Onze vaste chauffeur voor onze busreizen, ruim 2 jaar geleden ziek geworden, was er. Een deelnemers van het eerste uur, nu niet meer in staat om te rezen had zijn zoon gevraagd hem te brengen. Zo maar twee mensen die hierdoor laten zien dat ze zich enorm betrokken voelen bij Historizon. En eigenlijk gold dat voor alle meer dan 200 bezoekers aan onze Historizondag.

Dit keer in het Aviodrome bij Lelystad. Alles stond hier in het teken van reizen. En dat is ook de inhoud zoals Arjan Segers dat verwoorde in zijn openingsspeech. De verhalen vertellen door gedreven vertellers. En dat op de plaats waar het gebeurd is. Daardoor helpen we mee om dat erfgoed in stand te houden. Een doelstelling die door Gerben Nap, kapitein van de historische zeilschepen de Oosterschelde en de Helena, verder werd ingekleurd. Maar vooral de Historizon reiziger, die door zijn belangstelling en interesse de gidsen als het ware naar een hoger niveau tilt en musea aanleiding geeft om hun beste gidsen voor Historizon in te zetten.

Aan de hand van een verslag van de reis naar Ghana gaf Piet Segers aan hoe juist ook die belangstelling en interesse deuren opent die normaal gesloten blijven.

Verschillende sprekers vertelde over hun passie, over hun onderzoek en hoe dat omgezet wordt in reizen. Van de oudheid, waar archeologie de bronnen zijn, zoals bij een reis over de Kelten, via de ontdekkingsreizen die Nederland over de hele wereld bracht tot een journalistieke reis naar het Amerika van nu.

Samen met een beurs met boeken, Michiel de Ruyter en bijzondere schepen zoals de Clipper Stad Amsterdam was het een ontmoetingsplek waar de reisverhalen enthousiast werden uitgewisseld.

Hiernaast kunt u een impressie van de dag zien.