geen andere Nederlandse stad die gedurende haar bestaan tot zoveel verschillende landen heeft behoord. In de afgelopen twee eeuwen hoorde de stad afwisselend bij België, Duitsland en Nederland. We gaan hier het nodige van zien in onder andere het Museum Domein.


 

Verblijf en vervoer
Tijdens deze streekreis kunt u een eventuele overnachting via Historizon regelen, of ervoor kiezen om deze zelf te boeken. Desgewenst wijst Historizon u de weg naar geschikte verblijfsaccommodatie in de streek.

Reisinformatie:

Datum: 20 - 22 juli 2017
Vertrek: Een goed bereikbaar station
Prijs: € 225,- per persoon
Inclusief: Bovenstaande prijs is voor de drie dagprogramma’s zoals hier beschreven inclusief gidsen, vervoer, koffie/thee, lunches, toegangen etc.
Exclusief: Overnachtingen in B&B. De prijs hiervoor is afhankelijk van uw wensen en tussen de € 50,- € 100,- per persoon voor twee nachten. Wij doen u hier voor graag een aanbod op maat.
Dagtochten:

De dagtochten zijn ook apart te boeken.
De programma's kosten dan € 79,- per dag. 

 

 

Form not found or is not published

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl