HISTORIZON

Een terugblik naar het heden

Reizen naar Zuid Afrika

pretoria trekkersmonument

Goede Hoop

Met Bas Kromhout organiseren we een reis over 400 jaar relatie Zuid Afrika en Nederland.

 

Lees verder

 

KirstenboschKlein

Botanisch-historische reis Kaapstad

Met de Hortus Amsterdam organiseren we een reis naar Kaapstad en omgeving. 

 

Lees verder

 

Heeft u vragen of opmerkingen?
Bel met Historizon via
088 6360200
of mail naar:
info@historizon.nl

Zuid-Afrika

Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie over Zuid-Afrika. 

Serie Goede Hoop

afl3 Hans Goedkoop en Luc Panhuysen in de voetsporen van Robert Jacob Gordon NTRVanaf maart 2017 is bij de NTR de zevendelige serie 'Goede Hoop' te zien over 400 jaar relatie Zuid-Afrika Nederland. In deel drie van de serie ziet u historicus Luc Panhuysen met wie wij regelmatig reizen organiseren. 

Aflevering 1
Jan van Riebeeck zet in 1652 voet aan wal van Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. Hij moet daar een verversingspost beginnen, een soort tankstation, voor VOC-schepen komend van of op weg naar Indië. Van Riebeeck verblijft uiteindelijk tien jaar aan de Kaap, bouwt in moeilijke omstandigheden aan een fort en legt een grote groentetuin aan. De contacten met de oorspronkelijke bevolking, de Khoisan, verlopen moeizaam en het komt regelmatig tot gevechten. Met de aanleg van een kilometers lange ondoordringbare heg hoopt Van Riebeeck de oorspronkelijke bevolking buiten de deur te houden. De huidige Zuid-Afrikaanse president Zuma is er vast van overtuigd: problemen in Zuid-Afrika zijn begonnen met de komst van Jan van Riebeeck.
https://www.npo.nl/goede-hoop/23-03-2017/VPWON_1259464

Aflevering 2
Een verversingspost, een tankstation voor passerende schepen. Dat is het plan van de VOC in Zuid-Afrika. Maar het loopt allemaal anders, de verversingspost wordt een kolonie, blanken vestigen zich permanent aan de Kaap. Duizenden slaven worden uit Afrika en Azië gehaald en te werk gesteld in de huishoudens of op het land in de wijngaarden. Westerse vrouwen zijn er veel te weinig aan de Kaap en er ontstaan relaties tussen zwart en wit. Presentator Hans Goedkoop drinkt wijn, praat Afrikaans, luistert naar slavenliedjes en zoekt uit of het een beetje wil lukken met de mix van zwart en wit in het Zuid-Afrika van nu.
https://www.npo.nl/goede-hoop/30-03-2017/VPWON_1259465

Aflevering 3
Honderd jaar nadat de VOC in Zuid-Afrika een kolonie sticht in de Kaapprovincie, stuurt de compagnie in 1777 een ontdekkingsreiziger op pad: de Nederlander Robert Jacob Gordon. Zijn taak: het in kaart brengen van het onbekende achterland, de dieren, de vegetatie en de mensen. Hans Goedkoop reist, samen met historicus Luc Panhuysen, in het spoor van Gordon. Hij staat daarbij onder meer oog in oog met een nijlpaard en op steenworp afstand van een kudde giraffen. Ook onderzoekt Hans Goedkoop het verhaal achter Saartjie Baartman: een zwarte vrouw (een ‘Hottentottin’) die als een exotische kermisattractie door Europa wordt gesleept.
https://www.npo.nl/goede-hoop/06-04-2017/VPWON_1259466

Aflevering 4
Als de VOC failliet is, nemen de Britten rond 1800 in Zuid-Afrika het bestuur van de Kaapprovincie over. Duizenden Nederlandse nazaten verlaten daarop de Kaap en trekken met grote huifkarren het binnenland in. Ze voelen zich bedreigd in hun cultuur, hun taal en in hun godsdienst. Ook mogen ze van de Britten geen slaven meer houden. Dat gaat de Boeren te ver. Hans Goedkoop volgt het spoor van deze zogeheten Voortrekkers en belandt onder meer bij de Bloedrivier, waar de Boeren drieduizend Zulu’s vermoordden. Aan weerszijden van de rivier staan musea die ieder een eigen versie van het verhaal vertellen. Wit en zwart. Verder loopt hij in het bombastische Voortrekkersmonument een groep Chinezen tegen het lijf, die veel verwantschap blijken te voelen met de Voortrekkers.  
https://www.npo.nl/goede-hoop/13-04-2017/VPWON_1259467

Aflevering 5
Duizenden Nederlandse nazaten in Zuid-Afrika hebben zich eind negentiende eeuw gevestigd in Boerenrepublieken als Oranje Vrijstaat, Natal en Transvaal. Als er bij Johannesburg goud gevonden wordt, lokt dit opnieuw honderden Nederlanders naar Transvaal, onder wie de broers van Vincent van Gogh en van Piet Mondriaan. Ook de Britten zijn geïnteresseerd in het goud. Het leidt tot een oorlog tussen een klein legertje Boeren en de toenmalige wereldmacht Groot-Brittannië. Hans Goedkoop stuit op uiteenlopende sporen van de Nederlandse aanwezigheid, bezoekt een slagveld met een nazaat van Mondriaan, krijgt schietles tijdens een reenactment en ligt in bad in de trein van president Paul Kruger. Ook bezoekt hij een voormalig Britse concentratiekamp en vindt ook daar Nederlandse overblijfselen.
https://www.npo.nl/goede-hoop/20-04-2017/VPWON_1259468

Aflevering 6
Op zoek naar een betere toekomst emigreren na de Tweede Wereldoorlog Nederlanders in groten getale naar Zuid-Afrika. Daar bouwt de grote Afrikaner leider Hendrik Verwoerd, Nederlander van geboorte, de scheiding tussen blank en niet-blank uit tot een fijnmazig systeem van wetten en verboden. De Apartheid degradeert het niet-blanke deel van de bevolking tot tweederangsburgers. Wat bezielde Verwoerd? En waarom was de ZuidAfrikaanse regering zo blij met de komst van Nederlandse immigranten? En wat zijn de gevolgen van het Apartheidsbeleid voor een volkswijk als Sophiatown – eind jaren veertig een mengelmoes van kleuren en culturen, thuisbasis van Nelson Mandela en jazz-zangeres Miriam Makeba? Zijn reis door de geschiedenis van Zuid-Afrika brengt presentator Hans Goedkoop van de jazzscene in Johannesburg naar de zoon van Verwoerd in Stellenbosch, en van een tehuis voor Nederlandse immigranten naar de plaats waar Zuid-Afrika haar meest gehate en meest geliefde leider ten grave droeg: de Heldenakker in Pretoria.
https://www.npo.nl/goede-hoop/11-05-2017/VPWON_1259469

Aflevering 7
In de laatste aflevering van Goede Hoop staat de strijd tegen Apartheid centraal - toen en nu. Hoe in 1976 de scholierenopstand in Soweto, en de keiharde reactie van het Apartheidsregime, het verzet tegen Apartheid in Zuid-Afrika en daarbuiten nieuw leven in blaast. Over de toenemende repressie in de jaren tachtig, de gewelddadige boycot-acties om de Nederlandse Makro te dwingen uit Zuid-Afrika te vertrekken en de Nederlandse betrokkenheid bij een eerste geheim vredesinitiatief. Presentator Hans Goedkoop gaat op zoek naar een berucht martelcentrum van de Zuid-Afrikaanse veiligheidsdienst. Hij zoekt Nederlanders op die werkzaam waren in een ANC-kamp in Tanzania, en merkt tijdens studentenonlusten in Johannesburg hoezeer Soweto 1976 nog altijd tot de verbeelding spreekt. Hoe gaat het land om met haar bloedige verleden? En hoe vertel je die geschiedenis als het heden voortdurend nieuwe wonden lijkt te maken?
https://www.npo.nl/goede-hoop/18-05-2017/VPWON_1266717

Prachtige plekken in Zuid-Afrika

Onderstaande video's laten stukken van Zuid-Afrika zien die we ook tegenkomen op de reis die we organiseren.

Rijksmuseum, Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600
Deze promotievideo van de tentoonstelling in het Rijksmuseum geeft ook heel goed de essentie van de reis weer.

Een bezoek aan Robbeneiland

SANpark Addo Elephant National Park

Bezoek aan het Apartheidsmuseum

Plekken in Nederland over Zuid-Afrika

logo zuid afrikahuisHet Zuid-Afrikahuis in Amsterdam
De Vrienden van het Zuid-Afrikahuis (voorheen NZAV) is de oudste op Zuid-Afrika gerichte organisatie in Nederland, opgericht in 1881. Al meer dan een eeuw streeft de vereniging naar het bevorderen van de culturele contacten tussen beide landen in de breedste zin van het woord. Speerpunten van beleid zijn hierbij onderwijs, wetenschap en literatuur. De stichting beschikt over een unieke collectie archiefmateriaal, die door onderzoekers uit binnen- en buitenland wordt geraadpleegd.
http://www.zuidafrikahuis.nl 

culemborg jan van riebeeckhuisJan van Riebeeckhuis in Culemborg
Middenin het historische centrum van Culemborg staat het Museum Jan van Riebeeckhuis. In het zestiende-eeuwse pand met zijn idyllische ommuurde binnentuin wordt niet alleen zijn naamgever – de historische figuur Jan van Riebeeck – belicht, maar ook de relatie tussen Culemborg en Zuid-Afrika.
http://www.janvanriebeeckhuis.nl 

Doesburg
Robert Jacob Gordon, de achtiende eeuwse ontdekkingsreiziger, kwam uit Doesburg. Dit jaar wordt in deze prachtige Hanzestad de nodige aandacht besteedt aan Robert Jacob Gordon. 
http://gordonindoesburg.nl

Rijksmuseum: Robert Jacob Gordon
Bekijk deze prachtige interactieve kaart van Zuid Afrika door de ogen van de achttiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Robert Jacob Gordon. Een cadeautje van het Rijksmuseum.
https://www.robertjacobgordon.nl/map

Boek: Goede Hoop

9789462491809f

Goede Hoop is een reis- en geschiedenisboek in één. Het is gekoppeld aan de gelijknamige documentaireserie van de NTR. Het boek geeft verdieping aan de historische plekken die presentator Hans Goedkoop in Zuid-Afrika bezoekt. Plaatsen zoals aan het VOC-fort en slavenloge in Kaapstad, Stellenbosch en de wijnlanden, Oostkaap – het land van Gordon, het graf van Saartjie Baartman – de ‘Hottentot-Venus’, Oranje-Vrijstaat, de Slagvelden van de Boerenoorlog, Pretoria de stad van Kruger en apartheid, maar ook aan Sophiatown en Soweto. 

Dit boek, geschreven door Bas Kromhout, geeft inspiratie voor uw eigen bezoek aan Zuid-Afrika, maar u kunt zich ook vanuit de luie stoel mee op ontdekkingstocht laten nemen. U reist door een land én door de tijd. U leest over de fascinerende en turbulente geschiedenis van Zuid-Afrika, en de rol die Nederlanders hebben gespeeld. Onderweg worden vragen beantwoord zoals: Was van Riebeeck een handelsman of indringer? Waar komen de Kleurlingen vandaan? Wie waren ‘Krugers Hollanders’? Is apartheid een Nederlandse uitvinding? Waren alle Nederlanders voor het ANC?

Goede Hoop is helder geschreven en prachtig geïllustreerd met een ruime hoeveelheid historische afbeeldingen en eigentijdse foto’s. Een boek om in één keer uit te lezen of heerlijk in te grasduinen.

Bestel dit boek bij de uitgever. Lees verder >>