Als sinds mensenheugenis bespreken we in het dagelijks leven met elkaar welke zaken mooi en wat we lelijk vinden. Deze gesprekken gaan over alle gebieden van de menselijke omgeving; de muziek, de architectuur en de schilderkunst, maar ook theeserviezen, schemerlampen en tafellakens zijn voorwerp van ons esthetisch oordeel. Vaak eindigen zulke gesprekken met de aloude spreuk: “over smaak valt niet te twisten”. Toch zijn er mensen die van het beoordelen van kunst hun beroep gemaakt hebben. Zij proberen ons te overtuigen waarom een bepaald kunstwerk al dan niet als geslaagd moet worden beschouwd. In hun esthetisch oordeel overwegen zij wat kunst is of in ieder geval zou moeten zijn. Eigenlijk is ons dagelijks leven dus doordrongen van vragen die in de kunstfilosofie (of esthetica) centraal staan.
Interessant is de vraag of we tuinen in die discussie kunnen betrekken; zijn tuinen als kunstwerken te beschouwen? Ongetwijfeld zullen niet alle tuinen daaronder vallen, net als niet elk schilderij een kunstwerk genoemd kan worden. Van oudsher zijn er veel overeenkomsten gelegd tussen tuinieren en schilderkunst. Tenslotte waren veel beroemde tuinontwerpers ook schilder; Gertrude Jekyll bijvoorbeeld en natuurlijk Claude Monet. Maar het ervaren van een tuin maakt dat alle zintuigen worden geprikkeld op een manier die in de andere kunstvormen niet mogelijk is. Een tuin zouden we daarom het best kunnen scharen in de categorie Gesamtkunst. In dit webinar worden verschillende tuinen besproken die algemeen als kunstwerk gezien worden. Ze worden behandeld in chronologische volgorde en ingedeeld in de perioden die over het algemeen in de kunstgeschiedenis gehanteerd worden (renaissance, barok, etc). Ook zal er bij elke stroming het filosofisch gedachtengoed, uit die periode met de tuinkunst worden verbonden. Behalve de belangrijkste internationale tuinen uit de tuinkunstgeschiedenis komen ook exemplaren uit Nederland aan bod.
Barbara Moerman is filosoof. Deze zomer komt haar boek Van paradijs tot kunstwerk filosofie van de tuinkunst door de eeuwen heen uit.
Aanmelden: