Laden Evenementen

Tussen beek en stuwwal, van water en watermolens

Arnhem is niet ontstaan aan de Rijn, de omgeving van de Jansbeek is de geboortegrond van Arnhem. Eeuwenlang leverde de beek de waterkracht om de molens aan te drijven die de industriële activiteit van Arnhem domineerden. Sprengkoppen, hebben bronnen gegraven die het grondwater aan de oppervlakte brachten. Een aantal van deze sprengkoppen is nog actief, de meeste molens zijn inmiddels verdwenen.

Twee molens aan de Jansbeek hebben onze tijd wel gehaald, de Witte Watermolen en Sint Agnieten-Begijnenmolen. Aan beide molens brengen we een bezoek, de ene molen is een actieve korenmolen, de tweede molen huisvest het Nederlands Watermuseum.

Met Bernier Cornielje, kenner van de regionale geschiedenis, wandelen we door het Sonsbeekpark. De wandeling door deze geaccidenteerde omgeving heeft een lengte van ongeveer 8 kilometer. Gedurende de wandeling nemen we ruim tijd om aan te leggen bij enkele van de fantastische horeca-locaties die in Sonsbeek te vinden zijn.

De omgeving van de Jansbeek is vandaag de dag een prachtig natuurgebied dat met zijn moerassen en stuwwallen een on-Nederlands stuk Nederland is. De ijstijden zijn verantwoordelijk voor de hoogteverschillen en met een lezing over die ijstijden krijgt u extra inzicht in het fenomeen dat zo bepalend is voor het aanzicht van Arnhem.

 


Programma
(dit is een programma op hoofdlijnen, een gedetailleerde invulling volgt nog)

We verzamelen op station Arnhem Centraal.

Met Berniel Cornielje wandelen we naar het Sonsbeekpark. Hier zullen we een kop koffie drinken en Bernier zal een lezing over de geschiedenis van het park en de Jansbeek verzorgen.

Hierna neemt hij ons mee op een 8 kilometer lange wandeling door het park. We zullen de wandeling onderbreken voor een lunch in het park.

We zullen ook een bezoek brengen aan het Nederlands Watermuseum. We sluiten de dag af met een borrel en wandelen dan terug naar station Arnhem Centraal.


Bijzonderheden

Datum: zaterdag 23 september 2023

Startpunt: Station Arnhem Centraal

Prijs: € 59,- p.p.

Inclusief: begeleide wandeling door gids, lezing, koffie/thee, lunch en afsluitend drankje

Exclusief: entree Nederlands Watermuseum € 11,50 (gratis met Museumkaart)

Tijd: ca. 10.00-17.00 uur

N.B. Het programma bevat een lange wandeling over heuvelachtig terrein en is daarom niet geschikt voor mensen die minder goed te been zijn. 

 

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant