HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Item gefilterd op datum: augustus 2016 - Historizon
maandag, 29 augustus 2016 07:43

Normandie (vervolg)

Richard Leeuwenhart. Eigenlijk de laatste Normandiër die koning van Engeland én hertog van Normandie was. Altijd maar vechten. Of hij was op kruistocht of hij vocht tegen de Franse koning. Om zich tegen de laatste te verdedigen bouwde hij in één jaar tijd het Chateau Gaillard. De naam betekent zoveel als: de ondeugende. We waren op die plek. Nu een goed herkenbare ruïne, op een magniefieke plek langs meanderende Seine.

We maakten daar een mooie tussenstop op onze reis van Bajeux naar Bauvais. 's Morgens waren we lekker vroeg bij het beroemde tapijt en hadden het voor ons zelf. Dat is werkelijk een historische sensatie. 1000 jaar oud en nog zo kleurig en gaaf. We hadden vooraf in onze reisgids al een aantal details uitgelicht. Want zo zeggen wij altijd: hoe meer je weet, hoe meer je ziet. En dan met de Nederlandstalige toelichting echt weer een beleving. 

Daarna maakten we met een deskundige gids een rondgang door de prachtige kathedraal van Bayeux. We werden op details gewezen die ons anders zeker ontgaan zouden zijn, zoals op één van de pilaren een detail van het tapijt. De eedzwering van Harold die daar hoogstwaarschijnlijk heeft plaatsgevonden. 

Een mooie wandeling met onze gids door de Middeleeuwse stad werd afgesloten met een heerlijke lunch op een gezellig terrasje. 

Gepubliceerd in Piet blogt
zaterdag, 27 augustus 2016 07:09

Beauvais

We reizen veel en dan denk je (wel een beetje arrogant) dat je alle vormen van de bouwkunst in Frankrijk wel zo'n beetje gezien hebt. Als u dat ook denk, dan toch een keer naar Beauvais.

Van de middeleeuwse stad met een rijke Romeinse historie is weinig meer over. Als een wat sinister record wordt daar verteld dat het de enige stad in Frankrijk is die in 1940 door de Duitsers is gebombardeerd. 

Maar de parochiekerk en de kathedraal staan er nog. De parochiekerk met een zo goed zichtbaar Romaans, Gotisch en Renaissance gedeelte. Prachtige beeldhouwwerken om het roosvenster aan de buitenzijde. Voor mij echt nieuw.

De kathedraal, de hoogste Gotische kathedraal in de wereld. Eigenlijk te hoog, te hoog gegrepen en daarom nooit afgekomen. Wat een immense hoogte als je er in staat. Voor je het weet sta je letterlijk met open mond te kijken. De astrologische klok in de kerk is beroemd maar mij trok het interieur en exterieur van het gebouw het meest aan. 

Op de plaats waar het koor van de kerk moest komen staat nu nog de oorspronkelijke Romaanse kerk. Ook nooit eerder gezien. De Romaanse kerk staat er nog omdat de veel grotere kerk die hem moest vervangen nooit af kwam. Een wondermooi ensemble.

Vlak er naast het bisschoppelijke paleis. Werkelijk prachtig. Maar daarvoor een groot poortgebouw met twee torens, een compleet verdedigingswerk midden in de stad?

Wat bleek, de bisschop die daar ook de wereldlijke macht had, had de belastingen zo heftig verhoogd dat hij zich moest beschermen tegen het opstandige gepeupel.

Beauvais, als stad niet zo aantrekkelijk, maar haar monumenten zijn verbijsterend mooi!

Gepubliceerd in Piet blogt
donderdag, 25 augustus 2016 06:50

Middeleeuws Normandiƫ

Nederlands eikenhout van enorme afmetingen in het klooster bij de Abdij van de mannen in Caen. Wel uit de 16e eeuw maar toch. Altijd weer die connectie. 

We waren deze dagen in Caen, in Falaise en in Mont St. Michel. Ik moet mijn beeld van de Noormannen toch wel bijstellen. Waar wij in Nederland ze kennen als meedogenloze rovers hebben ze hier in Normandie laten zien dat ze ook kastelen, kerken en abdijen konden bouwen en daarnaast ook kundige bestuurders waren.

Normandie, iedereen kent die streek van 2 maanden vreselijke gevechten in de zomer van 1944. Onuitwisbaar! Maar daarnaast meer dan 1000 jaar zeer interessante geschiedenis waarvan nog heel veel te zien is.

Met onze enthousiaste en zeer deskundige gids dwaalden we een dag door het prachtige middeleeuwse Caen. Bezochten kerken en de twee abdijen. Het graf van Willem de Veroveraar en het graf van Mathilde. Verstilde straatjes met vakwerkhuizen. Echt een beleving.

Het kasteel van Falaise. Je krijgt daar een tablet mee en de lege kale ruimten zie je dan opeens aangekleed zoals ze waren in de middeleeuwen. Voor mij een fantastische toepassing van de nieuwe techniek.

En dan Mont St. Michel. Natuurlijk heel erg druk. Maar met de kundige gids die wij hadden een beleving die ik niet kan uitleggen. Wat is daar gebouwd op de rotspunt. Ga dat zeker een keer bewonderen!

De deelnemers verdienen een medaille traplopen voor deze dag. Niemand viel af. Dat zegt toch ook iets!

Gepubliceerd in Piet blogt
maandag, 22 augustus 2016 06:37

Arras

Het is mij al eerder opgevallen. Het scheelt enorm met welke ogen je naar een stad kijkt. We bereizen nu de Middeleeuwen in Normandie. Arras op de heenweg en Rouen waren onze eerste bestemmingen. Juweeltjes van middeleeuwse kunst en bouwwerken zagen we. Tijdens eerdere reizen bezochten we ook die steden maar dan met de ogen van respectievelijk de Eerste- en de Tweede Wereldoorlog. En dan zie je die steden heel anders.

In Arras kwamen we onder andere Clusius tegen die later naar Nederland kwam als botanicus en een belangrijke rol speelde bij het naar Nederland halen van de tulp. Altijd weer een mooie connectie met Nederland.

In Rouen maakten we met een gids een geweldig mooie wandeling door het middeleeuwse stadsgedeelte met haar prachtige vakwerkhuizen. Hier kwam ook de geschiedenis van het ontstaan van Normandie tot leven. We zagen het graf van Rollo en zijn zoon. Ook Richard Leeuwenhart, hoewel alleen zijn hart hier begraven ligt.

Een geweldig panorama van de kunstenaar Assisi toonde ons de stad uit het midden van de 15e eeuw. Daar kun je wel uren naar kijken. Zoveel details. Gelukkig hadden we ook hier een gids bij ons die ons op de verschillende details wees. Anders zou veel ons ontgaan zijn.

Inmiddels zijn we in Caen en gaan we vandaag de stad bekijken in de tijd van Willem de Veroveraar. Ik heb er zin in.

Gepubliceerd in Piet blogt