Laden Evenementen

HISTORIZON – zesdelige digitale lezingenreeks – november-december 2021

100 jaar Nederlandse architectuur in het buitenland

Deze serie is al begonnen. U kunt zich nog steeds inschrijven. Dan ontvangt u zo snel mogelijk, maar in ieder geval op de eerstvolgende werkdag, een link om eerdere afleveringen terug te kijken. 

Al ruim een eeuw heeft Nederland in wisselende periodes een gunstig klimaat voor moderne architectuur. Door onder meer gedegen opleidingen, ambitieus beleid, visie en durf konden Nederlandse architecten na 1900 in ons land vele innovatieve en kwalitatief hoogwaardige projecten uitvoeren. Het Nederlandse modernisme droeg al tijdens het interbellum bij aan de internationalisering in de architectuur.

Het vormde de opmaat voor ontwikkelingen vanaf het laatste decennium van de twintigste eeuw waarin architectenbureaus als OMA, UNStudio, MVRDV en Mecanoo de hedendaagse Nederlandse architectuur op de wereldkaart hebben gezet. Gelet op bijna dagelijkse berichten over gewonnen prijsvragen en grote opdrachten mag geconstateerd worden dat Nederlandse architectuur letterlijk een exportproduct van formaat is geworden.

De traditie van bouwen in het buitenland gaat echter terug tot in de zeventiende eeuw in de glorieuze periode van de zeevarende natie. Zo bedijkten onze verre voorvaderen het latere eiland Manhattan in New York City. Op tal van andere plekken was de Hollandse expertise in de strijd tegen water en het bouwen op natte gronden wereldwijd gewenst.

Het is dan ook opmerkelijk dat de in het buitenland gerealiseerde bouwwerken met Nederlandse signatuur niet veelomvattend zijn geïnventariseerd.

Marcel Teunissen werkt daarom met het projectteam Dutch Architecture Abroad sinds tien jaar aan de aanleg van een database. Deze wordt speciaal voor Historizon ontsloten, met een topselectie van oude en nieuwe gebouwen van de laatste honderd jaar, waarbij ook aandacht wordt besteed aan stedenbouwkundige ontwerpen, civiele werken en landschapsarchitectuur.

De werelddelen worden verdeeld over de zes presentaties. Binnen deze topografische structuur worden per presentatie de bouwwerken chronologisch besproken. Naast grote namen en spraakmakende gebouwen zullen ook wat kleinere projecten en voor velen onbekende architecten aan bod komen.

De data zijn:
Aflevering 1 – Europa I, Dinsdag 9 november 2021 om 19:30 uur
Aflevering 2 – Europa II, Dinsdag 16 november 2021 om 19:30 uur
Aflevering 3 – Noord-Amerika en Canada, Dinsdag 23 november 2021 om 19:30 uur
Aflevering 4 – Zuid-Amerika, Australie en Nieuw-Zeeland, Dinsdag 30 november 2021 om 19:30 uur
Aflevering 5 – Azië I, Dinsdag 7 december 2021 om 19:30 uur
Aflevering 6 – Azië II, Dinsdag 14 december 2021 om 19:30 uur

Prijs: De complete serie kost € 75,-. Het is ook mogelijk alleen voor een losse aflevering in te schrijven.

Deze serie is al begonnen. U kunt zich nog steeds inschrijven. Dan ontvangt u zo snel mogelijk, maar in ieder geval op de eerstvolgende werkdag, een link om eerdere afleveringen terug te kijken. 

Aanmelden: 
Totaal
Ga naar de bovenkant