HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

donderdag, 23 november 2017 10:07

De musea in Jakarta

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Jakarta en de musea

Verdeeld over meerdere dagen hebben we een aantal bijzondere Musea bezocht. In het algemeen gezegd is de inrichting redelijk eenvoudig en qua uitstraling en toegepaste technieken niet vergelijkbaar met wat we in Europa zien. Maar daarom niet minder aardig en zeker met een gids toch heel instructief. Bovendien zijn ze vaak gehuisvest in historische panden die op zich al heel bijzonder zijn.

Maritiem museum

Het Maritiem museum is gehuisvest in prachtig gerestaureerde VOC-pakhuizen met een heel mooie binnenplaats. Daardoor wordt je aandacht direct sterk naar het gebouw getrokken. Ook een stuk van de oude stadsmuur is hier goed zichtbaar. Waar je even je fantasie bij moet gebruiken is dat de zee in de VOC-tijd tot dicht bij de pakhuizen kwam. Nu ligt de zee toch een heel stuk weg.

De collectie van het museum bestaat uit veel modellen en foto's. Ook wel heel mooie maquettes. De meest aansprekende vond ik die van het eiland Onrust en die van het kasteel van Batavia. Zeker die van Onrust hielp erg om het eiland wat we later bezochten te begrijpen. Het museum gaat ook in op de nieuwere geschiedenis. Historische films zijn toch interessant om even naar te kijken. Op de bovenverdieping ook een kindermuseum wat met kleurrijke opstellingen de Indonesische sagen en legenden vertelt. Een stuk van de oude verdedigingswerken behoort bij het museum en is ook te bezoeken.

Historisch Museum Jakarta

Dit museum aan het centrale plein in de oude stad is gevestigd in het voormalige stadhuis. Ook een gebouw wat zeker van binnen en van buiten de aandacht trekt. Het behandelt de geschiedenis van Jakarta van de prehistorie tot de verzelfstandiging. Ontvangen door de directeur en rondgeleid door een ervaren gids kregen we een aardig beeld van deze stad. Vooral kaarten en schilderijen werkten verhelderend. Het pand kent ook een grote binnenplaats waar het erg levendig is met stalletjes. Van hier af kun je ook de historische gevangeniscellen bezoeken. 

Textiel Museum

We waren hier wat later. Uitgenodigd om een expositie te zien over geweven textiel uit Timor. Ook hier weer een prachtig pand, nu met een grote groenstrook aan de voorzijde en een heerlijke achtertuin. De vaste opstelling geeft een beeld van de traditionele textielproductie over heel Indonesië. De tijdelijke opstelling was gewijd aan de weeftechniek in Timor. Weefsters uit die streek gaven demonstraties. Werkelijke kunststukken werden geproduceerd. Een ontvangst door de directeur die onder het genot van koffie en lokale hapjes uitleg gaf over haar museum, completeerde het bezoek. 

Nationaal Monument

Beter bekend als Monas. Gebouwd in de Indonesische periode als een herinnering aan de verzelfstandiging in 1945. Imposant en op historische grond. Hier liet Daendels zijn troepen exerceren. De architectuur van het gebouw verwijst naar allerlei aspecten rond de verzelfstandiging. Wij komen na sluitingstijd, maar de hekken worden voor ons geopend en de bus mag ons voorrijden tot de trappen van het monument. Hier worden we opgewacht door onze gids die met ons de trappen op gaat. Bovenaan wacht de directeur op ons met een hartelijke begroeting. Op een stenen tribune in het gebouw zien we voor ons een gouden deur. Het volkslied klinkt, wat we staande aanhoren en dan opent zich de deur en wordt een radio zichtbaar waaruit de stem van Soekarno klinkt, die de onafhankelijkheid uit roept. Ietwat dramatisch maar toch ook wel imposant. We krijgen uitleg over het wapen van Indonesië, de Garoeda met veel symboliek. Met de lift gaan we naar het platform op de toren vanwaar we een fenomenaal uitzicht hebben over de stad. Van stadsgrens naar stadsgrens is 70 kilometer!! Naar beneden weer en via wat trappen komen we in een enorme hal. Vier wanden van elk 80 meter zijn gevuld met diorama's over de Indonesische geschiedenis. Van de prehistorie tot de 80er jaren van de vorige eeuw. Heel veel geweld, oorlogen, onderdrukking. De Nederlanders hebben hier wel veel geweld gebruikt. Op een bepaald moment voelde ik mij toch wel wat ongemakkelijk. Ik zei dat ook tegen de directeur, maar zij zei mij: "Dit is geschiedenis, ligt achter ons. Wij moeten naar voren kijken, de toekomst in". En dat is een houding die je hier algemeen tegenkomt: niet terugkijken, maar naar voren. Het lijkt of wij als Nederlanders veel meer met ons verleden worstelen dan de Indonesiërs dat doen. Om het museum heen staat nog een wand met sculpturen gemaakt door een Balinese kunstenaar.

De Plantentuin in Bogor

Deze botanische tuin kun je in de eigenlijke zin van het woord geen museum noemen, maar het geeft wel een beeld van de vegetatie in Indonesië. Ook hier weer historische grond. In het begin van de 19e eeuw aangelegd door de gouverneur die zo nu en dan de voortdurende zorgen in Batavia wilde ontvluchten. Vandaar de naam: Buitenzorg. Zijn paleis is nu in gebruik als buitenverblijf en ontvangstpaleis van de president. Dus ook hier weer parallellen. Op de dag dat wij er waren was de president van Afghanistan op bezoek. Daar kregen we nog wat van mee toen hij met zijn gastheer door de tuin werd rondgereden. Een prachtige tuin, vol bloemen en bijzondere bomen en planten. We hadden een geweldige gids die heel veel bijzonderheden en toepassingen wist te vertellen. En prachtig orchideeën in huis en ook in de tuin. Wel bijzonder, ze hebben hier geen kassen nodig om tropische planten te kweken. Eerder schaduw en verkoeling zoeken. Er is veel water in het park, vijvers en riviertjes, dat maakt het ook een heel aangename plek. Een heerlijke oase van rust en groen en even de hectiek van Jakarta vergeten. 

Gelezen: 419 keer Laatst aangepast op donderdag, 23 november 2017 10:15
Meer in deze categorie: « Reis Indonesië Yokjakarta »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.