HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

donderdag, 14 juli 2016 10:14

Tijdreis in Oostergo

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Kerkje van Janum Kerkje van Janum

Piet is op reis in Noord-Friesland. Verslag van dag 1:

"Ik moge verteren, als maar nuttig ben". Deze lijfspreuk van de Cistensiencer monniken troffen we aan op de plaats waar het klooster Claerkamp heeft gestaan. Het is een enorm complex geweest waar op het hoogtepunt mogelijk zo'n 700 bewoners waren.

Het was onze eerste bestemming van onze 3-daagse in Noordoost Friesland. De uitvalbasis is de Bonifatiuskapel in Dokkum.

We maken vandaag een tijdreis door dit gebied. Begonnen in de middeleeuwen bij het klooster Claerkamp en eindigend bij de Boeddhistische Stupa bij Hantum. Daar worden we ontvangen en rondgeleid door een monnik. Naast de basisbeginselen van het Boeddhisme ook een rondleiding.

Tussendoor waren we nog in het kerkje van Jannum. (zie afbeelding) Wat een juweeltje! Als je nog ergens de middeleeuwen wilt beleven dan is het hier.

 

Door Foudgum waar we de geschiedenis van  Piet Paaltjens tegen kwamen terug naar Dokkum. Onder genot van een drankje en een hapje kregen we daar in de kapel een interessante lezing van Baern Bilker, de burgemeester van Kollumerland. Een prachtige presentatie over de Staten en Stinsen waarvan helaas de meeste niet meer onder ons zijn.

Gelezen: 925 keer Laatst aangepast op donderdag, 14 juli 2016 10:25
Meer in deze categorie: « Prinses Marianne Arras »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.