HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

zaterdag, 11 maart 2017 21:00

Capitool

Geschreven door Piet Segers
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

We hadden de terugreis met wat moeite later kunnen plannen zodat we de vrijdag nog een mooi en interessant programma konden doen. Eigenlijk was het programma van de vrijdag een samenvatting van het programma van de week. We waren op meerdere plekken geweest waar Marije dan aangaf dat bepaalde kunstwerken die daar thuishoorden nu in de Capitolijnse Musea stonden. Uit het gouden huis van Nero, uit de villa van Hadrianus en meer plaatsen. En nu zagen wij die kunstwerken ook in het echt. Ook keizer Marcus Aurelius, immens groot op zijn paard. Door de eeuwen heen bewaard gebleven omdat men lang dacht dat het keizer Constantijn was. En niemand durfde zijn beeld om te smelten. Het beeld van de stervende Galliër. En zo veel meer. Toch waren er twee andere elementen die er voor mij extra uitsprongen. De eerste is de prachtige zaal waar 60 jaar geleden het verdrag van Rome werd ondertekend door 6 landen. Het begin van de EEG. Voor Nederland met minister Luns. Een historische plek die later deze maand nog wel in het nieuws zal komen.

Maar het meest bijzondere vond ik wel te lopen en te staan op de plek waar volgens de archeologen Rome ooit begon. Nu prachtige gebouwen rond een door Michelangelo ontworpen plein, maar oorspronkelijk de plek waar drie tempels stonden. En de oudste daarvan is opgegraven, kun je omheen lopen, kun je aanraken. Voor mij toch wel weer een historische sensatie.

Voor het bezoek aan het Capitool hadden we nog van de oudheid genoten. De zuil van Trajanus, de markten van Trajanus en een prachtig zicht over het Forum Romanum. Je hebt er wel de uitleg en toelichting van Marije bij nodig, maar dan zie je ook heel wat meer dan alleen een hoop stenen. We stonden ook stil bij de meer recente geschiedenis, de eenwording van Italië in 1870. Groots, zeer groots (niet mooi) gesymboliseerd door het nationaal monument met Victor Emanuel hoog te paard.

Na ons bezoek aan het Capitool maakten we nog een interessante wandeling langs het theater van Marcellis, door de Joodse wijk en over het Tiber eiland. Een waardig slot van een prachtige reis en aan de reacties te horen van de deelnemers zijn we het hier wel allemaal over eens.

Gelezen: 704 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.