HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Gent VeerlepleinKLEIN

brugge

geuzenkapel hondschoote

oudenaarde huis margaretha parma

Reis Protestant Nederland

Beginjaren van de Reformatie in de Lage Landen

Deze reis door de Zuidelijke Nederlanden, die speciaal voor Protestant Nederland is opgezet, voert u in het Reformatiejaar naar de beginjaren van deze beweging in de Lage Landen. Steden als Gent en Brugge waren Calvinistische broeinesten waar de katholieke overheid met harde hand tegen probeerde op te treden. Vanuit de Vlaamse Westhoek verspreide de Beeldenstorm zich over de Nederlanden.
Personen die deze reis aan de orde zullen komen zijn Guido de Brés, Marnix van st. Aldegonde, Petrus Datheen, Margaretha van Parma en Keizer Karel V.

De reis in een paar hoogtepunten:

  • Oudenaarde met bezoeken aan Abdij van Maagdendal en Huis van Margaretha van Parma
  • Het protestantse dorp Sint Maria Horebeke
  • Beeldenstormers in de Vlaamse Westhoek
  • Gent met Karel V en Calvinistisch Brugge
  • Kasteel van Filips van Marnix van Sint-Aldegonde

Reisprogramma

Dag 1, donderdag 21 september
De reis vertrekt vanaf het Centraal station Dordrecht en de eerste bestemming is het Belgische Oudenaarde. We maken een stadswandeling door dit prachtige stadje met een rijke geschiedenis waarbij we het geboortehuis van Margaretha van Parma zullen zien en een bezoek brengen aan de abdij van Maagdendale. Tijdens de eerste jaren van de Nederlandse Opstand werd de abdij overvallen. De geuzen stalen al het goud- en zilverwerk en brachten veel vernielingen aan binnenin de kerk.
We bezoeken vervolgens het vlakbij gelegen protestantse dorp Sint Maria Horebeke voordat we doorrijden naar Doornik. In deze stad bezoeken we de plaatsen die herinneren aan de tijd dat Guido de Brés hier werkzaam was en zijn geloofsbelijdenis over de muur van het citadel waar in die tijd de landvoogdes Margaretha van Parma verbleef. We overnachten in de buurt van Doornik.

Dag 2, vrijdag 22 september
We maken deze ochtend eerst een excursie naar de Vlaamse Westhoek. Net over de grens met Frankrijk ligt hier het plaatse Steenvoorde waar in augustus 1566 de beeldenstorm los barstte. Niet ver daarvandaan vinden we een Geuzekapel die herinnert aan hagenpreken die hier gehouden werden. Terug in België komen we langs Kassel waar Petrus Datheen geboren is.
We reizen dan door naar Gent waar we een wandeling maken langs herinneringen aan de woelige 16e eeuw. Het Ryhovesteen en de Calvinistische Republiek, het stadhuis en de Pacificatie van Gent, brandstapels en terechtstellingen op de Vrijdagmarkt en het Veerleplein.

Het Prinsenhof herinnert aan Karel V die hier in het jaar 1500 geboren werd. En we bezoeken het stadsmuseum waar veel verhalen over de geschiedenis van de stad Gent te vinden zijn. We dineren in de stad en overnachten hier ook in een hotel.

Dag 3, zaterdag 23 september 2017
We reizen naar Brugge, de prachtige stad die niet voor niets heel veel toeristen trekt. Voor ons programma ontwijken we de drukke toeristische trekpleisters en gaan op zoek naar sporen van het Calvinisme. De wandeling voert ons langs huizen en verhalen van zestiende-eeuwse Bruggenaren die in deze periode een belangrijke rol speelden.
Ook bezoeken we in Brugge het geboortehuis van Guido Gezelle dat nu museum is gewijd aan het leven en het oeuvre van de Vlaamse negentiende-eeuwse dichter.

’s Middags reizen we naar Bornem, iets ten zuiden van Antwerpen, voor een bezoek aan het kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde. Nog steeds is de huidige burggraaf een nazaat. Een deel van het kasteel is nu ingericht als museum over Filips van Marnix van Sint-Aldegonde. Vervolgens reizen we terug naar Dordrecht waar we tegen het eind van de middag terugkeren bij het station waar we vertrokken.

Reisinformatie: 

 Datum:  21 - 23 september 2017
 Vertrek: Station Dordrecht om 10.00 uur. Voor degenen die met de auto komen zoeken wij een alternatief. 
 Prijs:  € 495,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 545,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vervoer, hotel, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket en koffie/thee inbegrepen. 

Inschrijven: 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.