Laden Evenementen

‘Relics of the Cold War’ was tot 5 mei in de Fundatie in Zwolle te zien. Martin Roemers fotografeerde de restanten van de Koude Oorlog in Oost-Europa. Deze lieux de mémoire zijn ‘plaatsen van herinnering’. Dit begrip komt van de Franse historicus Pierre Nora uit de afgelopen eeuw. Ook Nederland kent dit soort collectieve plaatsen van herinnering bijvoorbeeld kamp Amersfoort. Vele landen hebben hun lieux de mémoire vastgelegd. Ook de Duitsers hebben in drie dikke banden hun ‘Deutsche Erinnerungsorte’ vereeuwigt. Alleen hebben de Duitsers daardoor meer begrip voor elkaar gekregen om drie banden met collectieve plaatsen van herinneringen samen te stellen?

Wie was de eerste Duitser in de ruimte? Wie heeft ‘Deutschland ein Wintermärchen’ geschreven? Is het gevoel over de Duitse ‘Heimat’ nationalistisch of nostalgisch? Wat is een Pruis?
Deze onderwerpen bespreekt Anja Fricke in haar webinar ‘Afbeeldingen over de Koude Oorlog als lieux de mémoire’.

Fricke neemt u mee op een verhalenreis langs (ook persoonlijke) plaatsen van herinnering. Beide Duitse landen zijn door de scheiding van 40 jaar niet bij elkaars ‘plaatsen van herinneringen’ betrokken. Wat is dan het collectieve geheugen van Duitsland? Hoe is dat nu? Zoekt men de gezamenlijke plaatsen van herinnering bij elkaar op? Fricke vertelt aan de hand van willekeurig gekozen afbeeldingen over een collectief verleden. En het is ook mogelijk om een plaats van herinnering uit Duitsland aan Fricke voor te leggen!

Aanmelden:








Totaal



 

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant