HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Item gefilterd op datum: mei 2016 - Historizon
dinsdag, 31 mei 2016 08:16

Boston

Het is moeilijk denkbaar dat je de geschiedenis van Boston beter in beeld kunt krijgen dan een tocht te maken die begint bij de Tea Party en eindigde bij de Harverd University.

We waren op de replica van het schip waarop de Tea Party plaatsvond. Met de aan de Amerikanen wel toevertrouwde dramatiek en opzet van het museum kregen we een heel goed beeld van de voorgeschiedenis, de gebeurtenis zelf en het vervolg. 

Met de Amerika kenner bij uitstek, Frans Verhagen, deden we een deel van de Freedom Trail. Hoogtepunten waren wel de bezoeken aan het Old Statehouse en later het huidige State Capitool. Waarbij het Oude met z'n symboliek en de gebeurtenissen om zich van Engeland af te scheiden wel het meeste indruk op mij maakte. Maar de huidige regeringszetel is toch ook wel imposant. Wat een ontwikkeling heeft deze stad meegemaakt. Een ontwikkeling die misschien wel z'n spits vind in de gerenommeerde Harvard University. 

Gepubliceerd in Piet blogt
maandag, 30 mei 2016 08:07

Founding Fathers reis

Treffende kon het  verhaal van de Founding Fathers haast niet verbeeld worden. We stonden in de crypte van de kerk in Quincy. Daar zijn vader en zoon Adams bijgezet. Beide tombes bedekt met de Amerikaanse vlag. Bij John Adams, de tweede president heeft de vlag nog 15 sterren die 15 Staten vertegenwoordigen. Bij de zoon John Quincy Adams, de 6e president heeft de vlag al 24 sterren. Zo'n 25 jaar later. Het zegt iets over de dynamiek die het land in die tijd heeft doorgemaakt.

Vanmorgen uit Amsterdam vertrokken en vanmiddag al de historische lijn in beeld van John Adams die in Amsterdam gewoond heeft en de plek waar hij geboren is en lange tijd leefde.

We bezochten ook het oude huis van de Adams met de schitterende bibliotheek.  Het waren werkelijk hoog begaafde en zeer ontwikkelde mensen.

Een (wel wat romantische) film over de Adams in het bezoekerscentrum gaf toch een goed beeld van de eerste jaren van de nieuwe republiek.

Morgen gaan we naar Boston. Nog een stapje terug in de tijd. De Teaparty!. ik ben benieuwd.

Gepubliceerd in Piet blogt
woensdag, 25 mei 2016 20:11

Chatham en meer

Ze verwachten veel meer Nederlandse bezoekers als volgend jaar de tocht naar Chatham groots herdacht gaat worden. Het lijkt mij een veilige voorspelling. We waren nu de enige bezoekers.

Upnor Castle is eigenlijk maar een klein kasteeltje, een beetje verwaarloosd, karig ingericht, maar het is wel de plek.

Een vitrinekast met daarin een maquette van de Medway in het jaar 1667. Druk op de knop en onder trompetgeschal, tromgeroffel en kanon gebulder wordt het verhaal in het Nederlands verteld. Eigenlijk verrassend objectief.

Dat valt trouwens wel op daar. Waar het bij ons soms wel heel langdradig gaat over de vraag of de Ruyter er nu wel of niet bij was, of de ketting wel een ketting was, merk je bij de Britten nog steeds een diep respect voor de navigatiekunst en doortastendheid van de Nederlanders. Een rivier zo moeilijk te bevaren en dan toch de Britse vloot wel een heel gevoelige slag toebrengen en de twee grootste schepen ontvoeren. De Royal Charles werd zelfs naar Nederland meegenomen.

Op de torens van het kasteeltje heb je een mooi uitzicht maar met al die moderne gebouwen in je blikveld laat 1667 zich moeilijk voor de geest halen.

Aan de overkant liggen de Historic Dockyard van Chatham. In dat museum zal volgend jaar veel aandacht gegeven worden aan de herdenking.

Terug bij de vriendelijke manager van het kasteel praten we nog wat na. We besluiten maar te praten over "memorate" en niet "celibrate". Tenslotte moet je elkaar ook wat gunnen.

We nemen hartelijk afscheid met een "tot volgend jaar" en ik mag onbeperkt deelnemers meenemen. ik heb beloofd mijn best te zullen doen.

Op de terugweg hebben we Hever Castle bezocht. Zeker om de mooie tuinen. Wat een pracht! Heerlijk gewandeld en genoten.

Ook het huis gedaan. Werkelijk prachtig ingericht in onvervalste Tudor stijl. Wat een prachtig houtsnijwerk!

Toch ook weer geschiedenis. Het geboortehuis van Anna Boleyn, de tweede vrouw van Hendrik VIII. Deze man heeft ongetwijfeld Engeland veranderd met sporen tot op de dag van vandaag. Wales, Ierland, de Anglicaanse Kerk. Maar na een wandeling door het huis ga je toch niet van hem houden. Hij verslond 6 vrouwen. Er ligt daar een liefdesbrief van hem aan Anna Boleyn. Bijna ontroerend lief. Na 3 jaar huwelijk laat hij haar onthoofden. Het lag helemaal aan haar vond hij.

Gepubliceerd in Piet blogt

"Als jij niets zegt, dan zeg ik ook niets". We waren een beetje laat bij één van die mooie Engelse tuinen. Zit er een Nederlander in het kassa huisje. We mochten zo nog een uurtje naar binnen. Echt genieten.
Ja, wat laat waren we. Een beetje lang gebleven in Pevensey. Grote kans dat u nog nooit van dat plaatsje gehoord hebt. Je komt er ook niet langs, je moet er echt heen.
Maar wel zo'n plaatsje waar de geschiedenis echt opgestapeld ligt. Met behulp van enthousiaste plaatselijke dames kwamen we veel te weten.
De Romeinen bouwden er al een groot fort. Grote delen van de muur staan er nog. Een imposant gezicht.
De Romeinen bouwden het om zich te beschermen tegen aanvallen van de Saxon's en de Kelten.
Nadat de Romeinen vertrokken waren verviel het fort wel wat maar toen in 1066 Willem de Veroveraar hier landde had hij meteen de beschikking over een versterkte lokatie waarbinnen hij een kasteel bouwde. Van hieruit trok hij naar Battle waar de Slag bij Hastings plaatsvond.
De geschiedschrijving van het fort gaat verder. Nu vooral om nieuwe invasies te voorkomen. In 1688 was het fort opnieuw bewapend om de inval van de Spaanse Armada te voorkomen. In 1805 om de plannen van Napoleon te verhinderen. En in 1940 om tijdens de slag om Engeland de Duitsers tegen te houden. Echt op die plek gestapelde geschiedenis.
Terug naar 1066. De St. Mary's Church dateerde uit 1080 en wordt aangewezen als de eerste door de Noormannen gebouwde kerk. Een heel bijzondere plek dit Pevensey en maakt het verhaal van de invasie van Willem de Veroveraar wel heel compleet.
Op de terugweg zagen we levensgrote borden met de eenvoudige tekst: 'Vote Leave'. Zou toch wel jammer zijn als die aardige, historisch georiënteerde Britten een stukje verder weg zouden komen te liggen.

Gepubliceerd in Piet blogt
maandag, 23 mei 2016 19:13

Sir Winston Churchill

Sigaren roken is geen reclame item meer, maar Churchill zonder sigaar gaat ook niet. Wel op Chartwell hebben ze de oplossing. Zijn dikke sigaren uitgevoerd in noga!

Vandaag waren we op Chartwell, het buiten van Winston Churchill. Zoals in Nederland Huygens zijn Hofwijk had. Je kunt je voorstellen dat hij hier wel aangename uren had met zijn gezin. Het huis heeft wel een aangename menselijke maat.

In de oorlogsjaren woonde hij er niet. Net iets te dicht bij Frankrijk en onbeschermd tegen Duitse luchtaanvallen.

Het huis is ingericht of ze er nog wonen en tegelijk ook een klein museum. Ja komt wel onder de indruk van de carrière van deze man. Eindeloos gewerkt, gelezen en ook niet onverdienstelijk geschilderd. Op de pensioengerechtigde leeftijd werd hij de premier die Engeland en daarmee ook Europa door de oorlog tegen de Nazi's heen trok.

De cadeaus die hij kreeg doen soms wat vreemd aan. Een compleet theeservies met de Napoleon familie erop afgebeeld. En wat te denken van de imposante kristallen schalen die hij van Stalin kreeg.

We hebben nog maar een heerlijk poosje in zijn tuinen doorgebracht. De rozentuin een geschenk van zijn kinderen.

Piet Segers 

Historizon 

Gepubliceerd in Piet blogt
zaterdag, 21 mei 2016 19:22

Willem de Veroveraar

De Britten staan bekend om hun historisch bewustzijn. Nu dat heb ik vandaag ondervonden. Het stadje waar in 1066 de slag bij Hastings plaatsvond heet Battle. Wie bedenkt het. Maar goed het slagveld ligt er nu vredig bij. Er grazen schapen met lammetjes. De ruïnes van de Abdij die Willem de Veroveraar liet bouwen vormen wel een pittoreske achtergrond. Alles gaat hier over deze slag. Op deze plek komt dan ook in oktober een grote reanecment. Verder vind je in Hastings zelf de plek waar Willem de Veroveraar aan land kwam en zijn eerste kasteel bouwde. Eerst van hout en later van steen. Ook hier weer een kerk met klooster later toegevoegd. Indrukwekkende locaties waar deze geschiedenis goed tot z'n recht komt. Gisteren op de heenreis hier naar toe kwamen we Churchill ook al tegen. Bij het monument van de Slag om Engeland in 1940. Churchill, ook een woordkunstenaar. Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few.

 

- Piet, is op vakantie en combineert dat met een voorverkenning van een reis naar Hastings -

Gepubliceerd in Piet blogt
vrijdag, 20 mei 2016 19:42

Reis naar Engeland

Op de boot naar Engeland. Gaat best nog eenvoudig. Wordt dat lastiger na een Brexit?

Het is een beetje vakantie maar wel met Historizon ogen. Een verkenning gaan we doen voor vier interessante en bijzondere reizen. Later dit jaar gaan we in Hastings de herdenking bijwonen van de landing van Willem de Veroveraar in 1066. Daar vooruit gaan wij zijn geschiedenis na in Normandie. Een tweede reis dit jaar volgt Stadhouder Koning Willem III tijdens de Glorious Revolution naar Londen. Dan volgend jaar juni de herdenking van de roemrijke Tocht naar Chatham. Wordt heel bijzonder en samen met de Stichting Michiel de Ruyter gaan we interessante programma's opzetten. De vierde reis die we van plan zijn gaat over Sir Winston Churchill. We zoeken het stamhuis, Blenheim Castle en volgen hem naar Londen.

Ik houd u op de hoogte van mijn bevindingen.

Piet Segers

Historizon  

Gepubliceerd in Piet blogt
woensdag, 18 mei 2016 20:08

De Ruyter

 "Jullie komen altijd onverwachts", bromde de directeur van het museum in Chatham. Frits de Rúyter de Wildt had daar aangebeld om te spreken over de herdenking van de tocht naar Chatham in 2017.

Maar het kwam goed en een interessant programma is in de maak. Ik sprak Frits vanmorgen in het kantoor van zijn stichting, temidden van vele interessante herinneringen aan onze zeeheld.

In juni 2017 gaat de tocht naar Chatham groots herdacht worden met medewerking van de Britse en Nederlandse Marine en vele andere partijen. Historizon gaat de reizen daaromheen faciliteiten. Houdt ons de komende maanden in de gaten.

Piet Segers

Historizon

Gepubliceerd in Piet blogt
dinsdag, 17 mei 2016 19:58

Leuven

"De mensen zijn er boers en de stad is duur" onze gids Rica citeert uit een brief van Erasmus. We staan bij zijn standbeeld dat ons minzaam aankijkt. Vandaag doen we een verkenning in Leuven. We, dat zijn Peter Bergwerff en ondergetekende. Peter gaat in oktober de Erasmus reis inhoud geven en dan is Leuven de start van de reis. We bezochten eerst de Abdij van Park. Daar vond Erasmus de aantekeningen van Valla over de vertaalfouten in de Vulgaat. De aanleiding waarom Erasmus de oorspronkelijke Griekse teksten van het Nieuwe Testament samenstelde.

Met de Leuvense Rita trokken we vervolgens door de oude stad met haar vele herinneringen aan Erasmus, aan de Nederlandse Paus Adrianus VI, met haar middeleeuwse uitstraling. Het gaat een heel mooie en interessante reis worden in oktober.

Piet Segers

Historizon

Gepubliceerd in Piet blogt