HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Item gefilterd op datum: april 2017 - Historizon
zaterdag, 01 april 2017 19:23

Stop asperges

"Stop asperges". En natuurlijk stopten we even bij een stalletje langs de weg. De eerste asperges zo van het land. We zagen ze gestoken worden.

We waren in midden Limburg met een groep uit Gouda. Zo'n twee keer per jaar organiseren wij voor de historische vereniging Die Goude een excursie. Vandaag Thorn, het witte stadje. Met fantastische gidsen gingen we na de koffie met de Limburgse vlaai op pad. Wat een verhaal. Zo'n 1000 jaar geschiedenis. 

Als je het stadje binnen loopt heb je de neiging te zeggen dit klopt niet. Zulke grote huizen, eigenlijk stadspaleizen. Maar tijdens de wandeling werd steeds meer duidelijk. Begonnen in 950 als een klooster groeide het uit tot een zelfstandige Stift. De abdes werd ook wereldlijk heerser en vele hoog adelijke families brachten hun dochters hier onder. Met veel geld en goed. De Stift groeide uit en kreeg steeds meer macht met rechtstreekse toegang tot de keizer en de paus. Het verhaal is te lang om hier te vertellen (we gaan nog een keer een streekreis hierheen maken), maar duidelijk werd wel de rijkdom. 

En toen, toen kwam Napoleon. Altijd weer Napoleon. Alle strukturen werden afgeschaft en de abdes en de dames vertrokken met huifkarren naar Essen.  Het paleis werd ontmantelt en afgebroken. Maar wat bleef was de prachtige barokke abdijkerk. Wat een juweeltje. Eeuwen geschiedenis kun je in dit gebouw lezen. Van de cripte tot het barokke hoogaltaar.

De lunch hadden we in Kasteel Baexem. Weer zo'n plek. Niet echt een heel serieus kasteel maar wel een heel bijzondere tuin en schilderingen.

Daarna een bustour met een geweldige gids door de streek. Wat een verrassingen. Landschap met de naar hartelust meanderende Ruhr en dorpjes met karakter. Wel wat verval want de jeugd trekt weg. We kwamen door Horn waar we het kasteel zagen van de graaf van Hoorne die zo dramatisch zijn hoofd verloor in Brussel.

Tijd om terug te gaan, maar wel met asperges, dat weer wel.

Gepubliceerd in Piet blogt