De kleine landstad Lochem, ten oosten van Zutphen, heeft veel geweld en onrust over zich heen gekregen. Het omliggende land heeft zich dan wel rijk ingericht, maar moest soms het hoofd buigen voor sterkere krachten.
Beiden hebben daarna altijd kansen gepakt om er sterker en rijker uit te komen.
Hoe dat is gegaan?
Dat laten we u zowel in de stad als daarbuiten ruiken, zien en proeven. Een dag, waarin tegenslag en voorspoed elkaar afwisselen en waar de wil om er meer van te maken dan er in zit, ons tegemoet lacht.
Als u daarmee geconfronteerd wil worden gaan we er vanuit dat u op eigen gelegenheid komt, zeg maar “op de luxere tour”. Dus met uw auto en niet met het openbaar vervoer. Want in deze coronatijd kunnen we ons de te beperkte luxe van een touringcar niet veroorloven.
Het ochtendprogramma.
De luxe van een landstad:
10.00 – 10.30 uur: ontvangst in Stadshuus
10.30: Wandeling door de stad langs plekken met een pestvaccin, met kerstening en belegeringen door bij voorbeeld de schoonvader van Willem van Oranje en de Spanjaarden, met vluchtroutes van de Nassau ’s, belaagd door een arrogante bisschop en ander onheil van Fransen, Kozakken en Duitsers.
Maar de Lochemers konden er zelf ook wat van gezien de vele pestepidemieën en de grote stadsbranden. Een wonder dat de stad er nog is!
12,30: Lunch bij Eetcafé Scholten, Bierstraat 4. Het oudste café van Lochem, aan de voeten van de Gudulakerk en het Oude Raadhuis. Basaler gaat niet. Maar wel naast de vroegere antiquair Nijstad, waar prins Bernhard en z’n dochters de laatste moppen hoorden.
Het middagprogramma.
De luxe van het landleven:
13,30: Met eigen vervoer langs de rijkdom rondom Lochem. Kastelen, havezaten en buitenplaatsen, zoals het ‘vechtkasteel’ tegen de bisschop van Utrecht en de eigen graaf, het kasteel van de pastoor van Lochem, de geslachtofferde kastelen door de 80-jarige oorlog, het lustoord van de favoriete page van stadhouder/koning, Willem III, de woonplek van de executeur testamentair van dezelfde stadhouder/koning, maar ook de buitenplaatsen van een nieuwe elite, enz.
Tussendoor een bezoek aan huis Verwolde om te ontdekken dat de luxe inrichting vandaag zo in gebruik genomen kan worden.
17,00: Retour, via het Melkventiel van Nederland, naar de high tea in Stadshuus. Daar volgt, naast de lekkernijen, het verhaal van de Begijnen, Geert Grote en de Broeders van het Gemene Leven, als een soort waarschuwing tegen de luxe.
Ongeveer 18,00: Afscheid van Lochem.
Gidsen zijn:
Jan Elsinga, historicus
Ooit gespecialiseerd op de geschiedenis van Haarlem en omstreken. Sinds ongeveer 20 jaar woonachtig in de Achterhoek en zo sinds pensioen gedoken in het verleden van Gelderland. Geeft geschiedenisles aan belangstellende senioren over diverse onderwerpen en tijdvakken.
Focko De Zee
Heeft in Lochem de roepnaam “de historicus”. Geen wonder met zijn tientallen lezingen en rondleidingen over ‘Transport in de Achterhoek’, de Hanze’, ‘Geschiedenis van Lochem, ‘Lochemse Belegerd’, ‘Lochemse Kastelen’ en ‘Lochemse Industrie’ en medeauteur van de 5-delige boekenserie “Over Lochem” en auteur van Lochemse industriegeschiedenis: ‘Made In Lochem’.
Prijs: € 65,- (inclusief: gidsen, koffie/thee, lunch, toegangen en high-tea)
Exclusief vervoer: U kunt deelnemen met uw eigen auto.
Aanmelden: