HISTORIZON

'Laat je raken door het verleden, ...

Verdiepingsreis Dietrich Bonhoeffer

Vervolg op Inspiratiereis Dietrich Bonhoeffer

Deze zomer organiseert Inspiratienetwerk TijdVoorActie in samenwerking met reisorganisatie Historizon een verdiepingsreis voor jongeren over Dietrich Bonhoeffer. Dit is een vervolg op de eerdere Inspiratiereizen Dietrich Bonhoeffer (edities 2013-2016) naar Berlijn en Polen. Deze verdiepingsreis zal gaan langs een aantal andere belangrijke plaatsen in Duitsland en Oostenrijk: München, Ettal, Berchtesgaden, Flössenbürg en Neurenberg. 

Tijdens de reis gaan we onder leiding van ds. Edward van ’t Slot actief aan het werk met teksten van Dietrich Bonhoeffer, Bijbelgedeelten en meditatie. We bezoeken belangrijke plaatsen die een rol speelden in het leven Dietrich Bonhoeffer en een relatie hebben tot de Tweede Wereldoorlog. We bezoeken het beroemde Adelaarsnest van Adolf Hitler, brengen tijd door in het klooster van Ettal waar Bonhoeffer aan zijn ethiek heeft gewerkt en gaan net als Bonhoeffer een bergwandeling maken in deze prachtige Alpen. Tijd voor rust, ruimte, stilte, onderwijs en reflectie. We gaan naar de stad München en ontdekken meer over de begin jaren van de Nazi’s, maar laten ons ook verrassen door sociale initiatieven die vandaag de dag plaats vinden in deze stad. We bezoeken de plek waar Dietrich Bonhoeffer is vermoord: concentratiekamp Flössenbürg en zijn in de stad Neurenberg waar de Neurenberger processen plaats vonden.

Dit belooft weer een bijzondere en indrukwekkende reis te worden die bijdraagt aan jouw persoonlijke ontwikkeling en je visie op de samenleving. Wij nodigen je dan ook van harte uit om met ons mee op pad te gaan.

Het Reisprogramma

Zaterdag 8 juli
De reis vertrekt vanaf Ede naar München. Onderweg maken we kennis met elkaar en gaan onder leiding van Edward van ’t Slot aan het werk met teksten van Dietrich Bonhoeffer. We overnachten in een hostel in München.

Zondag 9 juli
We bezoeken een ICF (International Christian Fellowship) dienst in München. In de middag brengen we een bezoek aan het Documentatiecentrum over het Nationaal-Socialisme waar we op indringende wijze zien hoe de doctrine van de Nazi’s in alle lagen van de bevolking ingang vond. Maar ook hoe jongeren in de jaren ‘30 na een aantal jaren geen andere samenleving meer kenden. Daarna maken we een speciale tour door München waarbij aan de hand van verschillende plekken de beginjaren van het Nationaal Socialisme en ook het verzet ertegen wordt zichtbaar gemaakt. Daarna gaan we dineren en is er ruimte voor een samenkomst met onderwijs.

Maandag 10 juli
In de ochtend reizen we naar Ettal in de Beierse Alpen. De komende twee nachten verblijven we in deze mooie omgeving in een jeugdherberg. We bezoeken de abdij (klooster) van Ettal waar Bonhoeffer aan zijn Ethiek gewerkt heeft. Ettal ligt in een prachtig gebergte. In de middag gaan we de bergen in en is er tijd voor meditatie. We sluiten de dag af met een samenkomst en praten met elkaar door over passages uit de Ethiek.

Dinsdag 11 juli
Deze dag maken we een excursie naar de Beierse Alpen. Bij Berchtesgaden hadden verschillende Nazi kopstukken, waaronder Hitler zelf, een huis laten bouwen. Enkele van die huizen waren met tunnels verbonden. De meeste huizen zijn tijdens de oorlog vernietigd maar het gangenstelsel overleefde de oorlog. Ook bezoeken we hier het beroemde Adelaarsnest op de Obersalzberg dat indrukwekkend gelegen is op de top van een berg. In de loop van de dag reizen we terug naar Ettal. In de avond gaan we bezig met teksten, meditatie en viering.

Woensdag 12 juli
In de ochtend sluiten we het bezoek aan Ettal af met een meditatie. We rijden terug naar München. Deze dag bezoeken we een sociaal project in München. Daarnaast is er gelegenheid om zelf de stad te verkennen.

Donderdag 13 juli
Van München reizen we door naar voormalig concentratiekamp Flossenbürg. Dietrich Bonhoeffer arriveerde hier begin april 1945, enkele dagen voordat hij vermoord werd. We krijgen een rondleiding door het kamp en staan in het bijzonder stil bij Bonhoeffer. In de loop van de middag reizen we door naar Neurenberg waar we overnachten.

Vrijdag 14 juli
Voordat we terugreizen bezoeken we het documentatiecentrum over de processen van Neurenberg. Hier werden na de oorlog hooggeplaatste Nazi’s berecht. We zien hier hoe moeilijk het is om na zo een periode weer schoon schip te maken en als land in het reine te komen met je verleden. Daarna gaat de reis naar Ede.

Reisinformatie: 

 Datum:  8 - 14 juli 2017
 Vertrek: Ede 
 Prijs:  € 525,- per persoon
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vervoer, hostel, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket en koffie/thee inbegrepen. 
Reisbegeleiding: Ds. Edward van 't Slot 

Inschrijven: 

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

Na ontvangst van bovenstaand formulier ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en verdere informatie over het programma en de betaling. Voor de verwerking van uw aanmelding hebben wij tenminste uw naam en emailadres nodig. Alle persoonlijke gegevens die wij van u ontvangen worden alleen gebruikt door Historizon.